Ingredientai:
- 1 nemaža cukinija (apie 1-1,2 kg);
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 100 g ryžių, nevirtų (labiausiai tinka ilgagrūdžiai);
- 1 svogūnas, itin smulkiai supjaustytas ar sutarkuotas;
- 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- 2 valg. šaukšt, miltų;
- 100 ml pieno, vandens ar daržovių sultinio;
- 50 g parmezano sūrio, smulkiai sutarkuoto;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- gabaliukas sviesto (kepimo indui ištepti).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pasirinktą nedidelį kepimo indą aukštesniais kraštais ištepkite sviestu (ir dugną, ir šonus).
2. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka ir suberkite tarkius į didelį dubenį.
3. Įkaitinkite keptuvę su puse aliejaus iki vidutinės kaitros, suberkite svogūną ir maišant pakepinkite apie 10 min., kol taps minkštas ir skaidrus. Tuomet suberkite česnaką ir ryžius bei nepaliaujant maišyti kepinkite dar porą minučių. Dosniai pasūdykite, įberkite pipirų, o tada sukrėskite į dubenį su cukinijos tarkiais. Čia pat berkite ir pusę tarkuoto sūrio bei supilkite pasirinktą skystį.
4. Suverskite gautą masę į pasiruoštą kepimo indą, išlyginkite paviršių, indo viršų pridenkite folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 40 min. Tuomet foliją nuimkite, paviršių pašlakstykite likusiu aliejumi, pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu, šiek tiek padidinkite kaitrą ir dar pakepkite apkepą apie 15 min., kol viršus skrustelės.
5. Ištraukite apkepą iš orkaitės, leiskite kiek pravėsti, o tada tiekite ir ragaukite.