Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, tiek įprastas, tiek žaliąsias citrinas įvairiems patiekalams ir gėrimams verta rinktis ne tik dėl šių vaisių skonio, bet ir maistinių savybių.
„Turbūt dar nuo vaikystės daugeliui žinoma, kad citrina turi daug vitamino C, kuris yra labai svarbus organizmo imuninei funkcijai ir odos sveikatai. Tai nėra vienintelė šių vaisių nauda. Citrinos taip pat yra turtingos vitaminu B6, kaliu ir maistinėmis skaidulomis. Jose taip pat yra svarbių antioksidantų. Be to, citrinos yra laikomos gerai organizmo toleruojamu vaisiumi, kurio sukeltos alerginės reakcijos yra gan retos. Ne veltui jos dėl savo naudos sveikatai yra priskiriamos supermaistui“, – sako B.Baratinskaitė.
Norintiems išnaudoti citrinos maistines ir skonio savybes B.Baratinskaitė siūlo išmėginti 3 nesudėtingus receptus, kuriuose atsiskleidžia šio vaisiaus skonio galia.
Naminis citrininis limonadas
Ingredientai:
- 1 stiklinė citrinos sulčių (iš 4–6 citrinų);
- 1 stiklinė vandens (sirupui);
- 1 stiklinė cukraus;
- 2–3 stiklinių vandens (praskiedimui).
Gaminimas:
1. Norint paruošti tokį limonadą, nedidelėje keptuvėje pirmiausiai reikia paruošti sirupą – cukrus su vandeniu kaitinami tol, kol visas cukrus ištirps, o mišinys pradės lėtai virti.
2. Kol verda sirupas, į atskirą indą išspaudžiamos 4-6 citrinų sultys. Norint, kad limonade būtų jaučiamas intensyvesnis citrinos skonis, į verdantį sirupą galima įdėti trintos citrinos žievelės. Sirupui išvirus, žievelė dar kurį laiką jame palaikoma, o tuomet išimama.
3. Galiausiai sirupą sumaišome su citrinos sultimis ir pilame į ąsotį ar kitą indą, o gautą mišinį vėliau praskiedžiame vandeniu. Jei norime mažiau intensyvaus skonio, į limonadą galima įpilti daugiau vandens. Gėrimo saldumą taip pat galima reguliuoti įpilant daugiau citrinų sulčių.
4. Geriausia limonadą patiekti atšaldytą su ledukais, šis derinys puikiai atgaivins karštą vasaros dieną.
Citrininiai naminiai ledai
Ingredientai:
- ½ stiklinės šaltos plakimui skirtos grietinėlės;
- ½ stiklinės šalto pieno;
- ½ stiklinės cukraus;
- ½ stiklinės šviežių citrinos sulčių (iš 4–5 citrinų);
- 1 valg. šaukšt. citrinų ekstrakto (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Pirmiausia sumaišykite grietinėlę, pieną ir cukrų. Šį mišinį maišykite tol, kol visas cukrus ištirps. Tuomet į mišinį supilkite citrinos sultis ir citrinų ekstraktą.
2. Gautą masę supilkite į ledų gaminimo aparatą, kuriame ledai ruošiami pagal instrukcijas. Paprastai tai trunka apie 20 minučių.
3. Paruoštus ledus galite ragauti iš karto arba įdėti į šaldymo kamerą, kad labiau atšaltų ir būtų dar gaivesni.
Universalus citrininis sviesto padažas
Ingredientai:
- ¼ stiklinės nesūdyto sviesto;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 smulkinta česnako skiltelė;
- ¼ arbat. šaukšt. jūros druskos;
- žiupsnelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
- keli petražolių lapeliai (papuošimui);
- žiupsnelis stambiai maltų ar traiškytų rožinių pipirų.
Gaminimas:
1. Ruošiant šį padažą keptuvėje ant mažos ugnies ištirpdykite sviestą. Tuomet įdėkite smulkintą česnaką bei druską ir visa tai minutę pavirkite. Tuomet keptuvę nuimkite nuo ugnies ir į ją supilkite citrinos sultis.
2. Į paruoštą padažą įberkite juodojo ir rožinio pipirų, įdėkite petražolių lapelių. Padažas paruoštas – belieka juo paskaninti norimą patiekalą. Jis tinka prie makaronų, ryžių, keptų daržovių.