Daugiausia dėmesio vasarį sulaukę receptai: nuo picos iki keksiukų

Vasaris tradiciškai dar buvo pilkokas ir niūrus, tad gyvenimą daugeliui mūsų norėjosi pasaldinti. Tai akivaizdu, žvelgiant į tai, kokie receptai antrąjį metų mėnesį sulaukė daugiausia skaitytojų dėmesio. Žinoma, norėjosi ne tik saldėsių, bet dar ir greitai paruošiamų patiekalų, makaronų bei amžinai populiarios picos.
Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas / Nidos Degutienės nuotr.
Tortellini
Receptas: Gorgonzolos-grietinėlės padažas makaronams
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Gorgonzolos sūris: 150.00 g
Grietinėlė: 250.00 ml (riebios)
Parmezano sūris: 40.00 g (tarkuoto)
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Kaip gaminti
  • Sudėkite gorgonzolos sūrį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Supilkite grietinėlę į nedidelį prikaistuvį ir ant vidutinio karščio užvirinkite ir leiskite 2–3 min. pavirti, kol ims tirštėti. Sudėkite sutrintą gorgonzolos surį – neišsigąskite, mėlynojo pelėsio taškučiai padažą tegul puošia.
  • Kai sūris ištirps, nukaiskite puodą ir įmaišykite parmezano sūrį, įberkite juodųjų pipirų ir žiupsnį druskos. Užpilkite išvirusius tortellini ar tortelloni padažu ir užbarstykite kapotų petražolių.
Suskleisti
Tortellini
Receptas: Brokolių-česnakų padažas makaronams
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 0.50 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 100.00 g
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebios; jei norite lengvesnio padažo, keiskite vandeniu)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti
  • Brokolį suskirstykite žiedynais, jei jie labai stambūs, susmulkinkite iki mažų šakelių. Dideliame puode užvirinkite pasūdyto vandenį ir sumeskite brokolių žiedynus – apvirkite juos apie 4 min., o tada nukoškite ir greitai perpilkite labai šaltu vandeniu.
  • Keptuvėje išlydykite sviestą ir suberkite smulkiai sukapotą svogūną, ant vidutinio karščio pakepinkite svogūną, kol suminkštės, tada įspauskite česnaką, suberkite paprikos dribsnius, berkite žiupsnį druskos ir maltą muskato riešutą, išmaišykite ir supilkite grietinėlę (arba vandenį). Pavirkite 2–3 min.
  • Į keptuvę berkite išvirtus ir nukoštus tortellini, brokolius, dalį parmezano sūrio ir gerai išmaišykite, kad viskas pasidengtų padažu. Perdėkite į dubenį, kuriame tieksite ant stalo, ir užbarstykite likusį parmezano sūrį bei gerą žiupsnį maltų juodųjų pipirų.
Suskleisti
Tortellini
Receptas: Mocarelos ir pomidorų padažas makaronams
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt. (aliejuje)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Špinatai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Mocarelos sūris: 1.00 vnt. (rutuliukas)
Bazilikai: 1.00 sauja (maža saujelė šviežių)
Grietinėlė: 5.00 valg. š. (neriebios)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (nedidelė, tarkuoto)
Kaip gaminti
  • Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir sudėkite juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus, įspauskite česnako skilteles. Pakepinkite minutę kitą, kol pakvips. Sudėkite špinatų lapelius ir kepkite, kol šie sukris.
  • Dėkite į keptuvę gabaliukais plėšytą mocarelos sūrį ir laukite, kol pradės tirpti, galite šliūkštelėti šiek tiek grietinėlės, kad padažas būtų skystesnis, įberkite druskos, pipirų.
  • Nuimkite keptuvę nuo viryklės, supilkite išvirtus virtinėlius ir išmaišykite. Patiekę dar pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu.
Suskleisti
Pica
Receptas: Klasikinis naminis picos padas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 73
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Mielės: 10.00 g (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Cukrus: 0.50 arbat. š.
Vanduo: 160.00 ml (vasarošilčio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  • Ant stalviršio persijokite miltus, įberkite druską ir viduryje padarykite duobutę. Į ją sutrupinkite mieles, užberkite cukraus ir įpilkite porą šaukštų vandens. Išmaišykite ingredientus duobutėje iki skystos košelės ir lengvai pabarstykite viršų miltais. Tegul taip pastovi 5–7 min., kol mielės „pabus“ ir susidarys kauburėlis.
  • Palaipsniui pilkite likusį vandenį ir maišykite tešlą – pradžioje nuo šonų į vidurį, o tada, kai jau galima, imkite minkyti. Kai tešla ims formuotis į rutulį, supilkite ir įminkykite ir alyvuogių aliejų. Tešlą minkykite tol, kol ji bus elastinga, vientisa, nelips prie rankų.
  • Dėkite tešlos rutulį į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir padėkite šiltoje vietoje, kad pakiltų bent dvigubai (paprastai tam pakanka 1 val.). Kai tešla pakils, išverskite ją ant miltuoto paviršiaus, išminkykite, formuokite apskritimą ar ovalą (maždaug 35 cm skersmens) ir toliau gardinkite padažu bei pasirinktais priedais.
Suskleisti
Spaghetti alla carbonara
Receptas: Spaghetti alla carbonara
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 320.00 g (Granjano „bronzinių“ spagečių)
Kiaulės pažandė: 150.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 visas ir 3 tryniai)
Avies pieno sūris pecorino romano: 150.00 g (tarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tyro)
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Druska: 3.00 žiupsnelis (stambios)
Kaip gaminti
  • Supjaustykite 0,5 cm gabaliukais pažandę.
  • Keptuvėje pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, pakepinkite pažandę, bet stenkitės neperkepti ir neperdžiovinti.
  • Plačioje salotinėje išplakite kiaušinius, sutarkuokite didesnę dalį „pecorino romano“ sūrio, sumalkite juodųjų pipirų ir tvarkingai viską išmaišykite.
  • „Al dente“ (viena minute mažiau nei nurodyta pakuotėje) pasūdytus ir išvirtus spagečius nukoškite, bet pasilikite dubenėlyje šiek tiek virimo vandens.
  • Spagečius šiek tiek pakaitinkite keptuvėje su pažandės gabaliukais.
  • Supilkite į salotinę su išplaktais kiaušiniais ir greitai maišykite, kol padažas lygiai pasiskirstys ant visų spagečių ir susidarys kiaušinio bei sūrio kremas (bet ne kiaušinienė!) Jeigu jis bus pernelyg tirštas – panaudokite spagečių virimo vandenį.
  • Patiekdami lėkštėje dar pagardinkite „pecorino romano“ sūriu ir juodaisiais pipirais iš malūnėlio.
Suskleisti
Itališki karnavalo saldumynai „plepalai“
Receptas: Itališki karnavalo saldumynai „plepalai“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 70.00 g
Sviestas: 50.00 g
Saulėgrąžų aliejus: 500.00 ml (galima keisti žemės riešutų)
Kaip gaminti
  • Į stiklo arba keraminį indą supilkite miltus, sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite (pagal skonį) vanilės miltelių.
  • Sudėkite į indą sviestą, pabarstykite cukrumi ir įmuškite 3 kiaušinius. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, lygią tešlą. Suvyniokite į plastiko plėvelę ir palikite pusvalandžiui vėsioje vietoje.
  • Padalinkite į kelias dalis ir kočiokite vieną dalį. Stenkitės, kad patalpoje nebūtų skersvėjų arba pernelyg karšta. Tešla nemėgsta temperatūrų kaitos.
  • Per mašinėlę arba su rankiniu kočėlu iškočiokite tešlą ir su dantytu peiliuku supjaustykite ilgomis juostomis. Supjaustykite jums patinkančio ilgo formomis ir per vidurį dar kartą įpjaukite. Kepdami „plepalai“ gražiai išsiraitys.
  • Į keptuvę įpilkite aliejų, įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite, kol šiek tiek patamsės. Parudavusius žagarėlius išdėliokite lėkštėje. Apibarstykite cukraus pudra. Vieną kartą panaudotą aliejų pilkite lauk!
  • Išsirinkite gražiausius žagarėlius ir juos apliekite ištirpdytu konditeriniu šokoladu. Jeigu pernelyg sutirštės praskieskite nugriebtu pienu.
Suskleisti
Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Receptas: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Sviestas: 325.00 g (125 g šalto, supjaustyto gabaliukais pagrindui ir 200 g minkšto aguonų sluoksniui)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (1 pagrindui ir 5 (atskirai tryniai ir baltymai) aguonų sluosniui)
Cukraus pudra: 2.00 st. (0.5 st. pagrindui ir 1.5 st. cukraus glajui ir papuošimui)
Aguonos: 600.00 g (aguonų sluoksniui)
Obuoliai: 500.00 g (aguonų sluoksniui)
Cukrus: 250.00 g (aguonų sluoksniui)
Manai: 70.00 g (aguonų sluoksniui)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (pasmulkintų, galima keisti migdolais; aguonų sluoksniui)
Cukatos: 1.00 st. (apelsinų; 50 g aguonų sluoksniui, o likusios apibarstymui)
Migdolų ekstraktas: 2.00 arbat. š. (aguonų sluoksniui)
Citrinos sultys: 4.00 arbat. š. (galima keisti apelsinų sultimis arba vandeniu; cukraus glajui)
Kaip gaminti

Pagrindas:

  • Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
  • Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30–60 min).
  • Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.

Aguonų sluoksnis:

  • Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  • Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
  • Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60–70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Cukraus glajus ir papuošimas:

  • Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas – įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
  • Glajumi užtepkite visą pyrago paviršių ir pabarstykite cukatais.

Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas – jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.

Suskleisti
Sausainiai „Brutti ma buoni“
Receptas: Sausainiai „Brutti ma buoni“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 4.00 vnt. (didelių kiaušinių)
Lazdynų riešutai: 150.00 g
Cukraus pudra: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kava: 2.00 arbat. š. (tirpios, miltelių)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (kokybiško)
Kaip gaminti
  • Pirmiausia pasiruoškite riešutus – juos reikės pakepinti ir rupiai sumalti. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir vienu sluoksniu berkite riešutus. Kepkite apie 7-10 min, kartais pamaišydami. Riešutų luobelė turi atšokti, o virtuvė skaniai pakvipti. Ištraukite skardą iš orkaitės ir, riešutams šiek tiek atvėsus, trinkite juos tarp rankų (arba pabėrę ant rankšluosčio ir uždengę kitu), kol luobelė atsiskirs (jei šiek tiek jos liko, nieko tokio, nevarkite ir negremžkite). Dėkite riešutus į elektrinį smulkintuvą ir malkite iki rupių trupinių.
  • Rankiniu arba elektriniu plaktuvu dideliame dubenyje iki putų išplakite kiaušinių baltymus su druska. Beje, labai svarbu, kad ir dubuo, ir plaktuvas būtų sausi ir be jokių riebalų likučių. Dalimis pilkite cukraus pudrą ir plakite tol, kol masė bus standi ir blizganti.
  • Į kiaušinių-cukraus plakinį atsargiai supilkite riešutų trupinius, išmaišykite. Jei naudojate ir papildomus priedus, pats metas įmaišyti ir juos.
  • O dabar turite 2 pasirinkimus, nuo to priklausys, ar jūsų sausainiai bus graženės, ar kiek prastesnės formos. Jei sausainius kepate iš pagrindinių produktų, be priedų ir norite jų gražesnių, tuomet krėskite gautą masę į storadugnį puodą ir kaitinkite ant labai labai mažos ugnies apie 15 min., atidžiai nuolat maišydami. Tai labai svarbu, antraip masė prisvils. Jei sausainių formą ne tokia svarbi, tingisi ar bijote sugadinti tai, ką pradėjote, galite šį žingsnį praleisti.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šaukštu dėkite ant jos nedidelius kauburėlius. Įkaitinkite orkaitę iki 150 C ir dėkite į ją skardą. Kepkite sausainius 30-35 min, kol švelniai paruduos. Į kepimo pabaigą atidžiai stebėkite, nes gali imti svilti.
  • Laikykite sausainius kambario temperatūroje iki savaitės (na taip, tai teorinis patarimas, nes jie dingsta žymiai greičiau!).
Suskleisti
Keksiukai
Receptas: Šokoladiniai keksiukai su „Guinness“ alumi
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 230.00 g
Cukrus: 2.00 st.
Miltai: 2.00 st.
Kakava: 3.00 valg. š. (kokybiškos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Grietinė: 160.00 ml (riebios)
Druska: 0.50 arbat. š.
Soda: 1.50 arbat. š.
Kaip gaminti
  • Nemažame puode išlydykite sviestą, supilkite alų ir užvirinkite. Berkite kakavos miltelius ir paplakite šluotele, kol masė taps vientisa. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad kiek atvėstų.
  • Į didelį dubenį berkite persijotus miltus, cukrų, sodą ir druską.
  • Kitame dubenyje išplakite kiaušinius ir grietinę.
  • Į grietinės-kiaušinių plakinį pilkite sviesto-alaus-kakavos mišinį ir gerai išmaišykite.
  • Galiausiai į skysčių mišinį suberkite sausus ingredientus ir atsargiai maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Itin svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip kepinukai bus kieti. Neišsigąskite, gauta tešla jums gali atrodyti skystoka.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Į keksiukų kepimo formą dėkite popierines kepimo formeles ir pilkite į jas tešlos – ji turi užpildyti 2/3 tūrio. Dėkite formą į orkaitę ir kepkite 15–20 min. (priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių ir keksiukų dydžio). Keksiukai bus iškepę, kai medinis pagaliukas, įkištas į vidurį, bus sausas.
  • Jei nutarsite keksiukus dekoruoti kremu, pirmiausia juos visiškai atvėsinkite. Keksiukams su „Guinness“ alumi labiausiai tiks sodrūs sviestiniai kremai, jie gali būti gardinti riešutais, šokoladu ar lašeliu kvapnaus alkoholinio gėrimo.
  • Beje, jei neturite keksiukų formos, šis receptas puikiai tinka ir keksui – pilkite tešlą į pailgą, jam skirtą formą ir kepkite apie 50–60 min.
Suskleisti

DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų