Beždžionėlių duona yra minkštas, saldus ir lipnus skanėstas, Jungtinėse Valstijose dažnai pateikiamas pusryčiams arba kaip desertas. Jį sudaro minkštos iškeptos tešlos gabalėliai, pabarstyti cinamonu.
Kodėl šis pyragas gavo tokį vardą, iki galo nėra aišku. Kai kurie maisto istorikai teigia, esą taip yra dėl to, kad pyragas valgomas jį plėšiant rankomis, kas savotiškai primena beždžionių elgesį.
Žmonių, mėgstančių namuose pasigaminti beždžionėlių duonos, netrūksta ir Lietuvoje. Viena iš jų - molėtiškė Vaida Vinslovienė, kuri šio skanumyno receptu pasidalijo ir su 15min skaitytojais.
Ingredientai
Tešlai reikės:
- 70 g sviesto
- 500 g miltų
- 70 g cukraus
- 200 ml pieno
- 80 ml vandens
- 7 g sausų (arba 21 g šviežių) mielių
- žiupsnelio druskos
Rutuliukų apvoliojimui reikės:
- 200 g rudojo cukraus
- 2 a. š. cinamono
- 110 g tirpinto sviesto
Kaip gaminti?
- Pieną, vandenį ir šaukštą cukraus pašildykite, sudėkite mieles, išmaišykite ir palikite 5 minutėms.
- Į dubenį sudėkite miltus, druską, likusį cukrų, sviestą. Supilkite mieles ir išminkykite tešlą (minkyti reikėtų apie 15min.)
- Į riebalais pateptą dubenį sudėkite tešlą, uždenkite ir kildinkite.
- Iš pakilusios tešlos formuokite mažus, graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Kiekvieną jų pamirkykite svieste, apvoliokite cinamono-cukraus mišinyje ir dėkite į gausiai sviestu išteptą formą (forma būtinai turi būti su skyle!).
- Rutuliukais užpildykite pusę formos, uždenkite ir kildinkite. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, 30-40 min.
- Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite 5 minutėms (ne ilgiau, nes prilips prie formos susidariusi karamelė). Tada pyragą išverskite ir valgykite atsiplėšdami po gabalėlį.