Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugelio mėgstami žalieji žirneliai: 5 įdomybės ir ryškiaspalvės sriubos receptas

Lietuviškų žaliųjų žirnelių dar teks luktelėti, tačiau tie, kas jų itin išsiilgę, jau gali išbandyti šviežio derliaus daržoves, atkeliavusias iš tolimų kraštų. Pasirodo, su žaliaisiais mažyliais yra siejama ne viena istorinė, gastronominė įdomybė, na o jų universalumas virtuvėje, ko gero, jokia paslaptis daugeliui.
Žaliųjų žirnelių sriuba
Žaliųjų žirnelių sriuba / Vida Press nuotr.

Anot prekybininkų, pavasarį pirmieji šviežio derliaus žalieji žirneliai parduotuves paprastai pasiekia iš Italijos, o kitais metų laikais šis produktas skraidinamas lėktuvais iš šiltojo klimato šalių, tokių kaip Kenija ar Egiptas. Žinoma, taip toli keliavusių gėrybių paprastai nesirenka tie, kas itin paiso sezoninės mitybos principų – jie mėgaujasi šviežutėliais žirneliais, augintais Lietuvoje.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, švieži žalieji žirneliai yra labai maistingi, juose gausu skaidulų ir antioksidantų. Be to, šios daržovės vartojimas gali apsaugoti ir nuo širdies ligų susidarymo rizikos. Ji priduria, jog dėl gerųjų savybių ir naudos organizmui žirnelius turėtų valgyti ir tie, kurie laikosi vegetariškos ar veganiškos mitybos principų.

Žaliuosius žirnelius mėgstama valgyti žalius: švieži žalieji žirneliai pasižymi švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Tačiau įdomu yra tai, kad būtent virtuose žirneliuose galima rasti didesnį mineralų kiekį nei žaliuose.

Vaisių ir daržovių ekspertė pateikia kelis įdomius faktus apie žaliuosius žirnelius:

Gausūs vitaminais. Saujoje žaliųjų žirnelių yra daugiau baltymų nei visame kiaušinyje arba šaukštelyje žemės riešutų sviesto bei tiek pat vitamino C, kaip dviejuose dideliuose obuoliuose.

Itin mėgstami Didžiojoje Britanijoje. Nors žirneliai mėgstami bene visame pasaulyje, manoma, kad populiariausi jie Didžiojoje Britanijoje. Kasmet Jungtinėje Karalystėje auginama 35 tūkst. hektarų žirnių.

Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais
Receptas: Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Lašiša: 250.00 g (rūkyta)
Kiaušiniai: 8.00 vnt.
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Užkaiskite puodą su vandeniu, pasūdykite. Bulves stambiai supjaustykite, dėkite į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių. Nusunkite ir palikite atvėsti.

2. Lašišą supjaustykite juostelėmis. Didesniame dubenyje iki putų išplakite kiaušinius (galite ir šakute), sudėkite lašišą, suberkite žirnelius, krapus, druską ir pipirus. Išmaišykite. Sudėkite virtas bulves ir vėl išmaišykite.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, atsargiai suverskite bulvių ir kiaušinių mišinį ir kepkite 10 minučių. Naudodami didelę lėkštę apverskite apkepą: uždėkite lėkštę, apverskite keptuvę ir leiskite kepiniui atgal įčiuožti į keptuvę. Kepkite dar 5 minutes. Perkelkite į lėkštę ir palikite 5 minutėms, tada supjaustykite. Tinka valgyti su pomidorų salotomis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Suskleisti

Valgomi nesubrendę. Prinokęs ir iki galo subrendęs žirnis iš tikrųjų pasižymi gelsva spalva, tačiau dar XVIII a. išpopuliarėjo įprotis, kuris išliko ir iki šių dienų – valgyti dar iki galo nesubrendusius, žalius žirnelius.

Vida Press nuotr./Žirnelių aižymas restorano virtuvėje
Vida Press nuotr./Žirnelių aižymas restorano virtuvėje

Valgomi žirnelių ir lapai. Kinijoje mėgstami ne tik žalieji žirneliai, bet ir jų lapai. Įdomu tai, kad pastarieji šioje šalyje yra laikomi tikru delikatesu ir dažniausiai naudojami salotoms arba kaip įvairiausių patiekalų garnyras.

Sumuštas Gineso rekordas. 1984 metais iš Sasekso kilusi Janet Harris sumušė su žirneliais susijusį pasaulio Gineso rekordą. Naudodama azietiškas valgymo lazdeles, ji per 60 minučių suvalgė net 7175 žirnius.

Kreminės žirnelių, šoninės ir sūrio salotos
Receptas: Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Šaldyti žirneliai: 400.00 g (arba šviežių)
Šoninė: 150.00 g
Čederio sūris: 150.00 g
Ridikėliai: 1.00 sauja
Majonezas: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 4.00 valg. š. (graikiško)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Laiškiniai česnakai: 1.00 sauja (smulkiai sukapotų)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai, imkitės žirnelių – jei naudojate šaldytus, juos atitirpinkite. Šoninę ir čederį supjaustykite smulkiais kubeliais.

2. Šoninės gabalėlius paskrudinkite keptuvėje.

3. Dubenėlyje sumaišykite žirnelius, skrudintą šoninę, sūrį, ridikėlius, druską, pipirus, majonezą ir graikišką jogurtą. Prieš patiekiant, salotas papuoškite smulkintais česnako laiškais.

Suskleisti

Pasak J.Sabaitienės, žalieji žirneliai – labai universalus produktas. Juos galima naudoti ruošiant įvairiausias salotas, gaminti žirnelių piurė arba paskaninti bulvių košę. Žirnelius taip pat populiaru dėti į sriubas, troškinius, gardinti netgi kiaušinienę ar kišus.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo pasigaminti abejingų nepaliksiančios kreminės žaliųjų žirnelių sriubos.

Kreminė žirnelių sriuba

Ingredientai:

  • žaliųjų žirnelių;
  • kokosų aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • sultinio;
  • šviežių mėtų lapelių;
  • šviežių petražolių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • mėgstamo sūrio;
  • grietinėlės.

Gaminimas:

1. Pirmiausia puode išlydykite kokosų aliejų, suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet supilkite sultinį, viską išmaišykite ir užvirinkite.

2. Į puodą suberkite žirnelius ir virkite dar 3–5 minutes. Tada suberkite mėtų lapelius, petražoles ir prieskonius bei viską sutrinkite elektriniu maisto trintuvu.

3. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, pilkite po šaukštelį grietinėlės, pabarstykite tarkuotu sūriu ir įberkite šviežių žirnelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas