Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais

Tyliai juokiuosi, kad mano Kalėdos yra dabar. Pakuoju dėžes – tik ne dovanų, o dideles ir kartonines; ir perrišu jas ne kaspinėliu, o tvirtai klijuoju lipnia juosta. Kraustomės šiais metais jau antrą kartą, bet prie to priprasti turbūt neįmanoma. Kaip ir anąkart, taip ir dabar, – sutalpinti visą gyvenimą į dėžes man atrodo iššūkis. Atrasti kiekvienam daiktui vietą naujuose namuose bus dar vienas, bet – po vieną žingsnį.
Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais
Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais / Asmeninio archyvo nuotr.

Susitariau su savimi niekur neskubėti. Rasti laiko atsitraukti nuo tų dėžių ir pažiūrėti serialą. Paklausyti šiek tiek muzikos, galbūt kalėdinės. O tada – pagaminti tos šventinės nuotaikos įkvėptą desertą!

Švelni, minkšta, burnoje tirpstanti panakota – vienas mano mėgstamiausių nekeptų desertų. Ją paruošti neįtikėtinai paprasta, o skonių variacijų – kiek tik norite. Šįkart panakotą ruošiau iš riebios grietinėlės, nes norėjau, kad ji būtų sodresnio skonio, šiek tiek riebesnė, kremiškesnės tekstūros. Prie jos puikiai derėjo gaivūs ir rūgštūs citrusiniai vaisiai, apšlakstyti medumi. Dar truputis aguonų, žiupsnelis nutarkuotų citrinų žievelių. Tobulas skonių balansas!

Asmeninio archyvo nuotr./Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais
Asmeninio archyvo nuotr./Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais

Kai manęs klausiate, kokią grietinėlę dažniausiai naudoju desertams, visad atsakau: tikrą, kokybišką, riebią (35 proc.) grietinėlę. Kai reikia, ji puikiai išsiplaka iki standžių putų (be jokių grietinėlės standiklių ar papildomų priedų!), taip pat – ji suteikia kepiniams turtingesnės tekstūros, sodresnio skonio, minkštumo. Gamindama panakotą, kurios pagrindinis ingredientas yra būtent grietinėlė, drąsiai renkuosi DVARO prekės ženklą, kuriuo tikiu ir pasitikiu jau ne vienerius metus. Gaminama tikiu paprastomis taisyklėmis; tikiu, kad kokybiškiausi produktai leidžia sukurti geriausią ir skaniausią rezultatą.

Asmeninio archyvo nuotr./Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais
Asmeninio archyvo nuotr./Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais

4-6 porcijos

Paruošite per 30 min. + stingdinimas.

Vanilinė panakota (panna cotta) su aguonomis ir citrusiniais vaisiais

Panakotai reikės:

  • 4 valg. š. (40 ml) vandens,
  • 2 ½ arb. š. (10 g) želatinos,
  • 3 stiklinių (750 ml) DVARO grietinėlės (35 % riebumo),
  • 3-4 valg. š. klevų sirupo (ar medaus),
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto,
  • žiupsnio druskos,
  • 1 valg. š. aguonų,
  • 1 valg. š. nutarkuotų citrinų žievelių.

Panakotos viršui:

  • 1 apelsino,
  • 1 greipfruto,
  • 1 mandarino,
  • ¼ stiklinės (90 g) medaus.

Papuošimui:

  • saujelės spanguolių,
  • aguonų,
  • šviežio rozmarino šakelių.

Gaminimas:

  1. Paruoškite panakotą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Atidėkite į šalį dešimčiai minučių, kol išbrinks.
  2. Į puodą supilkite grietinėlę, klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir žiupsnį druskos. Kaitinkite virš mažos ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną, kol ji ištirps. Įmaišykite aguonas ir nutarkuotas citrinų žieveles.
  3. Paruoštą kremą supilstykite į mažas kepimo formeles, indelius ar stiklines. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 2 valandas, kol sustings.
  4. Paruoškite citrusinius vaisius. Išskaidykite juos skiltelėmis, kruopščiai nuimkite odeles. Apšlakstykite medumi ir lengvai išmaišykite, kad visos skiltelės juo kuo tolygiau pasidengtų.
  5. Vaisius sudėkite ant sustingusios panakotos.
  6. Papuoškite keliomis spanguolėmis, žiupsneliu aguonų, šviežio rozmarino šakelėmis.

* Jei norite lengvesnės, liesesnės panakotos, naudokite grietinėlę perpus su pienu (po 375 ml grietinėlės ir pieno).


Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.

Asmeninio archyvo nuotr./Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais
Asmeninio archyvo nuotr./Dangiško skonio vanilinė panakota su aguonomis ir citrusiniais vaisiais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant