Pavartę receptų knygas ir mamų užrašus, šiandien siūlome prisiminti nostalgiją keliančius sausainius, išmėginti neįprastą šokoladinio pyrago receptą, išsikepti tortą su spanguolėmis ar vištienos kepsnelius. Visiems šiems patiekalams ypatingą skonį suteikia majonezas. Prieš nuspręsdami, kad neskanu, išmėginkite nors vieną iš pasiūlytų receptų! Juo labiau, kad tešla su majonezu, anot žinovų, pavyksta netgi pradedančioms šeimininkėms, o kepiniai būna ypatingai purūs.
Burnoje tirpstantys močiutės sausainiai
Tokius sausainius kepdavo mūsų močiutės, kai majonezas dar buvo tikras deficitas. Dažniausiai tai nutikdavo švenčių proga. Prikepdavo daug, ir stovėti jie galėdavo ilgai, bet buvo tokio gardumo, kad apie jokį išlaikymą nebūdavo ir kalbos.
Reikės:
200 g sviesto,
200 majonezo,
1 kiaušinio,
1 st. cukraus,
3,5 st. miltų,
2 arb. š. vanilinio cukraus,
Žiupsnelio druskos,
1 arb. š. kepimo miltelių,
aliejaus aptepimui.
Gaminimas:
Kambario temperatūros sviestą išsukite su majonezu, kiaušiniu, cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi. Masė turi būti vienalytė.
Suberkite prasijotus miltus kartu su kepimo milteliais ir užminkykite tešlą.
Tešlą dalimis sukrėskite į konditerinį maišelį su antgaliu ir spauskite nedidelius norimos formos sausainėlius ant aliejumi ištepto kepimo popieriaus. Tarp sausainėlių iš visų pusių palikite maždaug 1 cm tarpus. Kepkite 15-20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
Trupininis pyragas su spanguolių džemu
Šis receptas taip pat atėjo iš mūsų mamų vaikystės ir buvo visų vaikų labai mėgiamas. Kaip šaunu, kad dabar sugrįžta tai, kas buvo geriausia.
Tešlai reikės:
250 g majonezo,
200 g cukraus,
200 g sviesto,
Žiupsnelio druskos,
Vienos tarkuotos citrinos žievelės,
1 kiaušinio,
1 arb. š. kepimo miltelių,
500 g miltų.
Įdarui:
250 g spanguolių džemo,
100 g maltų džiūvėsėlių.
Gaminimas:
Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą. 200 g padėkite į šaldiklį, likusią – į šaldytuvą.
Po pusvalandžio didesnįjį gabalą iškočiokite į maždaug 1 cm storio lakštą ir išklokite į kepimo popieriumi ištiestą skardą.
Tešlą apibarstykite džiūvėsėliais ir ištepkite spanguolių džemu.
Išimkite iš šaldiklio tešlą ir sutarkuokite ant džemo sluoksnio, kad gautųsi trupiniai.
Pyragą kepkite maždaug 30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai atvės, supjaustykite juostelėmis.
Šokoladinis pyragas
Su kuo tik nekepamas šokoladinis pyragas! Majonezas, ko gero, yra ne mažiau keista sudedamoji dalis nei burokėliai. Tačiau šis receptas yra populiarus visame pasaulyje, tad verta pamėginti!
Reikės:
1 st. majonezo,
1 st. vandens,
10 g vanilinio cukraus,
2 st. Miltų,
1 st. cukraus,
3 valg. š. kakavos,
2 arb. š. kepimo miltelių.
Glaistui:
½ stiklinės rudojo cukraus,
¼ stiklinės sviesto,
2 val. Š. pieno,
1 st. cukraus pudros.
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite majonezą ir vandenį. Kitame inde sumaišykite sausuosius ingredientus – miltus, cukrų, vanilinį cukrų, kakavą ir kepimo miltelius. Suberkite į majonezo masę ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į išteptą aliejumi skardą ir kepkite maždaug pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje arba kol į vidurį įkištas medinis pagaliukas bus sausas. Atšaldykite.
Glaistui į puodą sudėkite sviestą ir suberkite rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukraus pudrą ir išplakite iki vientisos masės. Atvėsinkite ir užpilkite ant pyrago viršaus.
Marmurinis tortas su sniego kailinukais
Tai desertas iš dviejų rūšių tešlos, kurioje naudojamas majonezas. Tešla gausis minkšta ir šiek tiek drėgna dėl majoneze esančio aliejaus. Vanilinė ir šokoladinė tešla dėliojama paeiliui apvalioje kepimo formoje ir sukuria tarsi marmurinį pagrindą, kuris slepiasi po sūrio ir grietinėlės kailinukais, papuoštais cukruotomis spanguolėmis.
Reikės:
3 kiaušinių,
100 ml grietinės,
220 g cukraus,
125 g majonezo,
100 g sviesto,
1 arb. š. kepimo miltelių,
375 g miltų,
30 g kakavos.
Kremui:
150 ml riebios grietinėlės,
200 g Filadelfijos sūrio,
150 g cukraus pudros,
Papuošimui:
200 g šviežių spanguolių,
1 kiaušinio baltymo,
500 g cukraus pudros.
kokoso drožlių.
Gaminimas:
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi. Sudėkite majonezą, grietinę ir kambario temperatūros sviestą ir išsukite iki vientisos masės.
Miltus persijokite ir suberkite į paruoštą masę. Išmaišykite ir padalinkite pusiau į du indus. Į vieną iš jų suberkite kakavą ir gerai išmaišykite.
Šviesią ir tamsią tešlą paeiliui šaukštu dėkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą, kad ji susilietų ir gautųsi gražus tarsi marmurinis raštas.
Dėkite į įkaitintą iki 180°C orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį.
Kol kepa torto pagrindas, pasiruoškite cukruotas uogas.
Spanguoles nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite. Kiaušinių baltymus išplakite ir sumaišykite su spanguolėmis. Suberkite uogas į sietelį, kad nusibėgtų baltymų perteklius. Dabar uogas nedidelėmis porcijomis apvoliokite cukraus pudroje ir suberkite ant kepimo popieriaus. Cukruotos spanguolės mažiausiai pusvalandį turi padžiūti, tad geriausia jas pasiruošti iš anksto.
Atšaldytą “Filadelfijos” sūrį sudėkite į mikserį ir plakite nedideliu greičiu, po truputį berdami cukraus pudrą. Paskui pamažu supilkite šaltą grietinėlę, nesiliaudami plakti. Plakite tol, kol masė padidės beveik dvigubai.
Kremu aptepkite atšalusį torto pagrindą, gražiai užlygindami šonus. Šonus apibarstykite kokoso drožlėmis, o torto viršų papuoškite cukruotomis spanguolėmis. Šio skanumyno nepulkite valgyti iš karto – jis turi mažiausiai pora valandų pastovėti šaldytuve.
Česnakiniai vištienos kepsneliai su majonezu
Metas rimtesniems patiekalams. Jeigu majonezą tepate tik ant kiaušinio ar gardinate juo salotas, išmėginkite šį receptą. Vištienos kepsneliai su majonezu bus sultingi ir gardūs, tad norėsite kartoti dar ir dar.
Reikės:
500 g vištienos krūtinėlės,
1 kiaušinio,
3 valg. š. majonezo,
2 skiltelių česnako,
Druskos ir pipirų pagal skonį,
2 valg. š. krakmolo,
Rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.
Gaminimas:
Vištienos filė supjaustykite mažais kubeliais, sudėkite į dubenį ir pagardinkite druska bei pipirais. Įmuškite kiaušinį, sudėkite majonezą ir susmulkintą česnaką. Gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite krakmolą ir išmaišykite, kad jis tolygiai pasiskirstytų.
Keptuvėje įkaitinkite rafinuotą rapsų aliejų ir su šaukštu iš vištienos formuokite nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.