Jeigu paprašytume atspėti, koks pasaulyje populiarus desertas yra užkariavęs ir lietuvių širdis, tikėtina, kad tarp atsakymų neabejotinai atsirastų ir šis: tai – spurgos!
Lietuvoje jau daugiau negu 20 metų spurgas kepanti ir į kitas šalis tiekianti „Mantinga“ pateikia įspūdingų faktų. Antai, vien 2023 metais Lietuvoje per mėnesį vidutiniškai parduota beveik 940 tūkst. vnt. spurgų, o per metus – daugiau nei 11 mln. vnt. spurgų!
Bendrai (ne tik Lietuvoje) pernai pagaminta arti 37 mln. vnt. spurgų, mat „Mantingos“ spurgos keliauja net į jų gimtine laikomą Ameriką, ar net Japoniją.
Pačios pačiausios, visų mėgstamiausios
Nors sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, pagal gamybos kiekius galima išskirti penkias Lietuvoje populiariausias spurgas, kurioms neatsispiria nei maži, nei vyresni valgytojai.
Lietuvių mėgstamiausių spurgų TOP 5:
1. Spurga DONUT su pieninio šokolado glaistu (be įdaro)
2. Spurga „Braškinė svajonė“ (be įdaro)
3. Spurga DONUT „Bubble gum išdaiga“ (be įdaro)
4. Spurga DONUT su braškiniu įdaru
5. Spurga WHITE DONUT su karamelės įdaru
„Galima sakyti, kad Lietuvos smaližiai yra stabilūs pažįstamiems skoniams. Spurgos DONUT su braškiniais skoniais, šokoladiniais glaistais, „Bubble gum išdaiga“ išlieka populiariausiųjų gretose jau kone 5-erius metus. Stengiamės plėsti ir spalvų asortimentą, nors populiariausia spalva išlieka rožinė“, – teigia „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.
Spurgų per daug nebūna!
Nors ir galima sudaryti populiariausiųjų penketuką, žmonės visada noriai išbando ir naujienas, tad „Mantinga“ smaližiams nuolat paruošia naujų skonių ir atradimų.
„Per metus pristatome apie 10 spurgų naujienų. Pavyzdžiui, praėjusiais metais į gamybą įvedėme 8 naujas spurgas. Vienareikšmiškai pati populiariausia naujiena – DONUT „Very peri creamy berry“ su kreminiu įdaru – ji prekyboje pasirodė 2022-ųjų rugsėjį“, – pasakoja R.Puzinienė
Nors ir nesipuikuoja pirmose pozicijose, bet žmonės jau spėjo išragauti ir pamėgti DONUT CREAMY su varškės kremo ir miško uogų įdaru ir DONUT VIVA MAGENTA su vyšnių įdaru.
„Kaip matome, gana sėkmingos spurgos yra pagal kiekvienais metais paskelbiamas „Pantone“ spalvas (Very Peri ir Viva Magenta), tad šiais metais taip pat turime naujieną, atsižvelgdami į šių metų spalvą – „Peach Fuzz“ – tai mūsų sukurta spurga su „Peach Fuzz“ su įdaru“, – atskleidžia „Mantingos“ atstovė.
Kaip keičiasi spurgos?
Šiais laikais, kuomet desertai įgauna ne tik naujų spalvų, bet ir formų bei ingredientų, nenuostabu, kad ir spurgos stebina maloniais pokyčiais ir tampa dar patrauklesnės vartotojams. Galima išskirti kelias tendencijas, kuriomis vadovaujantis kuriamos naujos spurgos.
Pavyzdžiui, taisyklė „Sena – nauja“: pirkėjai ieško žinomų, visų pamėgtų skonių, tačiau kitokioje formoje, todėl daugumai gerai žinomą desertą „Panna Cotta“ „Mantinga“ atkūrė spurgoje, kuri iš tiesų tapo mėgiama klientų.
Ir nors spurgos – desertas – tai nereiškia, kad jos negali būti sveikesnės ir natūralesnės, todėl didėjantis noras vartoti sveikesnius maisto produktus skatina naudoti natūralius ingredientus, tokius kaip vaisiai, daržovės – ir ne tik įdarams, bet ir spalvai išgauti.
Dar vienas malonus pokytis, kuris atlieps net didžiausių išrankuolių norus – tai vegetariškos ir veganinės spurgos. Augantis sveikos gyvensenos populiarėjimas skatina daugiau žmonių rinktis veganiškas ar vegetariškas spurgas.
Negana to, spurgos gali nustebinti ir pasaulio skoniais: įvairių kultūrų įtaka skatina eksperimentuoti su tradiciniais skoniais, tarp kurių galima rasti netikėtų derinių ir įkvėpimo iš įvairių kultūrų virtuvių. Pavyzdžiui, šiais metais pristatyta spurga su yuzu – vaisiumi, kuris populiarius Japonijos bei Kinijos virtuvėse.
Na, ir galiausiai, niekam ne paslaptis, kad spurgos ne tik skanios, bet ir labai gražios, galinčios papuošti bet kokios šventės stalą ar tapti puikia staigmena/dovana, kuri savo spalvomis neabejotinai nudžiugins.
„Vis dažniau dėmesį skiriame ne tik skoniui, bet ir išvaizdai. Tad naujienos dažnai būna spalvingos glazūros bei su pabarstų gausa“, – šypteli R.Puzinienė