Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselio kopūstai: kaip ruošti, su kuo derinti ir kodėl jie taip vadinasi?

Storą stiebą lipte aplipę Briuselio kopūstėliai visada traukia akį. Įdomu, kad kuo stambesni jie auga, tuo daugiau įprastųjų kopūstų savybių perima, tai nestebina, nes jie yra pusbroliai. Visgi, Briuselio kopūstus reikėtų rinktis nedidelius, mat mažučiai jie yra žymiai švelnesni ir salsvesni.
Kepti briuseliniai kopūstai
Kepti briuseliniai kopūstai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, Briuselio kopūstų skonis priklauso nuo jų paruošimo būdo. Nors nemažai žmonių mano, kad jie yra kartūs, tačiau tinkamai pagaminus Briuselio kopūstai įgauna saldų, riešutinį ir dūminį skonį.

Beje, Briuselio kopūstai tokį savo vardą gavo ne veltui. Mat pirmą kartą ši daržovė išaugo XVI a. Belgijoje. Būtent dėl to jai suteiktas šalies sostinės vardas.

Su kuo derinti?

Briuselio kopūstai dažnai naudojami garnyrams: derinami su šonine, patiekiami prie jautienos, kiaulienos ar vištienos kepsnių. Briuselio kopūstai puikiai tinka ir salotoms: juos galima maišyti su šviežiais špinatais, morkomis ar bulvėmis, įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Briuselio kopūstus itin gardu ruošti su įvairiausiais sūriais.

Briuselio kopūstus itin gardu ruošti su įvairiausiais sūriais. Ši daržovė puikiai dera su pelėsiniu sūriu: tereikia keptus kopūstus sumaišyti su sūrio gabaliukais, džiovintomis spanguogėlmis, skrudintais riešutais ir mėgstamu padažu. Briuselio kopūstus galima ruošti ir su parmezano sūriu: pakeptus kopūstus reikėtų orkaitėje užkepti susmulkintu parmezanu ir viską pagardinti tarkuotomis citrinų žievelėmis. Ši daržovė dera ir su Anglijoje taip mėgstamu čederiu: Briuselio kopūstus reikėtų pakepinti kartu su šonine, svogūnais ir orkaitėje viską kepti su ant viršaus patarkuotu čederiu. Briuselio kopūstai gali būti ir puikus ingredientas prie makaronų ar mėgstamų kruopų. Jie puikiai tiks daržovių pyragams ruošti.

Vida Press nuotr./Pjaustomi briuseliniai kopūstai
Vida Press nuotr./Pjaustomi briuseliniai kopūstai

Šiuos kopūstus geriausiai yra kepti keptuvėje, svieste arba naudojant alyvuogių aliejų tol, kol jie gražiai paruduos. Mat virtas kopūstas įgauna ne itin malonią tekstūrą ir skonį.

Briuselio kopūstai šaldytuve išsilaikys savaitę ar dvi.

Vaisių ir daržovių ekspertė pasakoja, kad parsinešus namo, Briuselio kopūstai šaldytuve išsilaikys savaitę ar dvi. Anot jos, norėdami kuo skaniau paruošti kopūstus pirmiausia turite nuo jų pašalinti visus nešvarumus ir išorinius, apvytusius lapus.

J.Sabaitienė dalijasi ir pora receptų, pagal kuriuos šią daržovę paruošite paprastai, bet skonis bus nepaprastas.

Briuselio kopūstai su šonine ir balzaminiu actu

Ingredientai:

  • 500 g Briuselio kopūstų;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 0,5 puodelio pjaustytos rūkytos šoninės;
  • 0,5 puodelio vištienos sultinio;
  • žiupsnelis druskos;
  • šlakelis balzaminio acto.

Gaminimas:

1. Briuselio kopūstus nuplaukite šiltu vandeniu. Nupjaukite stiebus ir perpjaukite juos per pusę, pašalinkite visus pažeistus lapus.

2. ¾ vidutinio dydžio puodo pripildykite vandens ir užvirkite. Briuselio kopūstus sudėkite į verdantį vandenį kelias minutes pavirkite – tik pasistenkite jų nepervirti. Tuomet juos nusausinkite.

2. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir įdėkite į ją sviesto. Kai sviestas ištirps ir keptuvė įkais sudėkite kopūstus ir kepkite 6–8 minutes. Tuomet sudėkite šoninės gabaliukus, įberkite žiupsnelį druskos ir dar kelias minutes viską patroškinkite.

3. Galiausiai supilkite vištienos sultinį ir viską patroškinkite dar kelias minutes. Patiekalą apšlakstykite actu, nukaiskite ir dėkite į lėkštes.

Vida Press nuotr./Briuseliniai kopūstai su šonine
Vida Press nuotr./Briuseliniai kopūstai su šonine

Makaronai su Briuselio kopūstais

Ingredientai:

  • mėgstamų makaronų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • kelios saujos nupjaustytų ir atskirtų Briuselio kopūstų lapelių;
  • 0,5 puodelio supjaustytos pančetos (itališko kumpio);
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 4 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio;
  • 2 kiaušinių tryniai.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakelio išvirkite makaronus.

2. Į didelę, įkaitintą keptuvę įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite Briuselio kopūstų lapus ir kepkite 4-5 minutes arba tol, kol lapai lengvai paruduos. Viską pagardinkite druska ir perkelkite į dubenį.

3. Iki vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir pakepkite pančetą, kol ši apskrus ir taps traški, ją pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Sumažinkite temperatūrą ir įpilkite 1/2 puodelio makaronų vandens, po to įdėkite 1 šaukštą sviesto ir pamaišykite, kol gautas padažas taps šilkinis.

5. Į padažą sudėkite makaronus ir viską patroškinkite dar apie kelias minutes. Suberkite parmezano sūrį ir dar kartelį viską išmaišykite.

6. Galiausiai išplakite kiaušinio trynius ir įmaišykite į makaronus, sudėkite pakepintus Briuselio kopūsto lapus.

7. Patiekalą dėkite į lėkštes ir viską pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?