Ingredientai (5–6 asm.):
- 400 g varškės, 9 proc. riebumo;
- 0,5 skardinės sutirštinto saldinto pieno;
- 200–240 g sausainių (tinka „Gaidelis“, „Selga“, geriau be papildomų skonių);
- 1 arbat. šaukšt vanilės pastos arba pora lašų vanilės ekstrakto (nebūtinai);
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 2 saujos šilauogių arba mėlynių (tinka ir šaldytos, tik jų neatšildykite);
- 1 sauja aviečių (tinka ir šaldytos, tik jų neatšildykite);
- 1 sauja braškių, nedidelių, standžių.
Pastaba: galite naudoti įvairių mėgstamų uogų mišinius ir atrasti, su kuriomis jums skaniausia. Tiesa, su minkštomis uogomis, tokiomis kaip avietės, būkite švelnesni, o standžios – vėlyvosios braškės, šilauogės – kels mažiau sunkumų.
Gaminimas:
1. Sausainius sulaužykite nedideliais gabaliukais.
2. Uogas nuplaukite ir padėkite, kad apdžiūtų.
3. Į elektrinio trintuvo (blenderio) indą sudėkite varškę, vanilės pastą, supilkite sutirštintą pieną ir citrinos sultis. Išsukite iki vientisos masės. Galite šį mišinį paruošti ir rankiniais įrankiais, tačiau varškę reikia pertrinti labai kruopšiai, kad taptų kreminė.
4. Į varškės masę suberkite sausainių gabaliukus ir gerai išmaišykite, tačiau stenkitės sausainių nesutrinti.
5. Į pailgą kepimo formą (skirtą keksams kepti) ar nedidelį gilų indą įklokite maistinės plėvelės, kad karotų gana ilgį jos kraštai (šiai reikės apgaubti desertą).
6. Pusę varškės masės sukrėskite į pasiruoštą indą, tolygiai paskirstykite ir kiek paspauskite šaukštu. Tada dėliokite ant varškės uogų sluoksnį, pvz., pirmiausia galite sudėlioti braškes, o į jų tarpelius priberti mėlynių ar šilauogių, o ant viršaus dar aviečių. Uogų negailėkite!
7. Ant uogų sluoksnio vėl krėskite likusią varškės masę, išlyginkite ją šaukštu ar mentele. Apgaubkite deserto viršų iš šonų likusiais kyboti maistinės plėvelės kraštais, tą padarę, jau su kiek didesne jėga palyginkite desertą kiek paspausdami, kad neliktų oro tarpų.
8. Dėkite desertą į šaldytuvą bent 6 val., o geriausiai per naktį. Prieš ruošiantis valgyti išimkite iš indo laikydami už maistinės plėvelės šonų ir pjaustykite. Nesuvalgytus likučius laikykite šaldytuve. Desertas šaldytuve išbus geras 24 val. (vėliau gali pradėti rūgti uogos, tad ilgiau nelaikykite).