Rimtieji patiekalai:
- Cukrų ir druską ištirpinkite citrinų sultyse. Kopūstus nuplaukite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Jei norite minkštesnės mišrainės, pjaustytus kopūstus sumeskite į sietelį, nupilkite verdančiu vandeniu, po to iš karto – šaltu.
- Aliejų sumaišykite su paruoštomis citrinų sultimis, apšlakstykite kopūstus, gerai išmaišykite. Kopūstus sukrėskite į indelius, uždaromus dangteliais.
Šią kopūstų mišrainę prieš valgydami parą turite palaikyti šaldytuve, tik indelius kartkartėmis pavartykite. Laikoma šaldytuve ji negenda apie dešimt dienų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, kaliaropes ir morkas – plonais griežinėliais, bulves – šiaudeliais, salierą stambiai sutarkuokite. Visas daržoves sudėkite į puodą ir apšlakstykite aliejumi. Įpilkite 2 l verdančio vandens ir virkite 15 min.
2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite petražoles. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nenuluptą supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Viską sudėkite į apvirtą sriubą, įdėkite šaukštą prieskonių mišinio, uždenkite ir dar 10 min. pavirkite.
3. Nuo ugnies nukeltą sriubą galite paskaninti mėgstamais prieskoniniais žalumynais.
- Vandenyje pavirti apie 5 min. tarkuotą moliūgą, smulkintus bazilikus.
- Sudėti druską, cukrų, maišant supilti manų kruopas, pavirti kelias minutes ir dar kiek palaikyti košę uždengtame puode.
- Paskaninti citrinos sultimis ir sviestu, išmaišyti, patiekti. Baziliko galima ir nedėti.
Receptą atsiuntė Regina R.
- Brokolio žiedelius sudėliojame kepimo skardoje.
- Alyvuogių aliejų sumaišome su druska, pipirais bei tarkuota citrinos žievele.
- Gautu padažu tolygiai apšlakstome brokolius ir kepame juos orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie pusvalandį.
Skanaus!
1. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, cukrų, druską, kefyrą, vanilę, citrinos žievelę, chia sėklas, miltus ir kepimo miltelius ir išsukite tešlą.
2. Kiaušinių baltymus išplakite iki stangrių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu pagrindu ant vidutinės ugnies, patepkite dugną aliejumi, dėkite po kaupiną šaukštą tešlos ir kepkite iš abiejų pusių apie 3–4 minutes, arba kol blynai visiškai iškeps.
4. Patiekite su jogurtu, medumi, pabarstę granola, pagardinę keliais lašais citrinos sulčių.
1. Kiekvieną žuvies gabalėlį dėkite į folijos „lopšelį“, apliekite medumi ir alyvuogių aliejumi, papuoškite citrinų griežinėliais, taip pat pagardinkite žiupsneliu druskos bei pipirų.
2. Galiausiai įberkite kukurūzų ir sandariai užsukite folijos „lopšelius“.
3. Kepkite apie 30 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje arba virš įkaitusių žarijų. Jei norite, prie šios žuvies galite patiekti įvairių keptų daržovių, pavyzdžiui, paprikų, cukinijų, vyšninių pomidoriukų.
Skanaus!
1. Nuo batono riekelių nupjaukite pluteles, minkštimą pamerkite, kad išbrinktų, paskui nuspauskite ir sudėkite į faršą. Įmuškite kiaušinį, suberkite smulkintą česnaką, įspauskite citrinų sulčių, sudėkite grietinę, prieskonius, pasūdykite ir labai gerai išmaišykite. Maišykite plakikliu, kol masė pasidarys puri.
2. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kepsnelius ir kepkite keptuvėje ant nedidelės ugnies nuolat vartydami, kol gražiai parus.
3. Keptuvėje, kurioje kepėte kepsnelius, apkepkite ir citrinų griežinėlius. Griežinėlius sudėkite ant žuvų kepsnelių ir pabarstykite čiobreliais ar kitais mėgstamais žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite 15 minučių.
2. Batono riekes sulaužykite, sutrinkite rankiniu ar elektriniu grūstuvu iki trupinių. Taip pat sugrūskite baltuosius pipirus.
3. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žievelę (be baltosios vidinės dalies).
4. Nuluptus česnakus sutrinkite.
5. Dubenyje sumaišykite grūstus džiūvėsius, baltuosius pipirus, tarkuotas citrinų žieveles.
6. Žuvų gabalėlius pagal skonį pasūdykite. Kiekvieną pavoliokite džiūvėsių, citrinų žievelių ir pipirų mišinyje. Dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių po 5–7 minutes.
7. Tiekite su bulvių koše ar aliejuje skrudintais bulvių košės rutuliukais.
1. Lašišos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite nemažą gabalą folijos, kad žuvį būtų galima suvynioti labai tvirtai ir sandariai. Apibarstykite lašišą druska, baltaisiais ir juodaisiais pipirais ir stambiai supjaustytais rozmarinais. Toliau filė apdėkite plonais griežinėliais supjaustyta citrina, svogūnu ir suberkite susmulkintas česnako skilteles.
2. Į foliją su lašiša įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, viską sandariai suvyniokite ir apie 15 min. kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies sulčių.
3. Serviruokite naudodami žuviai skirtą mentelę. Garnyrui galite patiekti mėgstamų daržovių.
1. Žuvį nuplaukite, išvalykite, nuskuskite, vidų įtrinkite sviestu, išspaustais česnakais ir pagal skonį šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais.
3. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
4. Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
5. Į žuvies vidų kimškite svogūnų, citrinų, morkų, smulkintų petražolių ir čiobrelių šakelių.
6. Į karščiui atsparią kepimo formą tieskite kepimo popierių, tada suberkite pusę druskos kiekio, atsargiai guldykite žuvį ir užberkite likusia druska taip, kad nepribyrėtų į vidų.
7. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., tada atsargiai nukrapštykite druskos sluoksnį ir upėtakį tiekite lėkštėje.
- Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
- Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
- Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
- Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
- Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
- Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
- Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
- Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.
Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nuimkite plėveles ir supjaustykite porcijomis. Jei kepsite ant laužo ar grilyje, geriau kepti didesnius gabalėlius. Taip krūtinėlė bus sultingesnė.
- Visus sausuosius prieskonius susimaišykite atskirame inde. Krūtinėlę aptepkite alyvuogių aliejumi, užspauskite ant jos vienos citrinos skiltelės sulčių ir pavoliokite pasiruoštame prieskonių mišinyje. Priesnkonius įtrinkite į vištieną. Leiskite jai pasimarinuoti keletą minučių.
- Vištieną kepkite ant grotelių ar grilyje vartydami maždaug apie 15 min.
- Kai vištiena iškeps, sudėkite ją į indą ir uždengę folija, palikite pastovėti kambario temperatūroje maždaug 5–10 minučių. Taip mėsa išleis visas savo sultis. Prieš uždengiant folija, vištieną dar galima pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (čiobreliais, šalavijais, raudonėliu, mėtomis).
Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
Saldieji patiekalai:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keksiukų formą išklokite specialiais popieriniais krepšeliais.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų bei citrinos, apelsino žieveles. Įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, apelsino sultis ir vanilės ekstraktą ir išmaišykite, kol produktų tyrė bus vientisa.
3. Į gautą masę sudėkite tarkuotas cukinijas, muskato riešutą, druską ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
4. Galiausiai įsijokite miltus ir suberkite smulkintus riešutus. Atsargiai išmaišykite, tačiau tik tol, kol nebeliks sausų miltų – labai svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip jie bus kieti.
5. 2/3 keksiukų formelių tūrio užpildykite tešla ir šaukite į orkaitę kepti. Kepkite 17–25 min. – kol į keksiuko centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Prieš valgant leiskite kiek pravėsti.
1. Pirmiausia gaminame tešlą. Išspaudžiame citrinos sultis, į jas dedame šaukštelį sodos ir leidžiame suputoti, išmaišome. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, įmušame kiaušinio trynį, pro burokinę tarką sutarkuojame šaltą sviestą, supilame citrinos sultis su neutralizuota soda ir rankomis suminkome vientisą tešlą, ją padaliname į du lygius rutulius ir dedame į šaldymo kamerą 1 valandai.
2. Naudojame 22 cm skersmens atsegamą apvalią kepimo formą. Jos dugną ir kraštus ištepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi. Galima iškloti ir kraštus, tik tokiu atveju ne taip gražiai apskrus pyrago šonai.
3. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. Režimas – viršus ir apačia be vėjelio.
4. Dideliame dubenyje sumaišome varškę, grietinę, kiaušinio trynį, cukrų, druską, krakmolą, nutarkuojame citrinos žievelę (tik geltonąją dalį) ir išspaudžiame citrinos sultis – viską sutriname su elektriniu smulkintuvu.
4. Galiausiai švariame inde išplakame šaltus baltymus iki standumo ir dalimis atsargiai įmaišome į varškės masę, stengiantis, kad kuo daugiau įplakto oro išliktų ir pyragas būtų puresnis.
5. Į paruoštą formą burokine tarka sutarkuojame pirmą tešlos rutulį, tolygiai paskirstome. Ant viršaus sudedame varškę ir švelniai išlyginame. Į atskirą indą sutarkuojame antrą tešlos rutulį ir gautus tarkius tolygiai paskirstome ant pyrago viršaus.
6. Labai svarbu, kad orkaitė būtų įkaitusi, kai dedame į ją pyragą. Kepame 50-60min. Skaniausias, kuomet atvėsta.
- Minkštą sviestą, cukrų, miltus, druską, kepimo miltelius ir avižinius dribsnius sudėkite į vieną dubenį ir rankomis maišykite, trinkite tarp pirštų, kol gausite daug drėgnų trupinių. Tešlą atidėkite.
- Kondensuotą pieną gerai suplakite su citrinos sultimis, tarkuota citrinos žievele, tryniu ir citrinos ekstraktu.
- Nedidelę skardelę išklokite kepimo popieriumi.
- Į vidų berkite pusę tešlos ir rankomis suspauskite pyrago pagrindą.
- Ant viršaus supilkite visą kremą ir užbarstykite likusią tešlą.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite, kol viršus gražiai paruduoja. Man prireikė apie 50 minučių.
- Iškepusį pyragą palikite atvėsti, tada kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20 cm skersmens apvalų kepimo indą.
- Minkštą sviestą ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite masę iki vientisos konsistencijos.
- Sudėkite išvirtas, atvėsintas ir iki visiškai vientisos masės sutrintas bulves, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išmaišykite.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir smulkintus migdolus. Suberkite į kiaušinių plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Pyragą atvėsinkite.
- Kol pyragas vėsta, pasiruoškite sirupą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltelinį cukrų ir citrinos sultis. Paruoštu glaistu aptepkite atvėsusį pyragą.
Skanaus!
PARUOŠKITE SIRUPĄ:
- Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
- Išspauskite citrinų sultis ir virkite dar kelias minutes.
- Tuomet išjunkite ugnį. Visiškai atvėsinkite.
PARUOŠKITE PYRAGĄ:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Sudėkite jogurtą, supilkite aliejų ir sumaišykite. Supilkite citrinos sultis, suberkite nutarkuotas žieveles ir dar kartą viską išplakite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, manų kruopas ir vanilinį cukrų. Suberkite mišinį į kiaušinių plakinį ir lengvai išmaišykite.
- Kepimo popieriumi ištieskite ar aliejumi ištepkite 20 x 30 cm dydžio kepimo indą. Supilkite į jį paruoštą pyrago tešlą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., kol pyrago paviršius gražiai pagels ir bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą užpilkite anksčiau paruoštu ir visiškai atvėsintu sirupu. Pyragą laikykite šaldytuve, kol šis sugers visą sirupą. Tuomet supjaustykite gabalėliais ir tiekite. Skanaus!
Idėja: honeyandbutter.com
- Į didesnį indą išsijokite miltus, kepimo miltelius, suberkite aguonas, cukrų ir citrinų žieveles. Viską gerai išmaišykite.
- Kitame inde paplakite kiaušinius, supilkite likusius skystus produktus. Viską sumaišykite.
- Skystą masę supilkite į sausus produktus ir išmaišykite.
- Tešlą supilkite į formeles ir kepkite 30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje. Patikrinkite mediniu iešmeliu.
- Prieš patiekdama apibarstykite milteliniu cukrumi arba apliekite citrininiu glajumi.
1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir trynio išminkykite vientisą tešlą. Padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.
2. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite migdolus, kol pagels.
3. Iš dviejų trečdalių tešlos iškočiokite didelį skritulį, įtieskite į riebalais pateptą kepimo formą, kraštus užlenkite.
4. Ant tešlos paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite obuolių masę. Iš likusios tešlos iškočiokite mažesnį skritulį ir juo uždenkite obuolius, kraštus užspauskite. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.
5. Miltelinį cukrų išsukite su iš pusės citrinos išspaustomis sultimis. Aptepkite iškepusio pyrago viršų ir palikite atvėsti.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Pirmiausia šaldymo kameroje atšaldykite plastikinį indą, kuriame plaksite šerbetą.
2. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį ir cukrų. Sirupą užvirinkite ir dar kokias 2–3 min. pakaitinkite. Sirupą padėkite, kad atvėstų.
3. Išspauskite keturių citrinų sultis. Jas perkoškite per sietelį, kad neliktų sėklų.
4. Citrinų sultis ir nutarkuotą vienos citrinos žievelę supilkite į atvėsusį sirupą.
5. Šerbeto masę pilkite į atvėsintą plastikinį indą ir valandai statykite į šaldiklį.
6. Po valandos šerbetą ištraukite ir pamaišykite šakute.
7. Šį procesą kas valandą pakartokite dar 3 kartus. Jau paruoštą šerbetą tiekite stiklinėse taurėse, papuoštą citrinos griežinėliais ir šviežiais mėtų lapeliais.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).