Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai teigia, jog būtent padažas gali ir labai pagerinti, ir sugadinti bet kurias salotas. Ji dalijasi salotų gaminimo paslaptimis bei keturiais paprastais padažų receptais.
Anot maisto gaminimo ekspertės, tam, kad salotos dubenyje išliktų traškios, svarbu žinoti keletą taisyklių:
- Prieš gamindami salotas, žaliuosius lapus ir daržoves ar vaisius nuplaukite šaltu vandeniu. Geriausia – po tekančiu švelnia srove.
- Nuplovę daržoves ir salotų lapus būtinai nusausinkite – tam labai tinka popierinis rankšluostis ar įprastas virtuvinis rankšluostis.
- Padažą ruoškite itin kruopščiai ir stenkitės nepadauginti prieskonių.
Balzaminis padažas
Šios salotos puikiai tiks žalioms įvairių daržovių salotoms gardinti.
Ingredientai:
- 180 ml alyvuogių aliejaus;
- 60 ml balzaminio acto;
- 1 šaukštelis medaus arba klevų sirupo;
- 1 šaukštelis mėgstamų garstyčių;
- pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į stiklainiuką ar dubenėlį, uždenkite dangteliu ir gerai supurtykite iki vienalytės konsistencijos.
Medaus ir garstyčių padažas
Šį padažą tikrai drąsiai galima pavadinti amžinąja klasika.
Ingredientai:
- 50 g medaus;
- 50 g Dižono garstyčių;
- 50 g citrinos sulčių;
- 50 g alyvuogių aliejaus;
- pipirų, druskos pagal skonį.
Gaminimas:
Sumaišykite medų ir garstyčias, gerai išplakite. Supilkite citrinų sultis, suberkite druską, pipirus. Aliejų pilkite lėtai, plakdami šluotele.
Jogurtinis padažas
Šis padažas labai paprastas ir greitai paruošiamas.
Ingredientai:
- 280 g tiršto graikiško jogurto;
- 2 šaukšai alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštoascitrinų sulčių;
- 1 smulkiai sukapota česnako skiltelė;
- kelios šakelės smulkiai kapotų krapų arba kitų prieskonių žolelių;
- pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:
Graikišką jogurtą, citrinų sultis, česnaką išplakite šluotele. Plakdami šluotele, po truputį supilkite aliejų. Padažą pagardinkite druska, pipirais, sukapotais krapais. Išplakite šluotele.
Citrininis padažas
Tai – klasikinis salotų padažas, kuris tiks įvairioms lapinėms salotoms ir daržovėms gardinti.
Ingredientai:
- 100 ml alyvuogių aliejaus;
- citrinos sulčių;
- 1 citrinos žievelė;
- 1 šaukštelis Dižono garstyčių;
- smulkiai sukapotų česnako skiltelių;
- 0,5 šaukštelio druskos;
- žiupsnelio juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Išplakite šluotele iki balkšvos ar kreminės spalvos konsistencijos. Po truputį, plakdami šluotele, pilkite aliejų. Padažas turėtų tapti kremo konsistecijos.