Cepelinai – nuo Lietuvos identiteto neatskiriamas patiekalas, nors šiuo juo, kaip bebūtų keista, mėgaujamės dar visai neseniai ir tikrai ne vieninteliai. Svarstoma, kad tarp bulvinių patiekalų cepelinai Lietuvoje atsirado ir išpopuliarėjo tik prieš 100–150 metų. Panašius kukulius jau nuo seno gamina ir mūsų kaimynai lenkai, ukrainiečiai bei kitos tautos.
Kad ir kaip bebūtų, šis patiekalas ne tik atkeliavo iki mūsų dienų, bet ir išgyvena tikrą savo atgimimą. Dabar mėgaujamasi ne tik tradiciniais cepelinais su mėsa, spirgučių ir grietinės padažu, bet ir kitomis, įdomiomis jo variacijos. Pavyzdžiui, cepelinais su strutiena, tofu ar net trumais.
Tiek tradicinius, tiek netradicinius cepelinus šį savaitgalį pasigaminsite paprasčiau ir pigiau su visose „Lidl“ parduotuvėse taikomomis ypatingomis „Superšeštadienio“ nuolaidomis bulvėms ir mėsai. Tik šį šeštadienį 1 kg šviežios kiaulienos mentės be kaulų įsigysite tik už 2,79 Eur. Lietuviškų bulvių galėsite nors vežimu vežti, nes kilogramas jų – su 63 proc. nuolaida – kainuos tik 0,25 Eur. O savaitgalio desertu tikrai taps pavasariška gaiva kvepiančios braškės, kurias, aktyvavę „Lidl Plius“ kuponą, galėsite įsigyti puikia kaina – už 1,69 Eur.
(Ne)tradicinė orkaitėje keptų cepelinų idėja – patiks ir didžiausiems gurmanams
Šį šeštadienį apsipirkę „Lidl“, savo artimiesiems iškelsite tikrą cepelinų puotą. Tiems, kas mėgsta tradicinius cepelinus, tačiau nori ir kažko kitoniško, „Lidl“ ekspertai rekomenduoja pasigaminti orkaitėje keptų cepelinų su kiauliena ir baravykų padažu. Mėsos ir grybų duetas – niekada nenuvilia, o norintiems dar gurmaniškesnio skonio – vertėtų dairytis net ir trumų. Šiems cepelinams paruošti jums reikės:
- 1 kg bulvių;
- 500 g kiaulienos faršo;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 10 g džiovintų baravykų;
- 200 g pievagrybių;
- 200 g grietinėlės „Pilos“;
- 2 vnt. nedidelių svogūnų;
- 1 kiaušinio;
- 50 ml pieno„Pilos“;
- 15 g sviesto „Pilos“;
- 1 skiltelės česnako;
- 0,5 a. š. rozmarino prieskonių;
- Ryšulėlio petražolių;
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Pirmiausia pradėkite ruošti grybus. Džiovintus baravykus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite apie 20 minučių pastovėti. Jiems išbrinkus, išimkite ir smulkiai supjaustykite.
Dabar pereikite prie bulvių. Nuskuskite ir sutarkuokite jas, tuomet kruopščiai nusunkite ir sudėkite į dubenį. Į bulvių masę dėkite susmulkintą ir pakepintą svogūną, rozmarino prieskonių, kiaušinį, druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišykite.
Faršą sumaišykite su smulkintu česnaku, petražolėmis, įmuškite kiaušinius, o masę pagardinkite druska ir pipirais. Viską vėl gerai išmaišykite.
Metas cepelinų formavimui. Paimkite norimą kiekį bulvių masės (iki 2 valgomųjų šaukštų), rankomis padarykite nestorą blynelį. Į jį įdėkite šaukštą mėsos ir suformuokite pailgą kukulį. Taip kartokite, kol sunaudosite visus produktus.
Išklokite skardą kepimo popieriumi, ant jo sudėliokite cepelinus ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Kol cepelinai kepa, pasiruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite smulkiai supjaustytus baravykus. Trumpai juos apkepę, sudėkite smulkintus svogūnus ir pievagrybius. Pakepinkite viską dar kelias minutes. Po to supilkite grietinėlę, pagardinkite padažą druska ir pipirais ir leiskite dar porą minučių pasitroškinti.
Iškepusius cepelinus apliekite kvapniu grybų padažu ir patiekite dar karštus.
Gaivūs klasikiniai cepelinai
Nereiktų pamiršti ir klasikinių, virtų cepelinų recepto, kurį dar labiau paskaninti gali daržovės, pavyzdžiui, morkos. Jos įdarui suteikia dar daugiau sultingumo ir gaivumo. Cepelinams su kiaulienos ir morkų įdaru paruošti reikės:
- 1 kg bulvių;
- 500 g kiaulienos faršo;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 1 vnt. svogūno;
- 4 vnt. morkų;
- 1 skiltelės česnako;
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Tuomet kruopščiai nusunkite jų skystį ir tarkius sudėkite į dubenį. Į bulvių masę galite įdėti šiek tiek krakmolo. Masę pagardinkite druska ir pipirais ir viską gerai išmaišykite.
Pereikite prie įdaro ruošimo. Sutarkuokite morkas smulkiomis juostelėmis. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus, sudėkite smulkintus svogūnus ir morkas. Juos troškinkite tol, kol daržovės suminkštės.
Pasiruoškite faršą. Į jį įmaišykite smulkintą česnaką, įmuškite kiaušinius, sudėkite dalį morkų ir svogūnų mišinio (kitą dalį pasilikite garnyrui). Galiausiai masę pagardinkite druska, pipirais ir viską vėl gerai išmaišykite
Cepelinus formuokite taip pat, kaip ir ankstesniame recepte.
O dabar laikas virimo procesui. Cepelinus dėkite virti į pasūdytą vandenį apie 20–25 min. Išvirtus cepelinus patiekite su likusiu morkų troškiniu ir mėgaukitės šiuo sultingu ir sočiu patiekalu.
Skanaus!