Bulvės normaniškai
Labai paprastas receptas – ir savo ingredientais, ir paruošimu, taip pat jis patiks taupiems žmonėms, nes sudėtinės dalys atsieis nedaug. Tiesa, netaupykite patiekalo kitai dienai – jis skaniausias ką tik paruoštas.
Ingredientai (4 asm.):
- 1 kg bulvių (geriau tų rūšių, kurios virdamos ne taip subyra);
- 2 porai;
- 30 g sviesto;
- 150 g karštai rūkytos šoninės;
- 50 ml grietinėlės;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- vandens.
Gaminimas:
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite storais 1–1,5 cm griežinėliais. Nupjaukite porų žaliuosius galus ir šaknies galiuką ir taip pat supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Storadugniame puode ištirpinkite sviestą ir sumeskite šoninės gabalėlius, pakepkite minutę, kol pakvips, o tuomet suberkite porus. Pakepinkite dar minutę, o tuomet suberkite bulves ir užpilkite 250 ml vandens – nemaišykite!
3. Įberkite druskos, pipirų ir troškinkite ant vidutinio karščio ugnies 15 min. Stebėkite, kad ant dugno visada būtų šiek tiek vandens ir troškinys nepradėtų svilti.
4. Beveik paruošus patiekalą supilkite grietinėlę, patroškinkite dar minutę, o tuomet puodą uždenkite ir leiskite 5 min. pastovėti. Valgykite, kol dar karšta.
Prancūziškas bulvių apkepas „Gratin Dauphinois“
Šis apkepas Prancūzijoje paprastai ruošiamas kaip garnyras, tačiau tiems, kam užtenka bulvių suteikiamo sotumo, jis gali tapti savarankišku patiekalu.
Ingredientai (4 asm.):
- 1 kg nelabai krakmolingų bulvių;
- 100 g sviesto;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 2 skiltelių česnako;
- žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
- 3 lauro lapai.
Gaminimas:
1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas itin plonais griežinėliais – idealu, jei pažvelgus į tokį griežinėlį, jis net šiek tiek persišviestų. Sviestą išlydykite. Česnakus labai smulkiai sukapokite ar sutrinkite.
2. Į keraminį ar stiklinį indą įpilkite porą šaukštų lydyto sviesto ir klokite sluoksnį bulvių, užpilkite šaukštą lydyto sviesto, pabarstykite druska, prieskoniais, česnakais ir vėl klokite sluoksnį bulvių. Taip suklokite visas bulves, vis sulaistydami sviestu ir pabarstydami prieskoniais.
3. Viršutinį sluoksnį vėl apliekite sviestu, papuoškite lauro lapais ir dėkite į karštą orkaitę – ji turi būti įkaitusi iki 200 °C. Kepkite 45–50 min., kol apskrus viršus.
4. Jei norite daugiau skonio, kiekvieną bulvių sluoksnį galite pabarstyti trupučiu tarkuoto sūrio – tinka parmezanas, čederis ar „žementalis“.
Itališkas apkepas „Gatto di patate“
Šis apkepas kilęs iš Neapolio, jis kiek panašus į prancūziškąjį, tačiau išvengiama bulvių pjaustymo plonyčiais griežinėliais. Kaip ir prancūziškąjį „pusbrolį“, jį taip pat galima gardinti įvairiais priedais – pavyzdžiui, riekelėmis pjaustytomis juodosiomis alyvuogėmis.
Ingredientai (4 asm.):
- 1 kg bulvių;
- 150 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio;
- 100 g sviesto;
- 100 g virto kumpio arba karštai rūkytos šoninės;
- 2 kiaušiniai;
- 1 rutuliukas mocarelos sūrio;
- 150 ml pieno;
- 2 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių (nebūtinai);
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Išvirkite bulves su lupena, palaukite, kol atvės, ir nulupkite, o tada sugrūskite. Mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Plačiame dubenyje sumaišykite grūstas bulves su tarkuotu sūriu, plaktais kiaušiniais, kiek atvėsusiu lydytu sviestu, smulkiai pjaustytu kumpiu ir prieskoniais, supilkite pieną.
3. Keraminį ar stiklinį kepimo indą patepkite sviestu ir suverskite pusę gautos masės, o tada suklokite mocarelos riekeles. Tada sudėkite likusią masę ir išlyginkite paviršių. Jį galite pabarstyti trupučiu pasilikto tarkuoto parmezano arba maltais džiūvėsėliais.
6. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol viršus pasidarys auksinis. Valgykite karštą.