Čederis yra kietojo sūrio rūšis, pradėta gaminti dar XII amžiuje Anglijoje. Šis sūris pavadintas vietos, kurioje atsirado garbei – čederis gimė pietvakarių Anglijoje esančiame to paties pavadinimo miestelyje.
Kaip ir daugybė kitų tradicinių sūrių, šis yra gaminamas iš karvės pieno, o jo brandinimas užtrunka nuo 3 iki 18 mėnesių. Čederis pasižymi aitriu, riešutus primenančiu skoniu. Sūrio spalva priklauso nuo brandinimo trukmės – jis gali būti gelsvos arba ryškiai oranžinės spalvos.
„Čederio skonio intensyvumas priklauso nuo to, kiek jis laiko buvo brandinamas. Švelniausio skonio čederio sūris brandinamas 2–3 mėnesius, stipresnio skonio – 6–9 mėnesius, o stipriausio ir intensyviausio skonio sūriui subrandinti skiriama net nuo metų iki dvejų. Brandinant sūrį keičiasi ne tik jo skonis, bet ir spalva. Jaunas čederis dažniausiai būna baltos, o bręstant sūris įgauna vis ryškesnę geltoną spalvą“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto gamybos ekspertė Vilma Juodkazienė.
Kaip laikyti ir ką gaminti?
V.Juodkazienė pasakoja, kad, norint sūrį kuo ilgiau išlaikyti šviežią, pravartu žinoti kelias gudrybes.
Nepjaustykite sūrio iš anksto, nes atskiri gabalėliai greitai džiūsta, praranda skonį ir aromatą.
„Sūris ilgiau išliks šviežias, jei jį suvyniosite į audinį, išmirkytą sūriame vandenyje. Kadangi sūris greitai prisigeria kitų produktų kvapo, jį laikykite sandariai uždarytose dėžutėse. Dar viena kasdien praversianti gudrybė: nepjaustyti sūrio iš anksto, nes atskiri gabalėliai greitai džiūsta, praranda skonį ir aromatą. Geriau atsipjaukite tik prieš valgant“, – pataria.
Čederį, kaip ir daugelį kietųjų sūrių, gaminant maistą galima panaudoti labai įvairiai. Pasak ekspertės, dažniausiai čederiu gardinami makaronai arba jų apkepai, trintos daržovių sriubos, sumuštiniai, mėsainiai ar pikantiško skonio vafliai.
Čederis – mėgstamas sūris ir gaminant meksikietiškus patiekalus: juo dažnai pagardinamos čili sriubos, buritai, takai ar kesadilijos.
Žinoma, čederis puikiai tinka ir į įvairiausius omletus ar kišus. Pavyzdžiui, Anglijoje kišas dažniausiai gaminamas į jį pridedant šoninės, porų ir čederio sūrio. Šioje šalyje čederis taip pat dažnai patiekiamas ir pavalgius pietus ar vakarienę. Dažniausiai prie jo būna padėta duonos ir sviesto.
Taip pat šis sūris derinamas ir su įvairiausiais šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis: obuoliais, kriaušėmis, vynuogėmis ar kaulavaisiais. Kartais čederis valgomas su medumi ar įvairiausiais džemais.
Sviestinis moliūgas, įdarytas sūriu
Ingredientai:
- 2 sviestiniai moliūgai;
- 200 g tarkuoto kietojo sūrio;
- 250 g mocarelos;
- 100 g čederio;
- 3 valg. šaukšt. sviesto;
- 3 valg. šaukšt. miltų;
- 4 skiltelės česnako;
- 100 ml pieno;
- 120 ml daržovių sultinio;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Sviestinius moliūgus nuplaukite ir perpjaukite pusiau išilgai. Į skardą, išklotą kepimo popieriumi, žieve į apačią sudėkite perpjautus moliūgus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos bei pipirų ir kepkite 35–45 minutes.
3. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite, čederį sutarkuokite, o mocarelą supjaustykite nedideliais gabalėliais.
4. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite česnaką, supilkite pieną, daržovių sultinį ir viską maišydami virkite 2–3 minutes. Tuomet sudėkite miltus, sūrį ir virkite dar 3 minutes, kol masė taps tąsi.
5. Iškeptus moliūgus išskobkite, minkštimą sutrinkite šakute ir suberkite į puodą su sūrio padažu. Viską išmaišykite, pavirkite dar 2–3 minutes ir sudėkite masę atgal į moliūgo žievę.
Suktinukai su čederio sūriu
Ingredientai:
- 200 g filo tešlos;
- 120 g plonai pjaustyto mėgstamo kumpio;
- 120 g plonai pjaustyto čederio sūrio;
- 1 kiaušinio plakinys;
- 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus (kepimui).
padažui:
- 2 valg. šaukšt. grietinės;
- 50 g majonezo;
- žiupsnis druskos;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. smulkintų petražolių;
- 1 arbat. šaukšt. smulkinto baziliko.
Gaminimas:
1. Filo tešlą supjaustykite kvadratais, į kuriuos galėsite sluoksniuoti kumpio ir sūrio gabalėlius.
2. Vieną filo tešlos gabalėlio kraštą švelniai patepkite aliejumi, ant viršaus dėkite dar vieną tešlos gabalėlį. Ant viršaus uždėkite kumpio, tada sūrio. Suvyniokite tešlą su įdaru į suktinuką užlenkdami kraštus, kad įdaras neišbėgtų, ir patepkite paviršių kiaušinio plakiniu.
3. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir kepkite suktinukus iš visų pusių, kol apskrus (apie 3–4 minutes iš kiekvienos pusės).
4. Iškepus suktinukus dėkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite susigerti riebalams.
5. Prieš patiekiant perpjaukite suktinukus ir patiekite juos su grietinės ir majonezo padažu. O jį gaminkite taip: grietinę, majonezą, druską ir citrinos sultis labai gerai išmaišykite ir supilkite į atskirą dubenėlį. Pabarstykite padažą baziliku, petražolėmis ir patiekite šalia suktinukų.
Kišas su daržovėmis ir čederiu
Ingredientai:
- 7 kiaušiniai;
- 1 geltonoji cukinija;
- 200 g čederio sūrio;
- 150 g fetos;
- 2 pomidorai;
- 100 ml augalinio sojų gėrimo;
- 10 g šviežių krapų;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis džiovintų raudonėlių;
- žiupsnelis džiovintų bazilikų;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Į dubenį muškite kiaušinius ir gerai juos išplakite. Į kiaušinius supilkite pieną, sudėkite rankomis sutrupintą fetą, 100 gramų tarkuoto čederio sūrio, suberkite prieskonius, susmulkintus krapus ir viską gerai išmaišykite.
3. Cukiniją ir pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais. Dalį cukinijos ir pomidorų griežinėlių atidėkite, o likusius sudėkite į kiaušinio ir sūrių plakinį.
4. Norimo dydžio kepimo formą ištepkite aliejumi ir supilkite paruoštą masę. Ant viršaus išdėliokite likusius daržovių griežinėlius ir pašaukite kišą į įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug pusvalandį. Šis kišas skanus ir šiltas, ir atvėsęs.