Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keltų keleiviams – išskirtinis šefo D.Praspaliausko kurtas meniu: karaliaus žuvis

Į Švediją ir Vokietiją iš Klaipėdos plukdančių bendrovės DFDS keltų restoranuose atnaujintas meniu. Iššūkis, kaip keltų virtuves padaryti išskirtinėmis, patikėtas virtuvės šefui Deivydui Praspaliauskui. Keltų restoranų „Mare Balticum“ meniu atnaujinimui, darbuotojų paruošimui ir produktų tiekimo grandinei užtikrinti prireikė poros metų. D.Praspaliauskas juokėsi, kad šį kartą karantinas išėjo į naudą – įprastomis sąlygomis tai būtų trukę ilgiau.
Deivydas Praspaliauskas dvejus metus dirbo su DFDS komanda – kūrė į Skandinaviją ir Vokietiją plaukiojančių keltų restorano „Mare Balticum“ meniu.
Deivydas Praspaliauskas dvejus metus dirbo su DFDS komanda – kūrė į Skandinaviją ir Vokietiją plaukiojančių keltų restorano „Mare Balticum“ meniu. / DFDS bendrovės nuotr.

„Tikriausiai tai būtų trukę trejus, o gal ir daugiau metų. Karantinas čia pravertė: galėjau daugiau dėmesio skirti šiam projektui. Jei ne pandemija, greičiausiai šiandien čia nebūtume“, – per degustacinius pietus kelte „Athena Seaways“ kalbėjo D.Praspaliauskas.

Kaip teigė bendrovės DFDS Pardavimų laivuose vadovas Arlandas Gibėža, sumanymas atnaujinti keltų meniu buvo jau subrendęs. Ši misija patikėta žinomam virtuvės šefui D.Praspaliauskui, restorano „Amandus“ Vilniuje šeimininkui. „Mūsų tikslas – pakviesti svečią į restoraną, kad jis atsisėstų ir mėgautųsi“, – teigė A.Gibėža.

„Nustatyta, kad skrendant keičiasi žmogaus skonio potyris, todėl maistas ruošiamas su daugiau druskos, skonio stipriklių. Nežinau, ar toks tyrimas buvo padarytas su laivais. Tikriausiai ne. Bet norėtųsi tikėti, kad plaukiant laivu yra lygiai taip pat“, – kalbėjo virtuvės šefas.

Apgalvodamas keltuose veikiančių restoranų „Mare Balticum“ meniu, jis siekė, kad čia būtų patiekiama daugiau žuvies. „Turėjau tikslą, kad būtų daugiau vietinių ingredientų, kad skandinavas, neragavęs švelniai rūkyto šamo, jo paragautų“, – kalbėjo D.Praspaliauskas.

Būtent švelnaus skonio, kreminės tekstūros šamo filė užtepėlė ir burokėlių duona, pavadinti „šefo komplimentu“, pažįstami šio virtuvės meistro gerbėjų. Burokėlių duona atsiras ir visuose keturiuose DFDS keltuose, kursuojančiuose iš Klaipėdos.

DFDS bendrovės nuotr./Deivydas Praspaliauskas dvejus metus dirbo su DFDS komanda – kūrė į Skandinaviją ir Vokietiją plaukiojančių keltų restorano „Mare Balticum“ meniu.
DFDS bendrovės nuotr./Deivydas Praspaliauskas dvejus metus dirbo su DFDS komanda – kūrė į Skandinaviją ir Vokietiją plaukiojančių keltų restorano „Mare Balticum“ meniu.

Virtuvės šefas pasakojo, kad būta nemažai iššūkių: bendrovė Klaipėdoje turi keturi keltus, juose darbas organizuojamas pamainomis. Tad iš viso teko paruošti aštuonis restoranų šefus, kurie turėjo išmokti ruošti patiekalus pagal paruoštas D.Praspaliausko receptūras. Toks pats meniu diegiamas ir linijos Paldiski (Estija) – Kapelrskar (Švedija) keltų restoranuose.

Naujame meniu yra ir daugiau žuvies patiekalų: upėtakio Ceviche, tuno salotos, kepta dorada, starkis. Šefas siekė, kad keliautojai atrastų ir kitokią Baltijos regiono virtuvės pusę, į meniu įtraukė ir raudonos mėsos, paukštienos patiekalų.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./DFDS keltų operatoriaus keltas „Athena Seaways“.
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./DFDS keltų operatoriaus keltas „Athena Seaways“.

Restorano šefai vietoje gamina ir desertą: šokoladinį ir morkų pyragą. Šis drėgnas, kaip ir dera morkų pyragui, aplietas glajumi. O štai šokoladinis pyragas tikra mįslė: jis pagamintas vos iš penkių ingredientų. „Desertus restoranai dažniausiai perka paruoštus arba tiesiog nesuka sau galvos. Pats pradėjau nuo konditerijos sektoriaus savo kelionę po gastronomijos pasaulį. Desertas yra toks dalykas, galintis sugadinti arba pataisyti vakarienę“, – pasakojo D.Praspaliauskas.

Jis atskleidė, kad šokoladinis pyragas, kuriame nėra jokių miltų, gaminamas, kai išplakami penki ingredientai. Dalis gauto plakinio pašaunama į orkaitę, kita dalis dedama į šaldytuvą. Išėmus iškeptą biskvitą, jis užpilamas likusiu plakiniu ir šaldomas.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Restorano „Mare Balticum“ meniu
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Restorano „Mare Balticum“ meniu

Šiemet DFDS mini 20-ties metų veiklos Lietuvoje sukaktį ir kviečia atrasti keliones jūra. D.Praspaliausko sukurtų patiekalų jau galima paragauti DFDS keltuose, plaukiančiuose iš Klaipėdos į Kylį (Vokietija) ir Karlshamą (Švedija), o netrukus jis pasirodys ir keltuose, plaukiančiuose iš Paldiski (Estija) į Kapelskarą (Švedija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas