Traškūs žuvies rutuliukai
Šis patiekalas gali būti ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis, jei prie jo pasiūlysite troškintų žaliųjų žirnelių ar kitų daržovių. Labai sotu ir netikėta. Mėgstate dar didesnius siurprizus? Formuodami rutuliuką į vidurį įdėkite mažulytį gabaliuką fermentinio sūrio. Išsilydęs jis suteiks dar daugiau skonio patiekalui.
Reikės:
Rutuliukams:
500 g jūros lydekos filė,
1 arb. š. svogūnų miltelių,
¼ st. kokoso miltų,
2/3 arb. š. druskos.
Apvoliojimui:
2 kiaušinių,
1 st. kokoso drožlių,
3 valg. š. miltų,
½ arb. š. druskos,
½ arb. š. ciberžolės,
Rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.
Padažui:
½ st. „Obelių Lietuviško“ majonezo,
1 marinuoto agurkėlio.
Gaminimas:
Žuvies filė sumalkite smulkintuvu. Suberkite svogūnų miltelius, druską ir pusę miltų kiekio. Vėl įjunkite malimo režimą ir malkite, kol masė taps vienalytė.
Žuvies masę perdėkite į dubenį, suberkite likusius miltus ir suminkykite tešlą.
Dubenyje išplakite kiaušinius ir padėkite į šalį.
Atskirame inde sumaišykite kokoso drožles, miltus, druską ir ciberžolę.
Į puodą supilkite kepimui skirtą aliejų ir įkaitinkite iki virimo.
Dviem sušlapintais šaukštais iš žuvies masės formuokite rutuliukus, apvoliokite juos plaktame kiaušinyje, paskui kokoso drožlėse, kol visai pasidengs. Tada dėkite į verdantį aliejų ir kepkite maždaug po 2,5 min iš kiekvienos pusės.
Iškeptus žuvies rutuliukus dėkite į dubenį. Pasiruoškite padažą. Marinuotą agurkėlį supjaustykite kiek įmanoma smulkiau ir sumaišykite su majonezu. Metas ragauti!
Keptos šakninės daržovės su „rūkytu“ majonezu
Vasarą morkas galima graužti žalias, o štai žiemą jos gardesnės keptos. Joms į kompaniją ant skardos dėkite burokėlius, pastarnokus, šaknines petražoles, moliūgus, svogūnus ir česnakus. Namai pakvips taip, kad galite sulaukti netgi smalsių kaimynų. Bet juk negaila – drąsiai kvieskite prie stalo, gėdos nebus! Tik prieš tai dar pasigaminkite šį gardų padažiuką, kad apskrudusios daržovės būtų dar skalsesnės.
Reikės:
500 g burokėlių,
500 g morkų,
300 g raudonųjų svogūnų,
2 pastarnokų,
2 petražolių šaknų,
300 g moliūgo,
Rafinuoto rapsų aliejaus apšlakstymui.
Padažui:
1 st. „Obelių Naminio“ majonezo,
1 česnako skiltelės,
¾ arb. š. angliškų garstyčių,
1 arb. š. rūkytos paprikos miltelių,
¼ arb. š. juodųjų maltų pipirų.
Gaminimas:
Daržoves nulupkite ir supjaustykite maždaug vienodo dydžio juostelėmis. Apšlakstykite aliejumi ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-45 minutes, kepimo laikas priklausys nuo to, kokio dydžio bus daržovės.
Kol daržovės kepa, pasigaminkite padažą. Majonezą pagardinkite susmulkintu česnaku, rūkyta paprika, garstyčiomis bei pipirais ir gerai išmaišykite. Iškepusias daržoves dažykite į padažą ir skanaukite.
Azijos skonis: aštrus kopūstų ir jautienos troškinys
Kai norisi greitai sušilti, padeda aštresnis maistas. Šis baltagūžių kopūstų ir jautienos troškinys, kuriam Azijos prieskonio suteikia sezamų aliejus, o aštrumo – čili pipirai, imbieras ir vasabi krienai, puikiai sušildys.
Reikės:
2 kg baltagūžių kopūstų,
120 g sviesto,
1 kg maltos jautienos,
1 arb. š. druskos,
1 arb. š. svogūnų miltelių,
¼ arb. š. maltų juodųjų pipirų,
1 valg. š. baltojo vyno acto,
2 česnako skiltelių,
3 svogūnų su laiškais,
1 arb. š. džiovintų čili dribsnių,
1 valg. š. tarkuoto šviežio imbiero,
1 valg. š. sazamų aliejaus,
1 st. „Obelių” majonezo „Be konservantų”,
½ valg. š. wasabio pastos.
Gaminimas:
Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis.
Keptuvėje įkaitinkite 80 g sviesto ir pakepinkite jame kopūstą, kol suminkštės, tačiau neleiskite pridegti. Pagardinkite druska, svogūnų milteliais bei pipirais, supilkite vyno actą, išmaišykite ir dar pakepinkite. Sudėkite į dubenį.
Į keptuvę dėkite likusį sviestą ir kelias minutes pakepinkite jame susmulkintą česnaką, maltą imbierą ir čili dribsnius. Sudėkite maltą jautieną, išmaišykite ir kepinkite, kol mėsa pašviesės ir iškeps.
Į mėsą sudėkite kopūstus, susmulkintus svogūnus su laiškais, pagardinkite druska bei pipirais, sezamo aliejumi ir išmaišykite. Sudėkite į dubenį.
Majonezą sumaišykite su vasabi krienais ir patiekite, užpylę ant ant patiekalo viršaus.
Bulvių rutuliukai su aštriu majonezu
Bulvės ne veltui yra vienos mėgstamiausių mūsų daržovių - iš jų galima pagaminti daugybę skirtingų patiekalų. O apskrudę bulviniai rutuliukai net gali tapti topiniu vakarėlio patiekalu. Išmėginkite ir nustebinkite draugus.
Reikės:
1 kg bulvių,
2 svogūnėlių su laiškais,
½ st. maltų džiūvėsėlių,
¼ st. grietinėlės,
1 valg. š. grietinės,
1 valg. š. sviesto,
½ arb. š. džiovinto česnako miltelių,
¼ arb. š. maltų juodųjų pipirų,
2 arb. š. druskos,
2 valg. š. tarkuoto Parmezano,
2 didelių kiaušinių,
Rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.
Padažui:
1 st. „Obelių” majonezo su kietuoju sūriu bei česnakais,
1 arb. š. čili padažo,
¼ arb. š. rūkytos paprikos,
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Bulves nulupkite ir išvirkite. Sugrūskite, kai truputį pravės, suberkite susmulkintus svogūnus su laiškais, maltus džiūvėsėlius, česnako miltelius, druską, pipirus, tarkuotą Parmezaną. Sudėkite sviestą ir grietinę, supilkite grietinėlę, įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, kol masė taps vienalytė.
Puode iki virimo įkaitinkite aliejų ir dėkite su šaukštu suformuotus bulvinius rutuliukus. Virkite po 3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Išvirusius išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.
Pasiruoškite padažą: majonezą pagardinkite rūkyta paprika ir čili padažu, jeigu reikia – druska ir pipirais, gerai išmaišykite ir patiekite.
Orkaitėje kepti žiedinių kopūstų kąsniukai su majoneziniu padažu
Žiedinius kopūstus mes dažniausiai esame įpratę virti ir tada apkepinti arba triaukšti žalius su salotomis. Tačiau ar bandėte juos kepti? Garantuojame, išmėginę norėsite dar ir dar! Tik nepamirškite padažo – jį susimaišysite per minutę, o skonio gausite oho kiek!
Reikės:
1 žiedinio kopūsto,
2 arb. š. aliejaus,
1 laimo sulčių,
2 arb. š. kario,
½ arb. š. malto kumino,
½ arb. š. maltos kalendros,
½ arb. š. ciberžolės,
½ arb. š. maltų kajeno pipirų,
½ arb. š. druskos.
Majoneziniam padažui:
1/2 st. Obelių „Naminio” majonezo,
1 arb. š. kario,
½ arb. š. maltų kajeno pipirų,
½ arb. š. ciberžolės,
¼ arb. š. cukraus,
Žiupsnelio druskos.
Patiekimui:
Laimo skiltelės ir saujos smulkintų petražolių.
Gaminimas:
Žiedinį kopūstą nuplaukite, suskirstykite žiedynėliais. Suberkite į dubenį ir apšlakstykite laimo sultimis ir aliejumi.
Dubenėlyje sumaišykite prieskonius: karį, kuminą, kalendrą, ciberžolę, kajeno pipirus ir druską. Apibarstykite kopūstus.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir dėkite žiedynėlius.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Kepkite žiedinius kopūstus maždaug 30 minučių, kol suminkštės ir gražiai apskrus.
Kol kopūstai kepa, pasigaminkite padažą. Dubenėlyje su majonezu sumaišykite druską, cukrų, karį, kajeno pipirus ir ciberžolę. Kai kopūstėliai iškeps, sudėkite juos į lėkštę, apšlakstykite laimo sultimis ir apibarstykite smulkintomis petražolėmis. Dažykite žiedynėlius į majonezinį padažą ir ragaukite.
Skanaus!