Dailios, kvapnios, bet ne visų atrastos. Rečiau naudojamų žolelių gidas

Kiekvienas, bent kiek mėgstantis sukiotis virtuvėje, turi keletą mėgstamų, paprastai pritaikomų žolelių. Krapai – šaltibarščiams ir bulvėms, petražolės – sriubai, čiobrelis – vištienai. Tačiau soduose auga daugybė žalumynų, kuriais dažniau pasigrožime, bet į virtuvę įsileisti nedrįstame dėl paprasčiausios priežasties: nežinome, ką su jais daryti. Štai keletas patarimų, įkvėpsiančių drąsos.
Aromatinės žolelės
Aromatinės žolelės / Vida Press nuotr.

Peletrūnas

Peletrūnas neturi stipraus kvapo, tačiau išsiskiria gaiviu, šiek tiek kartoku skoniu. Ši žolelė vadinama kertine prancūzų virtuvėje ir yra privaloma béarnaise padažo (sviestas, kiaušinių tryniai, baltasis actas ir žolelės) dalis. Patyrę virėjai žino, kad niekada neprašaus pro šalį peletrūnu pagardinę paukštieną, žuvies ir kiaušinių patiekalus. Kapotus peletrūno lapelius galima sumaišyti su minkštu sviestu, maišyti į salotų padažus. Viena kita peletrūno šakelė praturtina paprasto acto skonį, taip pat praturtina marinatą konservuojant daržoves. Ypač tinka agurkams.

Vida Press nuotr./Peletrūnas
Vida Press nuotr./Peletrūnas

Šalavijas

Galingo kvapo ir stipraus skonio augalas, todėl jį naudojant virtuvėje būtinas saikas. Stambiai kapotais šviežio šalavijo lapeliais apibarstykite omletą ir kitus kiaušinių patiekalus, įberkite į baigiamą gaminti grybų troškinį ar karamelizuotus svogūnus. Patiekite juos su sūriu, kiaulienos patiekalais, įmaišykite į kepamą duoną ar daržovių pyragą.

Šalavijas – klasikinė šviežių dešrelių žolelė. Sveikus šalavijų lapelius galima tiesiog apkepti svieste – traškūs puikaus skonio lapeliai papuoš ir papildys sumuštinį, pavyzdžiui, su grybais ir sūriu.

Vida Press nuotr./Šalavijas
Vida Press nuotr./Šalavijas

Agurklė

Šis mėlynžiedis augalas šiurkščiais lapeliais šiek tiek kvepia agurkais ir dažnai auginamas bitėms, bet skanus ne tik joms. Vokiečiai agurklės maišo į populiarų žaliąjį padažą, italai siūlo su makaronų patiekalais, o kaimynai lenkai deda į agurkų marinatą. Jauni agurklės lapeliai tinka salotoms, varškei pagardinti ar su jūros gėrybėmis.

Vida Press nuotr./Agurklė
Vida Press nuotr./Agurklė

Daržinis builis

Builio lapeliai primena petražolę, o kvapas – anyžių ar baziliką. Tai populiarus prancūzų virtuvės prieskonis. Subtilaus skonio builio lapelių maišoma į salotas, jie tinka jūros gėrybių, vištienos, kiaušinių patiekalams, sriuboms ir padažams. Builio skonis verdant išnyksta, todėl juo geriau skaninti baigiamus gaminti patiekalus ar valgyti žalius.

Vida Press nuotr./Daržinis builis
Vida Press nuotr./Daržinis builis

Rūta

Liaudies apdainuotoji rūta tinka ne tik vainikėliams pinti. Jos lapeliai naudojami ir kulinarijoje, tik labai saikingai, nes yra itin kartūs. Rūtos kartumas suteikia ypatingo skonio rūgštiems patiekalams, pavyzdžiui, pomidorų padažui, taip pat tinka su kaparėliais, alyvuogėmis, kepta mėsa ar grybais. Šio augalo lapelių maišoma ir į alkoholinius kokteilius.

Vida Press nuotr./Rūtos
Vida Press nuotr./Rūtos

Katžolė

Pavadinimas sufleruoja, kad šį į mėtą panašų augalą mėgsta katės, bet jis puikiai tinka ir šeimininkų virtuvėje. Katžolės lapeliais galima skaninti sriubas, padažus, salotas ar arbatą.

Vida Press nuotr./Katžolės
Vida Press nuotr./Katžolės

Dašis

Dašis savo išvaizda ir skoniu primena čiobrelį, taigi, prireikus gali jį sėkmingai pavaduoti. Dašio maišoma į populiarius žolelių, pvz., Provanso, mišinius. Šis malonaus skonio augalas gerai dera su skumbre, kiaulienos, avienos patiekalais. Gražiai draugauja su daržovėmis, ypač su bulvėmis, pomidorais, burokėliais ir pupelėmis.

Vida Press nuotr./Dašis
Vida Press nuotr./Dašis

Daržovinė portulaka

Mėsingų šio šliaužiančio augalo lapelių kvapas primena citriną ir baziliką. Portulakos lapeliai gali būti patiekiami kaip garnyras prie mėsos, maišomi į salotas ir pakeisti špinatus. Augalas labai dera su šviežiais pomidorais ir suteikia ypatingo skonio pomidorų sriubai. Kapotus lapelius sumaišius su sviestu ir trupučiu česnako galima pasigaminti skanaus užtepo sumuštiniams.

Vida Press nuotr./Daržovinė portulaka
Vida Press nuotr./Daržovinė portulaka

Nasturtė

Ryškiaspalvės nasturtės puošia darželius ir atbaido į kopūstus besikėsinančius drugelius. Tačiau šis augalas puikiai tinka maistui. Nasturčių žiedai ir lapeliai gali suteikti grožio ir pikantiškumo salotoms, padažams, o sėklos – paskaninti marinatus ar riebią mėsą. Marinuoti nesunokę nasturtės vaisiai gali pakeisti kaparėlius.

Vida Press nuotr./Salotos su nasturtėmis
Vida Press nuotr./Salotos su nasturtėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis