Į maistą siūlo žvelgti kūrybiškai
Statistika stebina – iki šiol pasaulyje išmetama net apie trečdalis maisto produktų, o prekybos centrai išmeta apie 10 proc. šio kiekio. Kartais tai daroma dėl pirkėjų įpročių, nors vaisiaus ar daržovės išvaizda iš esmės neapsprendžia jų skonio savybių (kartais net priešingai – mažiau patrauklus, labiau sunokęs vaisius yra skanesnis). Iš tikrųjų – koks gi skirtumas: didesnis ar mažesnis, idealiai simetriškas ar nelabai, vaisius ar daržovė, visus juos galima sunaudoti.
Nešvaistydami maisto, taupome ne tik savo pinigus, bet ir Žemės resursus, gyvename tvariau. Tiesa, ne visiems pavyksta rasti laiko ar jėgų pasukti galvą, ką galima pasigaminti namuose iš maisto likučių, tad neretai išmetame dar gerus maisto produktus. „Maisto švaistymo mažinimas – vienas iš mūsų strateginių prioritetų, prie kurio gali prisidėti kiekvienas. Siekdami įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, atradome patogų būdą suteikti paskutinį šansą įsigyti vaisių ir daržovių už tikrai palankią kainą, taip prisidedant prie maisto nešvaistymo. Projektas labai pasiteisino, tokiu būdu jau pardavėme daugiau nei dvi tonas vaisių ir daržovių. Ateityje planuojame projektą dar plėsti“, – sako Liudvikas Aleliūnas.
Naujovė buvo sėkmingai išbandyta keliuose „Rimi“ prekybos centruose: aplinkai draugiškame popieriniame maišelyje pirkėjai randa skirtingų vaisių arba daržovių rinkinį, kuris kainuoja vos 79 ct už kilogramą. Rinkinius įsigyjantiems pirkėjams L. Aleliūnas rekomenduoja juos suvartoti ar užšaldyti per 1–2 dienas. Ir netobulai atrodantys vaisiai yra palankūs sveikatai bei skanūs, tereikia juos greitai suvalgyti ar nupjauti pažeistą dalį.
Mokykimės taupyti
Tam, kad šaldytuve ar virtuvės spintelėse produktai neužsistovėtų ir nepraleistumėte jų galiojimo pabaigos, specialistai rekomenduoja juos tvarkingai surikiuoti nuo anksčiausiai baigiančio galioti priekyje iki ilgiausiai galiojančių – gale. Tuomet lieka mažiau šansų, kad, pastebėjus per vėlai, produktus teks išmesti. Planavimas, tvarka ir kūrybiškos idėjos virtuvėje leidžia ne tik gyventi tvariau, bet ir sutaupyti.
„Rimi“ parduotuvėse kiekvieną dieną po keletą kartų perrenkami vaisiai ir daržovės, turintys kokybinių defektų. Vis dar saugūs vartoti vaisiai atiduodami „Maisto bankui“, o jei jie pradeda pūti ar apsitraukia pelėsiu – iškart utilizuojami, nes laikomasi itin griežtų kokybės kriterijų. „Nuo šiol dar tikrai saugūs vartoti vaisiai dedami į rinkinius ir parduodami už simbolinę kainą. Norime kartu su savo pirkėjais mokytis taupyti, skatinti jų kitokį požiūrį į prekę. Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimas taip pat yra viena iš „Rimi“ sveikatos strategijos krypčių –siekiame, kad iki 2025 metų kiekvienas žmogus per dieną suvartotų bent 400 gramų vaisių ir daržovių“, – sako specialistas.
Prisiminkime močiučių kompotus
Nors dabar dažniau uogos ir vaisiai yra šaldomi arba trinami kokteiliuose, įsigijus didesnį kiekį vaisių taip pat galima išsivirti sveikatai palankesnių, mažai saldintų (arba visai nesaldintų) tyrių, džemo ar kompoto, kuriuos vėliau galima pagardinti medumi. Be to, jei namuose turite tam reikalingus aparatus, pasinaudokite ir šiuolaikinėmis technologijomis – vaisius vakuumuokite ar liofilizuokite.
Pasak L. Aleliūno, atsakingas apsipirkimas prasideda nuo atidaus planavimo, susijusio su maisto pasirinkimu namuose – jau gamindami vakarienę galime pagalvoti, kaip jos likučius kitą dieną panaudoti pietums. Jei pritrūksta idėjų, ką pagaminti iš likučių, jų pasisemti galima iš „Rimi.lt“ programėlės, kurioje suvedus šaldytuve turimus maisto produktus, virtualus šefas pasiūlo sveikus ir kokybiškus receptus.
„Norime kartu su savo pirkėjais mokytis taupyti, skatinti kitokį požiūrį į prekę. Šiais mažais žingsniais siekiame įkvėpti klientus, kitus prekybininkus ir pačius save nebijoti bei ieškoti inovatyvių, aplinkai draugiškų sprendimų“, – teigia „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas.