Daugiau straipsnių

Daržovių patiekalai, kokių dar neragavote: nustebins netikėtu skoniu

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Raudonskruosčiai pomidorai, kvapnūs agurkai, traškios morkos, sultingi obuoliai – visos daržovės ir vaisiai yra tikra gamta dovana žmogui. Sunku būtų pervertinti jų naudą organizmui – tai maistinių skaidulų, vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir angliavandenių šaltinis. PSO rekomenduoja kasdien suvalgyti 400-500 g vaisių ir daržovių. Išsirinkite savo mėgstamiausias, bet nepamirškite, kad lėkštėje svarbus balansas ir įvairovė.

Keptos daržovės

Pirmadieniais „Norfos“ parduotuvėse į pavakarę pastebimas sujudimas – pirkėjai prisikrovę krepšius vaisių ir daržovių laukia 17-tos valandos, kada įsigalios 50 proc. nuolaida. „Sunku pasakyti, ar pirkėjai ateina būtent dėl vaisių ir daržovių akcijos, bet pastebime, kad 17 valandą apyvarta stipriai suaktyvėja“, – sako „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis.

Iki pirmadienio vakaro lentynos ištuštėja

„Norfos“ parduotuvėse daržovių ir vaisių skyriuje pirmadienio išpardavimo akcijos prasidėjo nuo šių metų sausio mėnesio pirmo pirmadienio ir trunka iki šiol. „Kol kas neplanuojame šios akcijos stabdyti“, – sako D. Dundulis.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Dainius Dundulis
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Dainius Dundulis

Pasak „Norfos“ savininko, planuodami šią akciją siekė, kad po pirmadienio išpardavimo, jau antradienį pirkėjai sulauktų šviežių daržovių ir vaisių. Šis sprendimas taip pat padėjo sumažinti daržovių ir vaisių nurašymų, išvengti maisto švaistymo.

Tai, kad ši akcija sėkminga, rodo statistika – palyginus su praeitų metų rugsėjo mėnesiu, šių metų rugsėjo mėnesį parduota 30 proc. daugiau daržovių ir vaisių skaičiuojant pagal svorį.

Dienos pietums – populiariausių daržovių TOP 5

„Norfoje“ iš daržovių daugiausia parduodama lietuvių mėgstamiausių bulvių. Šios daržovės turi daug organizmui svarbių vitaminų. Tai C (vienoje vidutinio svorio bulvėje yra apie 22 proc.) ir B6 bei mineralų: kalio, fosforo, magnio ir geležies. Daugiausia kalio ir magnio yra bulvių lupenose (apie 45 proc.), todėl verdant jų nereikėtų pašalinti. Šie mineralai svarbūs širdies, kraujagyslių, kaulinio audinio, raumenų ir nervų sistemos veiklai.

Kasdien perkami ir pomidorai – jei prieš penkerius metus „Norfa“ prekiavo tik vienos rūšies, dabar pirkėjai gali pasirinkti iš 5-7 rūšių. Pomidorai pasižymi dideliu kiekiu likopeno, kuris suteikia vaisiui raudoną spalvą ir yra natūralus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo žalojančio laisvųjų radikalų poveikio.

Šiose daržovėse yra vitamino C, kalio, kuris padeda palaikyti normalią nervų sistemos ir raumenų veiklą, skaidulinių medžiagų ir betakaroteno – tai stiprina regėjimą, palankiai veikia kaulų augimą bei dantų vystymąsi. Pomidoruose esančios skaidulinės medžiagos mažina cholesterolio koncentraciją, gerina maisto virškinimą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Norfa“ parduotuvė Šiauliuose
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Norfa“ parduotuvė Šiauliuose

Populiarūs ir baltagūžiai kopūstai, turintys vitamino P, C, K, B1, B2, B6, kalio, kalcio, fosforo ir kitų mineralinių medžiagų. Šios daržovės taip pat puikus skaidulinių medžiagų šaltinis.

Perkamos ir morkos, turinčios ypač daug beta-karoteno, vitamino A, kuris stiprina akies tinklainę ir padeda išsaugoti normalų regėjimą, palaiko normalią odos ir gleivinių būklę, geležies apykaitą, reikalingą kaulų ir dantų formavimuisi. Morkose taip pat yra vitamino C, kuris palaiko normalią organizmo imuninės sistemos veiklą, mažina nuovargį, padeda įsisavinti kolageną, reikalingą kaulų funkcijai.

Mėgstami ir burokėliai, kurie turi kalio, fosforo, magnio, geležies, jodo, boro, vario, taip pat vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties. Galima valgyti šių daržovių ne tik šakniavaisius, bet ir lapus.

Cukinijos laiveliai su rikota, feta ir riešutais

Shutterstock nuotr./Įdarytos cukinijos
Shutterstock nuotr./Įdarytos cukinijos

Orkaitėje kepta cukinija – tikras stebuklas, o pagardinta sūriu ir šlakeliu aliejaus taps gardžiu pietų patiekalu, kuris patiks visai šeimai.

Reikės:

  • 3 vnt. žalių ar geltonų nedidelių cukinijų,
  • 2 vnt. fetos sūrio,
  • 1 vnt. rikotos sūrio,
  • 1 vnt. česnako,
  • Pipirų, druskos, prieskoninių žolelių pagal skonį,
  • 4 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • pusė puodelio smulkintų mėgstamų riešutų,
  • saujos šviežių bazilikų lapelių.

Gaminimas:

  1. Cukinijas perpjaukite išilgai, išskobkite dalį minkštimo, pabarstykite druska ir leiskite pastovėti 10 min.

  2. Sumaišykite fetos ir rikotos sūrius, pagardinkite prieskoniais ir pastatykite vėsiai.

  3. Nusausinkite cukinijas popieriniu rankšluosčiu, sudėkite ant popieriumi išklotos skardos.

  4. Kepkite orkaitėje apie 20 min 180 laipsnių temperatūroje.

  5. Ištraukite iš orkaitės cukinijas, sudėkite paruoštą sūrių įdarą, gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite riešutais.

  6. Kepkite apie 10 min.

  7. Iškeptas cukinijas papuoškite baziliko lapeliais ir dar karštas patiekite ant stalo.

Naminis patiekalas, įkvėptas filmo „La troškinys“

Shutterstock nuotr./Daržovių troškinys
Shutterstock nuotr./Daržovių troškinys

Daugelio mėgstamas animacinis filmas „La troškinys“ ne vieną paskatino išbandyti garsiojo kulinaro Augusto Gusteau daržovių troškinį, filme iki ašarų sužavėjusį maisto kritiką. Paprastesnį, naminį variantą pabandykite ir jūs.

Reikės:

  • 1 vnt. baklažano,
  • 1 vnt. cukinijos,
  • 1 vnt. paprikos,
  • 3 vnt. pomidorų,
  • 1 vnt. svogūno,
  • kelių skiltelių česnako,
  • Provanso žolelių, druskos.

Gaminimas:

  1. Pirmiausia griežinėliais supjaustykite baklažaną ir apibarstykite 1 arbat. š. druskos. Leiskite pastovėti 30 min. išsiskyrusias sultis nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

  2. Kol ruošiamas baklažanas, įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir pakepkite svogūną, pabaigoje sudėkite smulkintą česnaką. Pabarstykite druskos ir pagardinkite pipirais.

  3. Į keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą cukiniją ir baklažaną ir troškinkite kelias minutes.

  4. Po to sudėkite žiedais pjaustytą papriką ir kepkite dar apie 6 min.

  5. Dabar laikas sudėti pomidorus – prieš tai nuplikykite verdančiu vandeniu, pašalinkite odelę ir supjaustykite gabaliukais.

  6. Troškinkite ant lėtos ugnies, kol visos daržovės suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais ir žolelėmis.

Česnakinės keptos morkytės su permazanu

Shutterstock nuotr./Keptos morkos
Shutterstock nuotr./Keptos morkos

Morkos gardžios ne tik žalios, iš jų galima pagaminti ir skanių, sveikatai palankių užkandžių.

Reikės:

  • 4-5 vnt vidutinio dydžio morkų,
  • 3 skiltelės česnako,
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 150 g. tarkuoto Parmezano sūrio,
  • 2 valg. š. citrinos sulčių,
  • smulkintų petražolių,
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.

  2. Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais.

  3. Apvoliokite morkas aliejaus, tarkuoto sūrio, sutrinto česnako, pipirų, druskos mišiniu. Šiek tiek sūrio palikite padažui. Plonu sluoksniu paskleiskite morkas ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

  4. Kepkite apie 25-30 min., kol morkos karamelizuosis.

  5. Iškeptas morkytes patiekite su citrinos sulčių, sūrio ir susmulkintų petražolių padažu.

Kepti kalafiorų sparneliai

Shutterstock nuotr./Kepti žiediniai kopūstai
Shutterstock nuotr./Kepti žiediniai kopūstai

Kalafiorus reikėtų valgyti dažniau, nes tai puiki daržovė. Štai vienas iš receptų, kuris patiks net vaikams.

Reikės:

  • 1 vnt. kalafioro,
  • 1 puodelio kvietinių miltų,
  • 1 puodelio „Piemenėlio“ pieno,
  • 1 arbat.š. česnako miltelių,
  • 4 valg. š. "Piemenėlio" tirpinto sviesto,
  • druskos, pipirų.
  • mėgstamo pomidorų padažo.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Išklokite skardą kepimo popieriumi ir apšlakstykite aliejumi.

  2. Paruoškite grietinės tirštumo tešlą – sumaišykite pieną, miltus, tirpintą sviestą, česnako miltelius, druską ir pipirus.

  3. Supjaustykite kalafiorą gabaliukais, kiekvieną apvoliokite tešloje ir sudėkite vienu sluoksniu ant skardos.

  4. Kepkite 20-25 min., kol kalafiorai gražiai apskrus.

  5. Patiekite su mėgstamu padažu.

Obuolių čatnis

Shutterstock nuotr./Obuolių čatnis
Shutterstock nuotr./Obuolių čatnis

Iš obuolių galima sausti ne tik sultis ar virti saldžią obuolienę. Obuolių čatnis – puikus pagardas, tinkantis prie mėsos patiekalų.

Reikės:

  • 0,5 kg rudeninių obuolių,
  • 3-4 valg. š. cukraus,
  • 150 ml. acto,
  • 100 g cukraus,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 2 skilt. česnako,
  • 2 arbat.š. malto imbiero,
  • 1 arbat.š. ciberžolės,
  • 1 arbat. š. cinamono,
  • 1 arbat. š. druskos.

Gaminimas:

  1. Obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite svogūną, česnaką.

  2. Visus ingredientus sudėkite į puodą, užpilkite actu, sudėkite prieskonius.

  3. Virkite ant lėtos ugnies, nuolat maišykite.

  4. Gaminimo laikas apie 50 min.

  5. Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.

Skanaus!