Ingredientai:
- 220 g sviesto;
- 180 g cukraus (galite naudoti paprastą, galite smulkų rudąjį);
- 1 didelis kiaušinis;
- 1 valg. šaukšt. medaus arba melasos (pastaroji suteiks tamsesnę spalvą);
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto arba pastos;
- 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 200 miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- didelis žiupsnis maltų gvazdikėlių;
- 2 stiklinės (apie 160 g) avižinių dribsnių;
- 100 g graikinių ar pekano riešutų, stambiai sukapotų;
- 2 obuoliai, nulupti ir supjaustyti mažais kubeliais.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Kai masė bus puri, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą (ar pastą), medų (ar melasą), citrinos sultis. Išmaišykite, kad ingredientai susijungtų, ir atidėkite į šalį.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius, kapotus riešutus. Tada suberkite ir avižinius dribsnius, darsyk gerai išmaišykite.
3. Suberkite sausąjį mišinį į dubenį su šlapiaisiais ingredientais, taip pat berkite ir obuolių kubelius. Viską labai kruopščiai išmaišykite, o tada pridenkite ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dvi dideles skardas išklokite kepimo popieriumi.
5. Šaukštu atgnybkite maždaug graikinio riešuto sausainių masės gabaliukus ir dėliokite ant skardų, vėliau kiekvieną jų šiek tiek paspauskite. Kepkite 12–15 min. priklausomai nuo jūsų orkaitės, sausainiai turi būti gražiai parudę. Neišsigąskite, jog iškepę jie bus itin minkšti, leiskite kurį laiką pravėsti skardose, o vėliau perkelkite ant aušinimo grotelių. Atvėsę jie sutvirtės.