Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, tvirtinanti, jog bulvėse gausu mineralų, įvairių vitaminų ir kitų maisto medžiagų, siūlo išbandyti nesudėtingą bulvių salotų receptą, kuriame puikiai dera populiarios, šviežios šakninės daržovės.
Bulvių ir morkų salotos
Ingredientai (1 asm.):
- 80 g bulvių;
- 50 g morkų;
- 40 g svogūnų;
- 2,5 g česnako;
- 2,5 g petražolių;
- 2,5 g šviežių arba šaldytų krapų;
- 10 gramų šalto spaudimo alyvuogių aliejaus;
- 5 g šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- druskos;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Bulves ir morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais ir apšlakstykite keliais šaukštais citrinos sulčių.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną, susmulkinkite česnaką ir pakepinkite ant nedidelio kiekio lydyto sviesto nuolat maišydami, kol svogūno gabalėliai pagels.
3. Smulkiai sukapokite krapus, petražoles. Pakepintas daržoves ir susmulkintus prieskonius berkite ant šviežių daržovių, apšlakstykite aliejumi, paskaninkite druska bei pipirais. „Bus skanu ir sveika“, – tikina V.Kurpienė.
Pasak „Maximos“ maisto gamybos departamento direktoriaus Aido Polenino, bulvės lietuviams išlieka svarbiu ir vertingu energijos šaltiniu, tačiau kaloringi ir riebūs bulviakasio patiekalai, jo nuomone, tampa daugiau išimtimi ir duokle senoms tradicijoms. Maisto ekspertas siūlo dviejų patiekalų su bulvėmis receptus.
Trinta bulvių ir porų sriuba
Ingredientai (4 asm.):
- 3 valg. šaukšt. sviesto;
- 4 porai;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 kg bulvių;
- keli lauro lapeliai;
- kelios čiobrelių šakelės;
- 2 sultinio kubeliai;
- druskos;
- pipirų;
- 2 valg. šaukšt. grietinėlės.
Gaminimas:
1. Ištirpinkite puode sviestą, sudėkite supjaustytus porus. Maišydami pakepinkite porus, kol suminkštės ir gražiai pagels. Įmeskite sutraiškytas česnako skilteles.
2. Į kitą puodą su vandeniu sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, lauro lapus ir čiobrelio šakeles, įmeskite sultinio kubelius ir įberkite druskos, pipirų. Virkite apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės.
3. Išgriebkite lauro lapus ir čiobrelio šakeles. Tada viską supilkite į puodą su pakepintais porais. Sutrinkite smulkintuvu ir įpilkite porą šaukštų grietinėlės.
Bulvių, pomidorų ir brokolių troškinys
Ingredientai (2 asm.):
- 4 bulvės;
- 1 brokolis;
- 2 pomidorai (galite keisti 1–2 valg. šaukšt. pomidorų tyrės);
- 1 svogūnas,
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 0,5 stiklinės vandens;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 arbat. šaukšt. imbiero miltelių;
- 1 valg. šaukšt. kario prieskonių;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.
2. Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.
3. Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.