Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cukinijos su makaronais ir cukinijos, apsimetančios makaronais: 13 receptų

Makaronų mėgėjai gali juos valgyti nors ir visus metus, ypač, jei su priedais jie derinami atsižvelgiant į sezoniškumą. Žiemą masina riebesni, sotesni patiekalai, o vasarą makaronus verta palengvinti ir paskaninti daržovėmis. Dabar pats cukinijų metas, tad siūlome jų ir makaronų derinį. O kad būtų dar įdomiau, šalia ir keli receptai, kuriuose pačios cukinijos „apsimeta“ makaronais!
Makaronai su cukinijomis ir pomidorais
Makaronai su cukinijomis ir pomidorais / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Cukinijos ir makaronai:

Makaronai su cukinijomis
Receptas: Makaronai su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 32
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės geltonos)
Makaronai: 500.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Špinatai: 50.00 g (šviežių arba šaldytų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, supilkite į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų.
  2. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite špinatus. Jei naudosite šaldytus špinatus, juos atšildykite.
  3. Nuplaukite ir plonais griežinėliais supjaustykite cukinijas.
  4. Džiovintus pomidorus nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  5. Gilioje keptuvėje įkaitinkite sviestą, išspauskite česnaką, maišydama pakepinkite maždaug minutę. Tik neleiskite paruduoti, nes įgaus kartų skonį. Kai pasklis malonus česnako kvapas, sudėkite cukinijų griežinėlius, špinatus ir džiovintus pomidorus.
  6. Sumažinkite ugnį ir kepkite, kol cukinijos suminkštės. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite į keptuvę virtus makaronus, viską išmaišykite.
Suskleisti
Mairūno vasariškas apkepas
Receptas: Makaronų su pomidorais ir cukinija apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 48
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Varškės sūris: 300.00 g
Pienas: 300.00 ml
Grietinė: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Makaronus virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nepervirkite!

2. Cukiniją ir pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Makaronus, cukiniją ir pomidorus sumaišykite ir sudėkite į aliejumi išteptą kepimo indą.

3. Atskirame dubenyje sutarkuokite varškės sūrį, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, įdėkite grietinės, įtraiškykite česnako, įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Šiuo mišiniu užpilkite makaronus su daržovėmis. Viską apibarstykite tarkuotu sūriu ir smulkintu baziliku.

4. Apkepą kepkite maždaug 45 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.

Suskleisti
Makaronai su cukinijomis ir pomidorais
Receptas: Makaronai su cukinijomis ir pomidorais
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 74
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 600.00 g (4 mažos)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 5.00 vnt. (4-5 šakelės)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Pomidorai: 200.00 g (maži)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (1-2 džiovintos)
Varškės sūris: 150.00 g
Sūris: 2.00 valg. š. (tarkuotas fermentinis sūris („Gojus“, „Džiugas“ arba parmezanas))
Kaip gaminti

1.Cukinijas supjaustykite piršto storio ir 5 centimetrų ilgio juostelėmis. Česnako skilteles, svogūną, nuskabytus čiobrelių lapelius susmulkinkite.

2.Dviejuose šaukštuose aliejaus pakepinkite svogūną ir česnaką, sudėkite cukinijas, suberkite čiobrelius. Kepkite apie 4 minutes, tada pasūdykite, pabarstykite pipirais.

3.Kitoje keptuvėje įpylę šaukštą aliejaus apkepinkite pomidorus, sudėkite džiovintas aitriąsias paprikas.

4.Makaronus supilkite į sūdytą verdantį vandenį, išvirkite ir nukošę sumaišykite su smulkintu varškės ir tarkuotu fermentiniu sūriu, keptomis cukinijomis bei pomidorais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Makaronai su pikantiškais cukinijų griežinėliais
Receptas: Makaronai su pikantiškais cukinijų griežinėliais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (šviežių „Taglietelle“)
Cukinijos: 400.00 g (jaunų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (makaronams ir padažui)
Parmezano sūris: 3.00 sauja (tarkuoto - makaronams ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 3.00 valg. š. (šviežių, smulkintų)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Vynas: 150.00 ml (sauso, balto)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, padėkite šiltai.
  2. Paruoškite padažą: prikaistuvyje įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  3. Maišydami suberkite miltus, kaitinkite apie minutę.
  4. Maišydami supilkite baltąjį vyną. Sumažinkite ugnį, puodą uždenkite ir kaitinkite apie 8 minutes.
  5. Nukėlę nuo ugnies, sukrėskite tarkuotą parmezaną. Uždenkite, padėkite šiltai.
  6. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais. Išdėliokite juos ant aliejumi pateptų kepimo grotelių. Daržoves pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, druska.
  7. Kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes. Ant kiekvieno griežinėlio užlašinkite po kelis lašus balzaminio padažo, užberkite po žiupsnelį tarkuoto parmezano, dar minutę kitą pakepinkite.
  8. Į lėkštes dėkite karštų makaronų, apšlakstykite sūrio ir vyno padažu. Ant viršaus uždėkite karštų cukinijų griežinėlių.     
Suskleisti
Makaronai su cukinijomis
Receptas: Makaronai su cukinijomis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (0,5 maltų)
Šalavijai: 1.00 g (keli lapeliai)
Pesto padažas: 2.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir padėkite šiltai.
  2. Maltus graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  3. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais ir po vieną išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
  4. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, apšlakstykite pesto padažu ir aliejumi. 
  5. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 8–12 min., kol suminkštės.
  6. Užberkite tarkuoto brandinto sūrio ir dar pakepkite, kol jis išsilydys.
  7. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite smukintus šalavijus, riešutus, supilkite grietinėlę.
  8. Išmaišykite ir pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite makaronus ir kiek pakaitinkite.
  9. Makaronus tiekite su karštais cukinijų griežinėliais.
Suskleisti
Spagečiai su lašiša ir cukinijomis
Receptas: Spagečiai su lašiša ir cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 1.00 sauja ((1 pakelis bet kurių mėgstamų makaronų))
Rūkyta lašiša: 200.00 g ((silpnai sūdyta))
Česnakai: 7.00 skiltelės
Svogūnai: 2.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. ((nedidelės))
Grietinė: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Kietasis sūris: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Salierai: 1.00 vnt. ((džiovintų lapelių, pagal skonį))
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Druska: 1.00 žiupsnelis ((atsargiai, kad nepersūdytumėte, nes lašiša jau bus sūri))
Citrinos: 1.00 vnt. ((sulčių))
Kaip gaminti
  1. Gerai įkaitinti keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Sudėti smulkiai supjaustytą lašišą, šiek tiek apkepti. Susmulkinti svogūnus, sudėti į keptuvę ir apkepti kol ims tapti skaidrėti.
  2. Gerai sukapoti svogūno galvutes. Keptuvėje lašišą ir svogūnus pastūmėti į vieną pusę, o kitoje pusėje 1/2 min.  apkepti smulkintą česnaką. Galiausiai viską sumaišyti ir sudėti pusžiedžiais supjaustytą cukiniją (su visa odele, prieš tai gerai nuplovus). Troškinti, kol cukinija suminkštės. Tuomet sudėti prieskonius, grietinę ir supilti grietinėlę. Viską išmaišyti, užvirus nukelti nuo ugnies.
  3. Išvirti 1 pakelį spagečių (galima naudoti ir kitus, jums patinkančius makaronus), nukošti ir supilti paruoštą padažą. Viską gerai išmaišyti.
  4. Patiekti apibarsčius tarkuotu sūriu, šiek tiek apšlaksčius citrinos sultimis ir uždėjus pipirnės lapelių.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Kaspinėliai su krevetėmis ir cukinijomis
Receptas: Kaspinėliai su krevetėmis ir cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 320.00 g („bronzinės“ kaspinėlių formos pastos)
Krevetės: 12.00 vnt. (nelukštentų)
Cukinijos: 3.00 vnt. (plonos)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vynas: 1.00 valg. š. (desertinio „marsala“ arba porto)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įpilkite į puodą 1,5 litro vandens, užvirinkite, pasūdykite kokybiška stambia druska. Supilkite kaspinėlius ir virkite 1–2 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės.

2. Nupilkite vandenį, pasilikdami stiklinę virimo skysčio. Palikite pastą natūraliai atvėsti.

3. Supjaustykite cukinijas pailgais šiaudeliais. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, įmeskite česnako skiltelę, kai pagels, pašalinkite. Suberkite cukinijas ir kelias minutes pakaitinkite, šiek tiek palaistę pastos virimo vandeniu. Nugarinkite cukinijas desertiniu „marsala“ vynu ir atvėsinkite.

4. Smarkiai įkaitinkite kepsninę, įmeskite nelukštentas krevetes.

5. Sumaišykite kaspinėlius su cukinijomis, dar kartą pašlakstydami tyru alyvuogių aliejumi.

6. Patiekdami lėkštėje išdėliokite keptas krevetes, pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Suskleisti

Cukinijos, virtusios makaronais:

Patiekalo ingredientai
Receptas: Cukinijų makaronai su lašiša
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Agurkai: 0.50 vnt. (ilgavaisio)
Mangas: 0.50 vnt.
Citrinos: 0.50 vnt.
Rūkyta lašiša: 100.00 g
Svogūnų laiškai: 5.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Cukiniją supjaustykite ar sutarkuokite šiaudeliais, agurką – griežinėliais, kuriuos padalykite į ketvirčius. Mangą supjaustykite plonomis juostelėmis.

2. Visus ingredientus sudėkite į indą, apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis ir išmaišykite.

3. Ant patiekalo viršaus uždėkite norimo dydžio gabalėliais pjaustytą lašišą ir papuoškite svogūnų laiškais.

Suskleisti
Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadų padažu ir vyšniniais pomidoriukais
Receptas: Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadų padažu ir vyšniniais pomidoriukais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avokadai: 1.00 vnt. (sunikęs)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Česnakai: 0.50 skiltelės (arba česnako granulių, arba džiovinto svogūno miltelių – tas svogūniškas skonis šiame padaže labai tinka, bet galima ir praleisti)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia specialia pjaustykle paverčiam dvi cukinijas į kalną „makaronų“. Jei tokios pjaustyklės neturit – ne bėda, galima naudoti tarką, kuri pjausto ilgais šiaudeliais. Šiek tiek pabarstome druska ir išmaišome rankomis (druska padės išsiskirti sultims, kurias paskui nupilsim, kad makaronai nebūtų vandeningi).

2. Toliau gaminam padažą: susmulkinam avokadą su česnaku iki vienalytės masės (elektriniu trintuvu arba šakute). Įdedame druskos ir pipirų pagal skonį. Galima sumesti ir galiukus, likusius tarkuojant cukiniją.

 

Suskleisti
Cukinijų spagečiai
Receptas: Cukinijų makaronai su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Špinatai: 2.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaparėliai: 3.00 valg. š.
Kanapių sėklos: 3.00 valg. š.
Citrinos žievelė: 2.00 arbat. š.
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Cukinijos: 1.00 kg
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 350.00 g
Bazilikai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite.

2. Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais.

3. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu.

4. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų.

Suskleisti
Cukinijų ravioliai
Receptas: Cukinijų ravioliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt. (dideli, supjaustyti padažui ir dar keli mažesni papuošimui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Bazilikai: 1.00 sauja (pomidorų padažui ir dar šiek tiek patiekimui)
Druska: 3.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Cukinijos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; ravioliams)
Rikotos sūris: 1.00 st. (ravioliams)
Fetos sūris: 0.50 st. (sutrupinto; ravioliams)
Parmezano sūris: 0.50 st. (ravioliams ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.

2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo indą. Pabarstykite česnakais, druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite bazilikais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.

3. Kol pomidorai kepa, labai plonai (mandolina arba daržovių skutikliu) supjaustykite cukinijas, jas pabarstykite trupučiu druskos, kad suminkštėtų.

4. Sumaišykite įdaro ingredientus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Imkite 5 cukinijos juosteles ir suklokite jas viena ant kitos ant darbastalio taip, kad gautumėte panašią formą į gėlės žiedlapio (kaip nuotraukoje).

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

Į vidurį dėkite įdaro ir užlankstykite pirmosios cukinijos juostelės dalis vieną ant kitos. Tada lankstykite kiekvienos žemiau esančios juostelės kraštus, kol gausite „raviolį“. Atidėkite į šalį ir suformuokite likusius raviolius.

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

5. Sudėkite raviolius ant apkepintų pomidorų ir pašaukite į orkaitę dar 15 minučių. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu ir šviežiais bazilikais.

 

Suskleisti
Cukinijų lakštiniai su anakardžių padažu
Receptas: Cukinijų lakštiniai su anakardžių padažu
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Riešutų sviestas: 40.00 g (anakardžių)
Vanduo: 50.00 ml
Citrinos sultys: 0.50 valg. š. (žaliosios)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Daržovių skustuku arba mandolina supjaustykite cukiniją ilgomis plačiomis juostomis, panašiomis įfetučinius.

2. Virtuviniame kombaine sumaišykite anakardžių sviestą, vandenį, žaliosios citrinos sultis ir prieskonius – turėtumėte gauti jogurto konsistencijos padažą. Jei jis per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens.

3. Sumaišykite padažą su cukinijų juostelėmis ir leiskite kiek „pailsėti“ šaldytuve.

4. Prieš tiekdami vėl gerai išmaišykite, apibarstykite mėgstamomis sėklomis ar riešutais.

Jei norite kiek įdomesnio, pikantiškesnio padažo, įdėkite ¼ arbat. šaukšt. pomidorų pastos ir įberkite žiupsnį rūkytos paprikos miltelių. Vasarą norisi šviežių žalumynų? Įmaišykite ¼ arbat. šaukšt. pesto padažo arba iki tyrės susmulkintų petražolių.

Suskleisti
Cukinijų lazanija
Receptas: Cukinijų lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 76
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g
Mocarelos sūris: 200.00 g
Pomidorai: 150.00 g (trintų)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

Parmoje ypač populiarus patiekalas iš cukinijų (itališkai vadinamas Parmigiana di zucchine).

1. Nuplautas cukinijas supjaustykite išilgai ir apvirkite garuose.

2. Supjaustykite griežinėliais mocarelą.

3. Pašlakstykite kepimo skardą alyvuogių aliejumi, sluoksniais sudėkite cukinijas, mocarelą ir pomidorų tyrę.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite cukinijų lazaniją apie 10 min. (kol išsilydys sūris).

5. Ištraukite patiekalą iš orkaitės, palikite aušti 5 minutes, apibarstykite smulkintais bazilikais, taip pat jei norite - tarkuotu parmezano sūriu, ir patiekite.

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų