Su žolelėmis ir citrina trumpai marinuota kepta lašiša
Ingredientai (6 asm.):
- 800g – 1 kg lašišos filė gabalas su oda;
- 1 česnako skiltelė, sutrinta;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 2 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 1 valg. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės (geriau naudoti ekologišką vaisių);
- 2 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių;
- 2 valg. šaukšt. šviežių čiobrelių lapelių;
- 1 valg. šaukšt. šviežio rozmarino, labai smulkiai sukapoto;
- 0,5 citrinos sultys;
- 2 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 citrina, supjaustyta skiltelėmis.
Gaminimas:
1. Nusausinkite lašišos filė ir dėkite ant plačios lėkštės.
2. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, išskyrus citrinos skilteles ir rozmariną. Gautą marinatą užpilkite ant lašišos, įsitikinkite, kad jis tolygiai pasiskirstė ir leiskite apie valandą pasimarinuoti šaldytuve.
3. Įkaitinkite kepimo groteles, patepkite aliejumi ir dėkite žuvį (verta naudoti aliuminio padėkliuką ar kitą kepimui skirtą pagrindą, kad filė jokiu būdu nesubyrėtų). Kiekvienai pusei užteks maždaug 5-6 min.
4. Patiekite lašišą apdėlioję citrinos skiltelėmis ir pabarstę rozmarinu. derinkite su keptomis daržovėmis, lengvomis salotomos, jei norite sočiau, virtais ryžiais.
Kepti smidrai su kaparėliais
Ingredientai (6 asm.):
- 3 ryšeliai smidrų, nupjaustytais sumedėjusiais galiukais;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 4 valg. šaukšt. kaparėlių, nusunktų ir nusausintų;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė (geriau naudoti ekologišką vaisių);
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 skiltelė česnako, nulupta ir susmulkinta;
- sauja šviežių petražolių, sukapotų;
- 100 g minkšto ožkos ar avies sūrio.
Gaminimas:
1. Plačiame puode užvirkite nemažai vandens ir suberkite paruoštus smidrus bei pavirkite apie minutę. Vos tik nusunktus perskalaukite juos lediniu vandeniu ir nusausinkite. Tada dėkite į didelį dubenį, ten past supilkite šaukštą aliejaus, berkite po dosnų žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Švelniai išmaišykite ir atidėkite.
2. Įkaitinkite grilių, o tada dėkite ant grotelių smidrus ir pakelkite 2-3 min., nuolat prižiūrėdami ir pavartydami. Iškepusius sudėkite į plačią lėkštę.
3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite kaparėlius, likusį aliejų, citrinos žievelę, česnaką ir petražoles. Sudėkite ir oržkos sūrį bei išmaišykite. Apšlakstykite šiuo mišiniu apkeptus smidrus, jei norite, galite papildyti užkandį šviežiais ridikėliais, gražgarsčių lapeliais.
Grilyje kepti apelsinai su rozmarinais
Ingredientai (4 asm.):
- 4 apelsinai, perpjauti pusiau, nulupta žievele ir pašalintomis sėklomis;
- 2 valg. šaukšt. šviežių rozmarinų (be kietų stiebų), stambiai pakapotų;
- 100 g cukraus;
- 200 ml tiršto graikiško jogurto.
Gaminimas:
1. Išdėliokite apelsinus pjūvio puse į viršų ant plačios lėkštės, apibarstykite rozmarinais ir juos šiek tiek paspaudykite, kad geriau priliptų prie vaisių.
2. Dėkite ant grilio grotelių (galima ir ant viryklės) sunkią keptuvę ir gerai ją įkaitinkite. Berkite į ją likusį cukrų ir palaukite, kol jis ims lydytis, pakelkite keptuvę ir lengvai pasukiokite, kad besilydantis cukrus tolygiai pasiskirstytų per visą dugną. Dėkite į keptuvę apelsinus pjūvio puse į apačią ir kepkite 3-4 min., jų nevartydami ir nejudindami – leiskite jų apačiai karamelizuotis ir suminkštėti.
3. Patiekite taip paruoštus apelsinus su graikišku jogurtu, pašlakstydami keptuvėje susidariusiu padažu iš karamele virtusio cukraus ir apelsinų sulčių.