Šio produkto išskirtinėmis savybėmis bei 3 įdomiais receptais dalijasi bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė, rašoma įmonės pranešime žiniasklaidai.
Medaus ir ryžių batonėliai su sviestu
Pastaruoju metu itin išpopuliarėjo energijos batonėliai. Tai įvairių grūdų, riešutų ir džiovintų vaisių pagrindu pagaminti skanėstai. Jie puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek pasimėgavimo akimirkai prie kavos ar vaišėms. Tokį gardėsį nesunku pasigaminti namuose, o tam, žinoma, pravers sviestas.
Energijos batonėlių versijų yra įvairių, tačiau šiam prireiks:
- Ketvirčio stiklinės sezamo sėklų;
- 5 stiklinių pūstų ryžių dribsnių;
- 115 g sviesto;
- 2 šaukštų medaus;
- Trečdalio stiklinės miltų.
Gaminimo procesas yra labai paprastas ir didelių kulinarinių įgūdžių nepareikalaus. Pirmiausiai keptuvėje apkepiname sezamo sėklas ir beriame jas į dubenį su ryžių dribsniais. Į atskirą puodą dedame medų, sviestą bei cukrų ir keletą minučių pakaitiname nuolat maišydami, kol gausime vientisą aukso rudumo spalvos masę. Šį sirupą pilame į dubenį su sezamo sėklomis ir ryžių dribsniais, viską gerai išmaišome, o tuomet pilame į sviestu išteptą kepimo formą. Joje masę supresuojame ir suformuojame tolygų sluoksnį. Jį supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir laukiame, kol sustings. Puikus užkandis ir desertas paruoštas!
Kepti persikai su sviestu
Desertų kontekste apie sviestą neretai galvojama pagrinde kaip apie įvairių kepinių tešlos ingredientą. Tačiau sviestas gali pasitarnauti ne tik kepant pyragus ir sausainius. Puikus to įrodymas – kepti persikai su sviestu, kuriuos galima patiekti atskirai kaip saldų užkandį arba kartu su ledais, obuolių pyragu ar blynais.
Norimą kiekį persikų supjaustome perpus ir pašaliname kauliukus. Kiekvieną puselę pjautoje pusėje nepagailėdami ištepame ištirpdytu sviestu. Iki vidutinės kaitros įkaitiname keptuvę su grioveliais ir dedame į ją persikus pjauta pusele į apačią. Keptuvę uždengiame dangčiu ir kepame, kol persikai gražiai apskrus ir suminkštės – kiekvieną pusę maždaug po keturias minutes. Jei norima daugiau saldumo, iškeptus persikus galima apibarstyti cukraus milteliais ar šokolado drožlėmis.
Olandiškas sviestinis pyragas („Boterkoek“)
Sviestinių pyragų tikrai netrūksta, tačiau tradicinis olandiškas „Boterkoek“ išsiskiria burnoje tirpstančia tekstūra ir migdoliniu skoniu. Visiems desertų mėgėjams tikrai verta jį išmėginti – juolab, kad tokį pyragą pasigaminti patiems yra labai nesudėtinga.
Prireiks:
- 2 didelių kiaušinių;
- 2,5 stiklinių miltų;
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
- 1 su puse stiklinės baltojo cukraus;
- 1 stiklinės ištirpdyto sviesto;
- 1 šaukšto migdolų sirupo;
- 2 šaukštų smulkiai pjaustytų migdolo riešutų arba migdolų drožlių.
Prieš ruošdami pyragą įkaitiname orkaitę iki 175 °C temperatūros ir pasiruošiame dvi apvalias kepimo formas, kurias ištepame riebalais. Išplakame kiaušinius, o atskirame inde sumaišome miltus ir kepimo miltelius. Dideliame inde elektriniu maišytuvu išplakame sviestą ir cukrų – kol gausime lengvą ir purią konsistenciją. Į sviestą ir cukrų įmaišome plaktus kiaušinius ir migdolų sirupą. Galiausiai, pilame miltų ir kepimo miltelių mišinį. Viską maišome dideliu šaukštu. Gausis standi tešla.
Į kiekvieną kepimo formą dedame po pusę masės, ant viršaus įspaudžiame migdolų gabalėlius ar drožles ir paviršių patepame truputėliu plakto kiaušinio. Kepimo formas dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame, kol pyragai gražiai paruduos. Telieka palaukti, kol kepiniai atvės, juos supjaustyti gabalėliais ir dar kartą įsitikinti sviesto daromais stebuklais.