Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti
2023 11 10

Burnoje tirpstantis sūrio pyragas su obuoliais

Lengvas sūrio sluoksnis ir gaivūs obuoliai puikiai dera su traškiu pyrago pagrindu. Gaminkite ir mėgaukitės!
Sūrio pyragas su obuoliais
Sūrio pyragas su obuoliais / Shutterstock nuotr.

Svarbūs patarimai prieš pradedant:

  • Sūrio pyragai įprastai kepami ir stingdomi apvalioje kepimo formoje nuimamais šonais, jei tokios dar neturite, pats laikas įsigyti (yra ir tikrai pigių variantų). Preliminarus tokios formos skersmuo – 19–25 cm.
  • Įprastai kreminio sūrio masė, kurią pilsime ant pagrindo, būna gana skysta, tad kepimo formą rekomenduojama iškloti pergamentiniu popieriumi – taip, kad dengtų dugną, kraštus ir dar gerokai išsikištų už kraštų.
123RF.com nuotr./Sūrio pyragas
123RF.com nuotr./Sūrio pyragas
  • Nemažai daliai keptų sūrio pyragų pagrindas formuojamas iš sausainių trupinių ir lydyto sviesto mišinio (neretai dedama ir kitų priedų). Rinkitės trapius sausainius, o kartais visai pravartu, kai jie nėra labai saldūs (jei sūrio masė ar viršaus paskanintojai saldesni). Tai gali būti ir visai pigūs, kasdieniai sausainiai – klasikiniai „Selga“ ar krekeriukų tipo „Tuc Tuc“. Įdomi variacija – trapūs imbieriniai sausainiai, tik jie jau nebus tokie neutralūs ir kiek brangesni.
  • Šiam sūrio pyragui prireiks obuolių – supjaustyti gabalėliais ir sumaišyti su pora kitų priedų jie bus beriami ant viršaus. Geriausiai rinktis tvirtus, saldžiarūgščius obuolius, kurie kepami gana ilgai nesukrinta.
  • Priklausomai nuo sūrio pyrago storio (tad ir kepimo formos dydžio – kuo ji mažesnė, tuo pyragas storesnis), kepimo laikas gali gana įvairuoti – nuo 60 iki 90 min. Verta pradėti tikrinti jau nuo 55 minutės, o ženklai, kad pyragas iškepęs – visiškai sutvirtėję, auksiniai ar net rusvi viršaus kraštai ir pajudinus dar švelniai liulantis centras. Perkeptas pyragas nebus visiškai sugadintas, tiesiog sausesnis, nei norėtųsi. Beje, vienas iš variantų – matuoti vidinę sūrio pyrago temperatūrą, centre ji turėtų būti 64–65 laipsniai.
  • Sūrio pyragui geriausia naudoti riebesnį kreminį sūrį, jis užtikrins kreminę tekstūrą, glotnumą ir vientisumą. Beje, gerokai prieš gaminant įdarą verta išimti sūrį iš šaldytuvo – jis turi būti kambario temperatūros.
  • Kai į sūrio masę mušite kiaušinius, stenkitės maišyti lėtai ir atsargiai, kad masėje neprisikauptų oro, mat jei taip nutiks, sūrio sluoksnis gali imtis pūsti, o tada bliūkšti ir plyšti.
  • Sūrio pyragas iškepęs paprastai dar kurį laiką palaikomas išjungtoje ir pravertoje orkaitėje, tada turi atvėsti kambario temperatūroje, o galiausiai keliauja į šaldytuvą, kur galutinai susiguli skoniai. Akivaizdu, kad jį verčiausia kepti valgymo išvakarėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas