- Kiaušinius plakite su cukrumi, kol taps vientisa gelsva mase.
- Į cukraus ir kiaušinių plakinį po truputį supilkite aliejų, sudėkite grietinę, suberkite apelsino žievelę ir supilkite apelsinų sultis.
- Viską gerai išmaišykite, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į kepimo formą (jei reikia, prieš tai išteptą sviestu) ir keksą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~50–55 min.
* Iš tokio kiekio išeina gana didelis keksas (dėl to ir kepti tenka taip ilgai), tad jei norite, galite daryti mažesnį, tiesiog naudokite pusę visų produktų kiekio ir, žinoma, nepamirškite, kad kepti reikės trumpiau.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Pjaustytas apelsinų žieveles užvirinkite apelsinų sultyse ir pavirkite, kol jos suminkštės. Įdėkite pusantro puodelio cukraus, maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol skystis taps klampus it sirupas. Palikite atvėsti.
2. Sumaišykite kiaušinį, puodelį cukraus, sviestą ir pieną.
3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
4. Dėkite abu mišinius į bendrą indą, supilkite apelsinų sirupą ir viską gerai išmaišykite.
5. Pilkite masę į dvi duonos formas arba ant vienos didelės skardos. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.
6. Valgykite karštą arba šaltą.
Ypač skanu su sūrio užtepėle.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keksiukų formą išklokite specialiais popieriniais krepšeliais.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų bei citrinos, apelsino žieveles. Įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, apelsino sultis ir vanilės ekstraktą ir išmaišykite, kol produktų tyrė bus vientisa.
3. Į gautą masę sudėkite tarkuotas cukinijas, muskato riešutą, druską ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
4. Galiausiai įsijokite miltus ir suberkite smulkintus riešutus. Atsargiai išmaišykite, tačiau tik tol, kol nebeliks sausų miltų – labai svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip jie bus kieti.
5. 2/3 keksiukų formelių tūrio užpildykite tešla ir šaukite į orkaitę kepti. Kepkite 17–25 min. – kol į keksiuko centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Prieš valgant leiskite kiek pravėsti.
1. Iš anksto išvirkite džemą: apelsinus kruopščiai nuplaukite karštu ir nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Daržovių skustuku plonai nuo vaisių nulupkite odeles (be baltosios dalies), susmulkinkite. Nuo apelsinų minkštimo pašalinkite didžiąją baltųjų odelių dalį, vaisius supjaustykite griežiniais ir sudėkite į puodą. Suberkite abiejų rūšių cukrų, supilkite citrinų sultis, sudėkite tarkuotas apelsinų žieveles ir palikite bent pusę paros.
2. Statykite puodą ant ugnies, masę išmaišykite. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol sutirštės. Nukėlusi nuo ugnies, palikite bent tris valandas.
3. Ant švaraus sauso stalviršio persijokite miltus. Ant viršaus sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, suberkite druską. Viską kapokite peilio nugarėle, kol gausite trupinius. Masės viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite vandenį su citrinų sultimis ir suminkykite tešlą (jeigu masė per skysta, įberkite miltų).
4. Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą plonai iškočiokite (patogiausia – įdėjus tarp dviejų švaraus polietileninio maišelio atraižų), supjaustykite maždaug 6 cm pločio ir 15 cm ilgio juostomis. Aptepkite jas apelsinų džemu, susukite ritinėlius.
5. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, viršų aptepkite kiaušinių trynių, pabarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite 180 C karščio orkaitėje apie 20 minučių.
- Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g miltinio pyrago mišinio, 200 g neriebaus graikiško jogurto ir 1 stiklinę apelsinų sulčių.
- Galite įtarkuoti apelsinų žievelės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–35 min.
1. Atidėkite 2 valg. šaukšt. marmelado į atskirą dubenėlį – jo prireiks pyragui iškepus.
2. Likusį marmeladą, sviestą, cukrų ir kiaušinius išsukite elektriniu maišytuvu iki vientisos masės, kai tai įvyks, supilkite ir miltus, kepimo miltelius, prieskonius bei dar šiek tiek pasukite.
3. Įmaitinkite orkaitę iki 180 C, o kol ji kaista, ištepkite sviestu pailgą kekso formą ir supilkite į ją gautą pyrago tešlą.
4. Kepkite pyragą apie 50 min. – kol į jį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Išimkite iš formos ir leiskite visiškai atvėsti.
5. Atvėsusį pyragą aptepkite likusiu apelsinų marmeladu, o jei kepate pyragą kokiai iškilmingesnei progai, galite jį puošti cukraus pudros-apelsinų sulčių glajumi ir cukatais ar šviežiais citrusiniais vaisiais.
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, maišydami po vieną sudėkite trynius. Miltus su kepimo milteliais persijokite ir suberkite į sviesto masę. Viską gerai išmaišykite.
2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėkite tešlą ir rankomis (kad būtų lengviau, rankas sušlapinkite) išlyginkite, sluoksnis neturi būti storas.
3. Baltymus iki standžių putų išplakite su cukraus pudra ir riešutais. Masę paskleiskite ant išlygintos tešlos ir kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
4. Iškeptą pagrindą apverskite ant drėgno lininio rankšluosčio ir nuimkite popierių.
5. Grietinėlę ir cukraus pudrą išplakite, kad būtų standi. Gauta mase aptepkite pravėsusį pyrago pagrindą, apdėkite mandarinų skiltelėmis ir naudodami rankšluostį suvyniokite. Neišsigąskite, jei pyrago pagrindas sutruks, – sustingusi grietinėlė jį sutvirtins. Vyniotinį įsukite į foliją ar kepimo popierių ir kelioms valandoms (geriausia visai nakčiai) įdėkite į šaldytuvą.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Migdolus susmulkinkite virtuviniu kombainu (recepto autorė smulkina taip, kad dalis būtų labai smulki, bet ir liktų stambesnių gabalėlių), nuo apelsinų nutarkuokite žievelė ir išspauskite sultis, sviestą ištirpinkite.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos įmaišykite grietinę, suberkite apelsinų žievelė ir supilkite sultis, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius, supilkite lydytą ir jau šiek tiek pravėsusį sviestą.
- Pyragas kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~30min.
- Sirupui: Nedideliame puode sumaišykite apelsino sultis ir cukrų ir viską kaitinkite kol cukrus ištirps.
- Skysčiui beveik užvirus supilkite brendį ir viskas šiek tiek pavirkite kol išgaruos alkoholis.
- Pyragą subadykite dantų krapštuku ir ant jo po truputį pilkite sirupą (neskubėkite, geriau darykite tai per kelis kartus, palaukite kol pyragas sugers sirupą ir pilkite vėl).
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Kiaušinius plakite su cukraus pudra, kol gausite lengvą balsvą masę. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir sultis, ištirpintą bei atvėsintą sviestą, aguonas. Kruopščiai išmaišykite.
2. Paruoštą tešlą supilkite į kruopščiai riebalais išteptą ir miltais pabarstytą apvalią kepimo formą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min. (kol įkištas pagaliukas ištraukus bus sausas).
3. Kiek palaikykite kepimo formoje, o tada išverskite iš kepimo formos ir baikite vėsinti ant grotelių. Atvėsusį pyragą perpjaukite perpus išilgai.
4. Pertepimui skirtą maskarponės sūrį labai gerai išsukite su citrinų likeriu (ar sirupu), o tada aptepkite juo apatinę pyrago pusę ir uždėkite viršutinę.
5. Pyrago viršų, naudodami konditerinį teptuką, aptepkite citrinų sultimis, o tada dar drėgną barstykite cukraus pudra ir aguonomis. Kartokite šį veiksmą tol, kol paviršius pasidengs plonu balto glajaus sluoksneliu, leiskite jam išdžiūti. Jei norite, viršų galite papuošti citrusinių vaisių gabalėliais.
1. Pirmiausia gaminame tešlą. Išspaudžiame citrinos sultis, į jas dedame šaukštelį sodos ir leidžiame suputoti, išmaišome. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, įmušame kiaušinio trynį, pro burokinę tarką sutarkuojame šaltą sviestą, supilame citrinos sultis su neutralizuota soda ir rankomis suminkome vientisą tešlą, ją padaliname į du lygius rutulius ir dedame į šaldymo kamerą 1 valandai.
2. Naudojame 22 cm skersmens atsegamą apvalią kepimo formą. Jos dugną ir kraštus ištepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi. Galima iškloti ir kraštus, tik tokiu atveju ne taip gražiai apskrus pyrago šonai.
3. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. Režimas – viršus ir apačia be vėjelio.
4. Dideliame dubenyje sumaišome varškę, grietinę, kiaušinio trynį, cukrų, druską, krakmolą, nutarkuojame citrinos žievelę (tik geltonąją dalį) ir išspaudžiame citrinos sultis – viską sutriname su elektriniu smulkintuvu.
4. Galiausiai švariame inde išplakame šaltus baltymus iki standumo ir dalimis atsargiai įmaišome į varškės masę, stengiantis, kad kuo daugiau įplakto oro išliktų ir pyragas būtų puresnis.
5. Į paruoštą formą burokine tarka sutarkuojame pirmą tešlos rutulį, tolygiai paskirstome. Ant viršaus sudedame varškę ir švelniai išlyginame. Į atskirą indą sutarkuojame antrą tešlos rutulį ir gautus tarkius tolygiai paskirstome ant pyrago viršaus.
6. Labai svarbu, kad orkaitė būtų įkaitusi, kai dedame į ją pyragą. Kepame 50-60min. Skaniausias, kuomet atvėsta.