Kiaušinių patiekalai:
1. Kiaušinius perpjaukite, išimkite trynius ir juos sumaišykite su pjaustytu kumpiu bei sūriu.
2. Masę paskaninkite pipirais, česnaku, įberkite druskos.
3. Išmaišykite su majonezu, sudėkite į baltymus ir papuoškite.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Bulves išvirkite su lupenomis, supjaustykite stambiai.
2. Į verdantį vandenį dėkite putpelių kiaušinukus ir virkite 3 minutes.
3. Į kitą puodą taip pat į verdantį vandenį suberkite žirnelius ir virkite 2-3 minutes.
4. Svogūnų laiškus supjaustykite.
5. Dėkite viską į lėkštę: pjaustytas bulves, pjaustytus ridikėlius, smukintus svogūnų laiškus, per pusę perpjautus putpelių kiaušinius, ant viršaus užberkite žirnelius.
6. Salotas apšlakstykite padažu. Padažą ruoškite taip: į dubenėlį sukrėskite grūdėtąsias garstyčias, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Išmaišykite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Paruoškite maltą mėsą: įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, pagal skonį pasūdykite ir viską gerai išmaišykite.
2. Virtus kiaušinius nulupkite. Kiekvieną aplipdykite paruošta mėsa ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
3. Apvoliotus džiūvėsiuose kiaušinius truputį apkepkite keptuvėje, o paskui šaukite į orkaitę ir 20 minučių dar pakepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Virtas bulves supjaustykite stambiais gabalais. Ant viršaus užkrėskite garstyčių, pabarstykite Provanso žolelėmis ir atsargiai sumaišykite.
2. Saldžiąją papriką perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdį, minkštimą susmulkinkite. Pomidoriukus ir alyvuoges perpjaukite pusiau. Nuluptą svogūną susmulkinkite, suberkite į keptuvėje gerai įkaitintus riebalus ir kepinkite, kol pagels.
3. Sudėkite smulkintas paprikas, alyvuoges, pagal skonį pabarstykite druska, maltais pipirais ir maišydami apie 3 min. kepkite. Sudėkite smulkintus pomidoriukus ir dar minutę pakepinkite.
4. Porcijos dydžio keraminius ar stiklinius kepimo indelius patepkite sviestu, ant dugno pabarstykite tarkuoto parmezano. Į kiekvieną indelį įkrėskite po kelis šaukštus kepintų daržovių, garstyčiose apvoliotų bulvių, įmuškite po kiaušinį. Pabarstykite maltais pipirais, druska, apšlakstykite grietinėle. Dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir 10–12 min. kepkite.
1. Kiaušinius nulupkkite, perpjaukite pusiau, išimkite trynius.
2. Česnakus sugrūskite, trynius pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite visus kitus recepte nurodytus produktus ir gerai išmaišykite.
3. Gauta mase įdarykite kiaušinių puseles ir apibarstykite susmulkintomis petražolėmis.
- Džiovintus pomidorus 10 minučių pamerkite į šaltą virintą vandenį. Išgriebusi nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostelėmis.
- Nuplautus pievagrybius susmulkinkite, porą supjaustykite griežinėliais. Morkas nuskuskite, nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite plonomis riekelėmis. Kumpio riekeles kelias minutes paskrudinkite sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite smulkintus porus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintas morkas ir kepinkite, kol jos kiek suminkštės. Nukelkite nuo ugnies.
- Keturis keraminius indelius ištepkite sviestu, į kiekvieną po lygiai įdėkite džiovintų pomidorų. Pabarstykite tarkuotu parmezanu. Įkrėskite po kelis šaukštus kepintų daržovių, pabarstykite likusiu parmezanu ir smulkintais krapais. Į kiekvieną dubenėlį įtieskite po porą skrudinto kumpio riekelių, įmuškite po du kiaušinius. Pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. Puoškite šviežiais šalavijų lapeliais.
1. Kietai virtus kiaušinius atvėsinkite, tada atsargiai labai aštriu (geriausia dantytu) peiliu perpjaukite juos su visais lukštais išilgai pusiau. Šaukšteliu labai atsargiai, kad lukštas nesutrupėtų, išgramdykite kiaušinio baltymą ir trynį.
2. Kiaušinius sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą, suberkite špinatų lapelius, įpilkite grietinės, suberkite tarkuotą fermentinį sūrį, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Pulsuojančiais judesiais smulkinkite masę, kol ji taps smulkiai grūdėta (tačiau nevirs visiška tyrele). Galiausiai įmaišykite smulkintus svogūnų laiškus.
3. Taip paruošta mase pripildykite kiaušinių lukštus, išlygindami viršų.
4. Į lėkštelę įberkite porą šaukštų džiūvėsių ir į juos pavilgykite kiaušinių puselių įdarą, švelniai paspausdami, kad įdaras priliptų.
5. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir guldykite kiaušinių puseles įdaru į apačią. Kepinkite keletą minučių, kol apačia apskrus ir visas kiaušinio įdaras sušils. Patiekite kiaušinius iškart, dar šiltus.
1. Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius. Baltymų puseles išdėliokite didelėje lėkštėje.
2. Pagaminkite įdarą: trynius dėkite į dubenį, į jį suberkite ir kubeliais supjaustytą avokadą, labai gerai sutrinkite iki vientisumo – tam pravers elektrinis trintuvas.
3. Į trynių-avokadų masę dėkite jogurtą, garstyčias, pilkite actą, berkite druską ir gerą žiupsnį pipirų. Labai gerai išmaišykite.
4. Baltymų puseles pripildykite įdaru (estetams ir vėl pravers konditerinis švirkštas), pabarstykite kapotais laiškiniais česnakais. Atvėsinkite kiaušinius šaldytuve 1–2 val. Ilgiau nelaikykite, nes įdaras ims juoduoti.
5. Prieš tiekiant kiaušinius apibarstykite smulkiai kapotais svogūnų laiškais ar laiškiniais česnakais.
1. Pirmiausia pasiruošite salierus. Į litrinį stiklainį pilkite actą, vandenį, druską, cukrų ir uždengę dangteliu pakratykite, kol druska ir cukrus ištirps. Tada į stiklainį suberkite salierus ir palaikykite šaldytuve bent valandą.
2. Kietai išvirkite kiaušinius (arba naudokite turimus jau išvirtus) ir supjaustykite kubeliais.
3. Paruoškite mišrainę: į dubenį berkite kiaušinius, 2–3 valg. šaukšt. marinuotų salierų gabalėlių, berkite svogūno kubelius, dėkite majonezo, garstyčių, berkite druskos ir pipirų bei ragaukite, ar nieko netrūksta.
4. Dėkite ant patinkančios duonos riekelių ir gausiai pabarstykite šviežiomis žolelėmis.
1. Nuplaukite, nudžiovinkite ir stambiai suplėšykite salotų lapus, dėkite juos į plačią lėkštę. Ant viršaus berkite perpus perpjautus pomidoriukus, juostelėmis supjaustytą ir iki traškumo pakepintą šoninę, vištienos gabalėlius.
2. Nedideliame indelyje lygiomis dalimis sumaišykite majonezą ir garstyčias, pilkite arbatinį šaukštelį acto, berkite po žiupsnį druskos ir pipirų.
3. Apšlakstykite gautu padažu sudedamąsias salotų dalis, ant viršaus išdėliokite ketvirčiais supjaustytus kiaušinius ir riekutėmis supjaustytus agurkėlius.
1. Kiaušinius išplakite su pienu, tarkuotu sūriu, miltais bei prieskoniais.
2. Suberkite į kiaušinių plakinį smulkintus žalumynus – špinatus ir svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite ir supilstykite į keksiukų formeles. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidoriukus, o jei norite – ir baltos duonos kubelius.
4. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–25 min.
1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite, pomidorą susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite, kol lengvai apskrus.
2. Įmuškite kiaušinius. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies. Užberkite smulkinto pomidoro ir fetos, pagardinkite pipirais. Kepkite, kol sūris išsilydys.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Iškočiota tešla išklokite riebalais pateptą kepimo formą taip, kad papločio kraštai būtų pakilę. Suformuokite dar vieną apskritą paplotį pyrago viršui uždengti.
2. Tešlą aptepkite sviestu, ant viršaus uždėkite kumpio griežinėlių.
3. Ant kumpio po vieną muškite kiaušinius (pasistenkite, kad tryniai išliktų sveiki). Kiaušinius apibarstykite druska, pipirais ir gausiai – kiaušinių prieskoniais. Ant jų atsargiai sudėkite likusius kumpio griežinėlius.
4. Viršų uždenkite trapios tešlos papločiu. Kepkite 200ºC orkaitėje 20 – 30 min.
Mišrainės ir salotos:
1. Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis.
3. Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).
2. Supjaustykite saldžiąją bulvę ir papriką didesniais gabaliukais, berkite druskos, pipirų ir rūkytos paprikos, apšlakstykite aliejumi ir, viską rankomis tolygiai paskirstę, dėkite į karštą orkaitę. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite 20–25 minutes, kol bulvės bus minkštos.
3. Į verdantį vandenį (apie 1 litras) berkite bolivines balandas ir virkite ant nedidelės ugnies apie 10–12 minučių. Ragaukite – svarbu, kad viskas nevirstų koše, kruopos turi išlikti traškios.
4. Į smulkintuvą dėkite špinatus, kalendrą, petražoles ir čili. Viską susmulkinkite. Jei neturite smulkintuvo, galite viską smulkiai supjaustyti ir peiliu.
5. Bolivinių balandų kruopas nukoškite ir sumaišykite su špinatais. Smulkia tarka įtarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite pusės citrinos sultis. Pilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir sudėkite į lėkštę, kurioje patieksite.
6. Supjaustykite avokadą, kivius bei ridikėlius ir išdėliokite ant bolivinių balandų. Taip pat dėkite karštas bulves, papriką. Jei turite, užbarstykite daigų ir papildomai kalendros. Valgykite su jogurtu. Skanaus!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
2. Avinžirnius nukoškite ir šiek tiek nusausinkite. Berkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skrudinkite 10 minučių.
3. Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite prieskonių mišinį su pusės citrinos sultimis, vienu šaukštu alyvuogių aliejaus ir žiupsniu druskos.
4. Ištraukite avinžirnius iš orkaitės ir gerai sumaišykite su gauta prieskonių pasta. Gerai paskirstę skardoje, vėl šaukite juos atgal į orkaitę ir dar 15 minučių paskrudinkite. Retkarčiais pamaišykite ir prižiūrėkite, kad nesudegtų. Traukti iš orkaitės skardą reikia tada, kai avinžirniai tampa traškūs. Atidėkite į šalį, kad pravėstų.
5. Kai jau tieksite salotas, žalėsius nuplaukite, nusausinkite ar apdžiovinkite specialioje džiovyklėje ir sudėkite į dubenį. Sumaišykite likusios citrinos pusės sultis su jogurtu, šlakeliu aliejaus ir užpilkite ant žalumynų bei gerai išmaišykite.
6. Avinžirnius patiekite atskirame dubenėlyje, kad kiekvienas valgantis, įsidėjęs salotų, galėtų įsidėti tiek avinžirnių, kiek jam patinka.
1. Paskrudinkite kedro riešutus sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies.
2. Supjaustykite pomidorus, plonomis juostelėmis supjaustykite agurkus.
3. Suplėšykite salotų lapus ir pamerkite į vandenį su 5–6 ledo kubeliais, kad jos būtų traškios ir gaivios.
4. Padažą salotoms ruoškite dubenėlyje gerai sumaišę citrinos sultis, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų, druską ir pipirus.
5. Nusausinę salotas išdėliokite jas lėkštėje su kitomis daržovėmis, apšlakstykite padažu ir apiberkite skrudintais kedro riešutais.
1. Sausoje keptuvėje pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti.
2. Nulauždami galiukus pašalinkite kietąsias sumedėjusias šparagų dalis, nuplaukite, nusausinkite, o tada tarka ar skustuku supjaustykite išilgai ilgomis plonomis drožlėmis.
3. Pagaminkite žalią padažą: smulkiai sukapokite baziliką, petražoles ir mėtą, sumaišykite su 6 šaukštais aliejaus, 6 šaukštais citrinos sulčių, įberkite po žiupsnį druskos ir pipirų.
4. Į lėkštę dėkite nuplautus ir nusausintus špinatus, gražgarstes, šparagų drožles, juostelėmis pjaustytus pomidorus. Užpilkite žolelių padažu ir užbaikite salotų ruošimą pabarstydami riešutais (ir, jei norite, sūriu).
- Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapelius. Išspauskite citrinos sulčių, tinka ir baltojo vyno actas. Saikingai pabarstykite stambia druska. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, bet atsargiai, kad lapeliai liktų traškūs.
- Patiekdami užmeskite avietes, gervuoges ir šilauoges. Uogas galite naudoti įvairias, netgi šaldytas. Tik iš anksto išimkite iš šaldiklio.
- Į dubenį dėkite smulkintus brokolius (galima nuplikyti verdančiu vandeniu, bet nebūtina).
- Išmirkykite džiovintas spanguoles, sumaišykite jas su brokoliais.
- Skrudintus šoninės gabalėlius taip pat dėkite į salotų dubenį, kaip ir smulkintą obuolį.
- Padažui: sumaišykite jogurtą, garstyčias, medų, majonezą.
- Išmaišykite salotas su padažu ir apibarstykite skrudintais riešutais.
- Bulves, morkas, marinuotus agurkus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su burokėliais, konservuotais žirneliais ir smulkintu svogūnu.
- Gautas salotas pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su majonezu.
- Virtas morkas, bulves, pastarnoką, kiaušinius, marinuotus agurkėlis supjaustykite kubeliais, petražoles ir svogūną susmulkinkite, česnaką sutrinkite.
- Ingredientus sumaišykite su konservuotais žaliaisiais žirneliais, kukurūzais, pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite su majonezu bei garstyčiomis.
- Žirnelius atšildykite šiltu vandeniu. Morkas sutarkuokite šiaudeliais ir užmarinuokite trumpam druskos žiupsneliu ir citrinos šlakeliu.
- Raugintus agurkus ir šviežius agurkus, cukiniją, svogūnus supjaustykite kubeliais.
- Porus susmulkinkite pusžiedžiais, sukapokite krapus.
- Visus ingredientus sumaišykite su majonezu.
- Česnakinį majonezą ruošiame: Visus komponentus sumalame elektriniu trintuvu. Jei masė per skysta-dėkite daugiau anakardžių riešutų.
- Majonezą galima laikyti šaldytuve iki dviejų parų.
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite vištienos filė, atvėsinkite ir supjaustykite ją šiaudeliais.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną, apkepinkite jį. Iškepkite gruzdintas bulvytes (naudojau šaldytas). Agurkus supjaustykite šiaudeliais. Išvirtus kiaušinių baltymus sutarkuokite stambiau.
3. Visus turimus ingredientus sumaišykite su majonezu, įberkite mėgstamų prieskonių. Ant lėkštės dėkite salotų lapų, ant jų – mišrainę ir tada tarkuotą sūrį. Viduryje šaukštu ar stikline padarykite duobutę ir sudėkite virtus putpelių kiaušinius. Skanaus!
Receptą atsiuntė Tatjana Afanasjeva
1. Dubenyje sumaišykite actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Tuomet dėkite pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaltai bent valandą.
2. Tuomet supjaustykite mangus ir juos kartu su ananaso gabaliukais sudėkite į salotas. Jas pagardinkite norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais.
Rimtieji patiekalai:
1. Vištieną išmirkykite.
2. Nulupkite nuo šlaunelių odelę, trumpai pavirkite ir nupilkite vandenį.
3. Toliau virkite vandenyje su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais, laiškiniais česnakais, čiobreliais, šakele rozmarino, morka, poru.
Virkite ilgai, kol mėsa visiškai atsiskirs nuo kaulų. Daržoves ir aromatingus prieskonius geriau dėti į virimo pabaigą. Jei norite, kad šaltiena būtų skaidresnė, pilkite daugiau vandens.
4. Žiedinius kopūstus pavirkite apie 2 min., kad būtų nepervirę.
5. Išvirusią mėsą supjaustykite, šiek tiek pasilikite pamaišymui su daržovėmis, likusia išklokite lėkštės dugną. Viduryje padėkite 3 stambiai supjaustytus kiaušinius.
6. Konservuotus žirnelius ir pupeles nuvarvinkite, įpjaustykite česnako, krapų, saują apvirtų žiedinių kopūstų žiedynų, įberkite pagal skonį pipirų, druskos, suberkite atsidėtą vištieną ir išmaišykite.
7. Mišrainę suverskite ant kiaušinių - suformuokite salą.
8. Recepto autorei prireikė pusės litro perkošto sultinio. Kadangi vištieną virė didesniame kiekyje vandens, norėdama, kad šaltiena tikrai sustingtų, dar papildomai ištirpino sultinyje didelį šaukštą želatinos.
9. Per kelis kartus, pilant šaukštu nuo lėkštės kraštų supilkite sultinį. Staigiai ir iškarto pilant „sala“ gali išsilakstyti. Galiausiai šiek tiek jau stingstančio sultinio užpilkite ir ant pačio vidurio - kad būtų tvirtas pagrindas florai ir faunai.
10. Kai drebučiai jau beveik sušalę, metas Velykų salą papuošti. Joje, kaip rodo nuotraukos iš interneto, auga palmės, jūra drumzlina, nes lavos gabalai „puošia“ pakrantę.
„Lavą“ suformuokite iš juodųjų ikrų, pakrantes, apželdinkite apvirtais žiediniais kopūstais. Palmės padarytos iš alyvuogių, suvertų ant rozmarino. Galiausiai labai paprastai pagaminkite viščiukus. Juos ir palmes sudėkite ant visai sustingusio pagrindo.
12. Prieš patiekiant, saikingai apšlakstykite citrina.
"Šio patiekalo receptą, išvaizdą sugalvojau pati. Gaminau pagal savo šeimos skonį, tad jame galima daug ką keisti - vietoj pupelių galima naudoti kukurūzus, užpilti galima ne vištienos sultiniu, bet atskirai išvirtu daržovių su prieskoniais nuoviru su želatina - bus skaidriau, bet aš gaminau tradiciškai."
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Į dubenį sudėkite maltą vištieną, pasūdykite, suberkite prieskonius, miltus, manų kruopas, įmuškite kiaušinį, supjaustytą svogūną ir išmaišykite.
2. Likusias daržoves įmeskite į karštą vandenį, apvirkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Kepkite apie 50 min orkaitėje.
3. Į kepimo formą įdėkite dalį paruoštos vištienos, tada sudėkite daržoves ir nuluptus putpelių kiaušinius ir uždenkite viską likusiu vištienos faršu.
4. Pašaukite viską į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 min.
Receptą atsiuntė Evelina Daukševič
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai pakepinkite smulkintus svogūnus.
2. Maltus džiūvėsėlius užpilkite pienu ir palikite, kad išbrinktų.
3. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustykite stambiais kubeliais arba šiaudeliais.
4. Dubenyje suplakite kiaušinius su druska, išspauskite česnakus, sukrėskite išbrinkusius džiūvėsėlius, įtrupinkite sūrį, sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, maltą paukštieną ir apkeptus svogūnus.Pagardinusi pipirais, išmaišykite.
5. Paruoštą mėsą sukrėskite į gilią stačiakampę skardą ir pašaukite į 190–200 °C temperatūros orkaitę. Kepkite maždaug valandą.
6. Kai kepsnys iškeps, uždenkite ir palikite 10 min. pastovėti. Apverskite ant lentelės, supjaustykite vienodo storio griežinėliais ir patiekite su šviežių daržovių salotomis.
1. Kumpyje aštriu peiliu įpjaukite kišenę. Mėsą įtrinkite druska, prieskoniais, su brendžiu išmaišytu aliejumi ir palikite šaltoje vietoje 3 valandas marinuotis.
2. Atšaldytą sūrį stambiai sutarkuokite, kedrų riešutus ir špinatų lapus susmulkinkite, viską išmaišykkite.
3. Sūrio ir špinatų įdaro pridėkite į pasimarinavusio kumpio kišenę. Mėsą dėkite į aliejumi pateptą skardą, supilkite daržovių sultinį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje vis palaistydami sultiniu apie 1,5 valandos (kol apskrus).
4. Iki kepimo pabaigos likus 10 minučių, į skardą sudėkite klevų sirupe išmirkytas slyvas ir baikite kepti. Kumpį patiekite karštą.
Gaminimo trukmė be marinavimo laiko.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, pagardinkite pipirais, druska ir žolelėmis. Į aliejumi pašlakstytą pailgą kepimo formą dėkite trečdalį faršo, tada eile sudėkite luptus kiaušinius. Kiaušinius apdėkite paruoštu faršu.
2. Ant viršaus sudėkite likusį faršą. Viršų gerai rankomis apspauskite. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje 40–45 minutes, kol gražiai apskrus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Vištą nukaulinkite (prapjaukite nugaros dalyje, kad kuo daugiau mėsos liktų prie odos ir odą palikite vientisą, kad būtų galima ištiesti).
- Nukaulintą vištieną apibarstykite prieskoniais, druska, pipirais.
- Jautienos filė supjaustykite plonomis juostelėmis, pasūdykite. Taip pat pasūdykite ir kiaulienos filė.
- Į keptuvę dėkite 50 g sviesto, 2 šaukštus aliejaus ir dėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus.
- Pakepinkite, kol suminkštėja. Palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Tada dėkite susmulkintas petražoles, džiūvėsėlius, smulkintus riešutus, įmuškite kiaušinį ir viską sutrinkite trintuvu.
- Vištieną ištieskite oda į apačią, ant jos dėkite nuplautus špinatų lapus, ant jų dėkite juostelėmis pjaustytą jautienos filė, tada tepkite trintuvu sutrintą masę (svogūnų, džiūvėsių, riešutų), tada ties viduriu dėkite virto jautienos kumpio griežinėlius ir galiausiai kiaulienos filė.
- Viską gražiai susukite, vištienos odos kraštus susiūkite siūlu, tada dar apriškite šį vyniotinį siūlu.
- Vyniotinį aptepkite išplaktu kiaušinius ir truputį apšlakstykite alyvuogių aliejumis.
- Tada dėkite į kepimo rankovę, o po to į skardą, kurią iki pusės pripilkite vandens.
- Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie vieną valandą.
- Iškeptą kepsnį išimkite į lėkštę ir paliekite kelioms minutėms atvėsti.
- Tada išimkite siūlus ir atsargiai pjaustykite.
Skanaus!
Receptą arsiuntė Gintarė Kamandulytė
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
- Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
- Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
- Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
- Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
- Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
- Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.
1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.
3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.
4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.
6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.
7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.
1. Į sunkią storadugnę keptuvę pilkite alyvuogių aliejų ir kai jis įkais, berkite svogūnus. Kepkite pamaišydami, kol jie taps permatomi ir švelniai auksiniai – apie 10 min. Berkite salierų gabalėlius (jei naudojate – ir kubeliais pjaustytą papriką) ir kepinkite dar 5 min. Suberkite ir stambiai supjaustytus špinatus. Maišydami viską kepkite, kol špinatai sukris, o salierai ir paprikos suminkštės – apie 3–4 min. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite kiek pravėsti.
2. Dėkite pravėsusius žalėsius į plieninį sietą ir spausdami mediniu šaukštu pasistenkite išsunkti iš jo kuo daugiau skysčio, jūsų tikslas – turėti kuo sausesnę masę. Kai tą padarysite, dėkite šią masę į didelį dubenį, o tada berkite sukapotas šviežias žoleles, tarkuotą sūrį, rikotą (arba kreminę varškę), prieskonius, po gerą žiupsnį druskos ir pipirų, galiausiai įmuškite 3 kiaušinius. Išmaišykite ir atidėkite į šalį. 3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iš atšildytos tešlos suformuokite maždaug 2,5 mm storio apskritimą. Atsargiai perkelkite jį į 20 cm skersmens apvalią kepimo formą, kraštai tegul lieka karoti. Gerai prispauskite tešlą prie dugno ir šonų ir sudėkite įdaro masę.
4. Įdaro masėje suformuokite 5 duobutes ir į jas muškite po kiaušinį. Atsargiai apgobkite įdarą likusiais laisvais tešlos kraštais, taip, kad centre liktų nedidelė kiaurymė. Paskutinį likusį kiaušinį paplakite šakute ir aptepkite juo pyrago viršų.
5. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–45 min., kol viršus taps auksinis. Išėmę iš orkaitės leiskite atvėsti. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros.
Šis pyragas sėkmingai gali pabūti šaldytuve porą dienų, tad galite jį tiekti ir kaip Velykų pusryčių patiekalą.
1. Sutarkuokite kiaušinius burokine tarka.
2. Susmulkinkite kubeliais lašišą ir apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Tarkuotą sūrį sumaišykite su puse majonezo, įtarkuokite česnaką.
4. Peiliu susmulkinkite džiovintas slyvas.
5. Smulkiai supjaustykite krapus.
6. Smulkiai sutarkuokite morką ir supjaustykite kubeliais svogūną. Morkas ir svogūnus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus iki gražios auksinės spalvos, pagardinkite druska ir pipirais.
7. Pirmąjį torto lakštą aptepkite majonezu ir sudėkite pusę tarkuoto sūrio įdaro.
8. Dėkite kitą lakštą, aptepkite varškės sūreliu ir išdėliokite pusę smulkintos lašišos, pabarstykite krapais.
9. Trečią lakštą aptepkite majonezu ir sudėkite džiovintas slyvas.
10. Vėl dėkite lakštą, tepkite majonezu ir sudėkite dalį tarkuotų kiaušinių įdaro.
11. Vėl uždėkite lakštą, aptepkite jį varškės sūreliu ir sudėkite likusius lašišos kubelius.
12. Kitą lakštą aptepkite varškės sūreliu ir sudėkite likusį tarkuotą sūrį.
13. Vėl dėkite lakštą, ištepkite majonezu ir sudėkite likusius tarkuotus kiaušinius.
14. Paskutinis lakštas sutepamas majonezu ir apkeptomis morkomis su svogūnu.
15. Uždėkite viršutinį lakštą, viską šiek tiek spustelkite ir statykite į šaldytuvą – geriausiai nakčiai.
16. Išėmus tortą aptepkite šonus ir kraštus tepamu varškės sūreliu. Papuoškite žuvimi ir daržovėmis.
1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite išilgai skiltelėmis.
2. Į druskos, kvapiųjų pipirų ir prieskoninių žalumynų mišiniu įtrintą vištą suberkite nuluptas česnakų skilteles, perpus perpjautą citriną, supjaustytas daržoves.
3. Įdarytą vištą įdėkite į keptuvą, aplink išdėliokite nuskustas bulves, likusias daržoves, supilkite vyną, o vištos viršų aptepkite aliejumi.
4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).
1. Žuvies gabaliukus įtrinkite prieskoniais, druska, cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi. Gabaliukus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių.
2. Pasiruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite grietinėlę, suberkite žalius atšildytus žirnelius ir maišydami kaitikite kelias minutes, kol padažas pradės tirštėti. Paskaninkite druska, pipirais, įlašinkite citrinų sulčių. Galite įberti tarkuotų citrinų žievelių.
3. Padažą supilkite ant iškepusių lašišos gabaliukų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Smulkiai sukapotus svogūnus ir česnaką maždaug 5 min. kepinkite keptuvėje išlydytame svieste. Sudėkite nuluptą ir stambiai sutarkuotą obuolį, slyvas ir dar porą minučių patroškinkite.
2. Į keptuvę su vaisiais supilkite vyną, įberkite po pusę šaukštelio rozmarinų ir čiobrelių, suberkite cukrų, uždenkite ir troškinkite 5 min. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite džiūvėsius, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Nugarinėje padarykite maždaug 5 cm gylio įpjovą, visą mėsos gabalą įtrinkite likusiomis žolelėmis ir įdėkite į skardą.
4. Paruoštą įdarą sudėkite į įpjovą. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 45 min., paskui dar 15 min. palikite išjungtoje.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Triušį supjaustykite gabalais ir apvoliokite miltuose. Apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus.
2. Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite konservuotais pomidorais, kario pasta, baltuoju vynu.
3. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengę dangčiu dėkite į iki 190°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 1,5 val.
1. Ištirpinkite sviestą keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir maišydami pakepinkite 3-5 minutes, kol suminkštės, bet neparuduos.
2. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir gerai sumaišykite svogūnus su džiūvėsėliais, citrinos bei žaliosios citrinos žievele ir sultimis, peletrūnu ir kalendra.
3. Supjaustykite tešlą į keturis lygias dalis ir suformuokite 4 stačiakampius (30 x 15 cm).
4. Ant kiekvieno stačiakampio uždėkite po gabalėlį lašišos taip, kad tešlą būtų galima perlenkti ir užspausti iš kraštų „uždarant“ lašišą viduje.
5. Ant lašišos uždėkite pagamintą mišinį ir lengvai paspauskite, kad pasidengtų visas filė plotas. Sutepkite tešlos kraštus plaktu kiaušiniu ir „uždarykite“ lašišą tešloje, suformuodami pyragėlius.
6. Tešlos viršuje kartą ar du su šakute pradurkite skylutes garui išleisti, aptepkite paviršių plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 laipsnių karščio orkaitę.
7. Kepkite 30 minučių. Iškepusią patiekite karštą su garnyru.
Galima kepti ir vientisą lašišos filė bagalą, jį suvyniojus į vieną tešlos lakštą. Taip pat verti dėmesio eksperimentai su žolelėmis.
Desertai:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
2. Sudėkite visus išvardintus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir plakite apie 3 minutes, kol masė gerai susimaišys.
3. Supilstykite masę į 12 popieriniais „sijonėliais“ išklotų keksiukų kepimo skardos ertmių, į kiekvieną įpildami maždaug 1/2 stiklinės tešlos. Kepkite apie 28–30 minučių, arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Atvėsinkite keksiukus išdėlioję ant grotelių.
4. Visiškai atvėsintus keksiukus galite papuošti rikotos sūrio kepurėlėmis. Jis gaminamas taip:
5. Rikotą kartu su medumi plakite 1–2 minutes elektriniu maišytuvu, kol masė taps minkšta ir vienalytė. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įmaišykite kelis šaukštus pieno.
6. Sukrėskite kremą į konditerinį maišą ir išspauskite po truputį ant kiekvieno keksiuko. Papuoškite šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) uogomis.
1. Gabaliukais supjaustytą sviestą dėkite į prikaistuvį ir apie 10 min., kartais pamaišydami, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas įgaus gražią auksinę spalvą.
2. Atsargiai, kad neapsidegintumėte, ištirpusį sviestą supilkite į aukštą dubenį, suberkite cukrų ir elektriniu plaktuvu maišykite, kol sviestas visiškai atvės, apie 10 minučių.
3. Kitame inde sumaišykite sausus produktus: miltus, sodą ir vanilinį cukrų.
4. Dalimis miltus berkite į sviesto ir cukraus mišinį; gerai išmaišykite.
5. Arbatiniu šaukšteliu pakabinkite tešlos, palyginkite kraštelius į indo sieneles, ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Nesijaudinkite, jei iškart tobulai nepavyks – įgūdžiams atsirasti reikia laiko.
6. Skardą su sausainiais kiškite į 200 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite apie 7 minutes, kol sausainiai ims švelniai ruduoti.
7. Ištraukite ir palikite skardoje visiškai ataušti.
8. Sutepkite tirštu džemu ir sulipdykite sausainius po du.
9. Jei norite, sausainius per tinklelį apibarstykite milteliniu cukrumi – jis suteiks šventiškumo ir paslėps mažus trūkumus.
1. Razinas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pamirkti.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, trynius, cukrų ir druską. Supilkite šiltą pieną, įdėkite mielių ir viską minkykite apie 15 minučių.
3. Sudėkite razinas ir supilkite šiltą (bet ne karštą) tirpintą sviestą ir dar 15 minučių paminkykite.
4. Tešlą maždaug valandai padėkite šiltai – kol 2–3 kartus išaugs.
5. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tešlą. Tradicinė boba yra aukštas apvalus pyragas, bet jei tokios formos neturite, rinkitės pagal galimybes. Tačiau skarda būtinai turi būti didesnė, nes kepdamas pyragas gerokai išaugs.
6. Kiškite bobą į 175 laipsnių orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Mediniu pagaliu patikrinkite, ar boba iškepusi: jei iš pyrago ištrauktas pagaliukas sausas – pyragas iškepęs.
7. Kol pyragas vėsta, pasiruoškite glajų jam papuošti. Prikaistuvyje pašildykite citrinų sultis (neužvirkite), suberkite dalį smulkintų cukatų ir maišydami suberkite miltinį cukrų. Pamaišykite, kol glajus ims tirštėti.
8. Glajumi apipilkite pyragą, viršų papuoškite cukatų gabaliukais.
9. Mielinė boba gana greitai džiūsta, tad pyragą patariama laikyti uždengtą.
1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.
2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40°C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.
3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada, pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Prieš baigdami maišyti tešlą, suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.
4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir, pabarstę miltais, padėkite dubenyje šiltai 1–1,5 val., kol tešlos tūris padvigubės.
5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalykite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir, suformavę 12 apvalių bandelių, sudėkite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai „paaugti“. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
7. Pasigaminkite kryžiaus masę: miltus sumaišykite su vandeniu – turi pasidaryti labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.
8. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.
9. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi, arba klevų sirupu).
*Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.
Išsikepame biskvitą:
1. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Pasiruošiame 23–24 cm kepimo formą su atsegamais kraštais: iškerpame iš pergamentinio popieriaus dugno dydžio apskritimą ir juo išklojame formos apačią.
2. Pradedame plakti baltymus: kai jie ima putoti (po 2–3 minučių plakimo), dedame po šaukštą cukraus, ir visą laiką plakame. Kaskart įbėrę cukraus plakame, kol jis ištirps, ir tik tada dedame kitą šaukštą cukraus. Nebijokite – baltymų su cukrumi perplakti neįmanoma. Kai baltymai tampa standūs ir blizgantys, po vieną supilame trynius, ir visąlaik masę plakam, bet mažais apsisukimais. Suberiame persijotus miltus ir krakmolą (aš sijojau tiesiai į plakimo indą), mažais apsisukimais sumaišom, bet neilgai, tik kad ingredientai susijungtų, neliktų neišsimaišiusių trupinių.
3. Masę išpilame į paruoštą kepimo formą ir pašauname kepti. Kepame 35–40 min. orkaitės viduryje, kol biskvitas paruduoja ir pilnai iškepa. Išimame iš orkaitės, pilnai atvėsiname. Peiliu atsargiai apipjauname kraštus, tada atidarome šonus, ir apvertę biskvitą aukštyn kojomis, nuimame nuo apačios pergamento lakštą. Biskvitą perpjauname į tris lygius lakštus.
Pasigaminame maskarponės kremą:
4. Nedideliame puode užverdame šiek tiek vandens (apie 2 stiklines). Nuimame nuo ugnies puodą, ant jo statome dubenėlį, į tą dubenėlį supilame trynius ir cukrų, ir šluotele arba mikseriu plakame ant garų. Plakam ilgai – apie 8 minutes, kad masė taptų puri, balsva, cukrus visiškai ištirptų ir visa masė sušiltų. Tada nuimame nuo garų ir dar paplakame apie 4 minutes.
5. Maskarponės kremą lengvai paplakame, kad susimaišytų. Paruoštą purų kiaušinių plakinį sumaišom su maskarponės sūriu, maišome labai mažais mikserio apsisukimais, kad tik visi ingredientai susijungtų. Du šaukštus masės atidedame į šalį – bus torto viršaus papuošimui.
6. Sumaišome tarpusavyje stiprią kavą ir „Amaretto“ likerį.
Pertepimai:
7. Pirmą biskvito lakštą padedame ant torto padėklo ar lėkštės, kurioje patieksite tortą. (Kad toliau tortas geriau laikytų tiesią savo formą, uždedu kepimo formos kraštus). Visą biskvito pagrindą sulaistome paruoštu kavos ir likerio mišiniu (maždaug 10 šauktų kiekvienam lakštui). Per sietelį pabarstome visą paviršių 2 šaukštais kakavos. Tada užtepame pusę kremo masės. Ant viršaus dedame antrą lakštą, taip pat sulaistome, pabarstome kakava, ir užtepame likusią kremo masę. Dedame viršutinį lakštą, jį sulaistome ir užtepame atidėtus 2 šaukštus kremo. Tortą dedame į šaldytuvą bent valandai, kad kremas sustingtų.
Papuošimas:
8. Nuimame kepimo formos kraštus. Visą torto paviršių pabarstome kakava (per sietelį) storu sluoksniu. Sausainėlius atmatuojame ir nupjauname galus, kad jų aukštis būtų maždaug sulig torto aukščiu. Kiekvieną sausainėlį patepame trupučiu džemo ir klijuojame prie torto šonų, kol apklijuojame visą perimetrą. Pabaigoje švelniai perrišame juostele.
- Džiovintus vaisius užpilkite karštu vandeniu, kad šiek tiek pabrinktų.
- Pašildykite pieną.
- 2/3 miltų, šiltą pieną, mieles bei 50 g miltelinio cukraus gerai išmaišykite.
- Šią „košelę“ pastatykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
- Kambario temperatūros trynius išsukite su milteliniu cukrumi.
- Išlydykite margariną, jį sumaišykite su trynių mase.
- Kai mielių masė iškyla, pradėkite minkyti tešlą. Likusius miltus suverskite ant stalo, viduryje padarykite duobutę, į kurią dėkite mielių masę, trynių, margarino ir cukraus pudros plakinį, pilkite šlakelį romo.
- Pamažu, vis iš šonų miltais užpildami duobutę, minkykite tešlą į vieną rutulį.
- Tešlą minkykite tol, kol ji nebelimpa prie rankų. Jei tešla pasirodė dar skysta, berkite dar šiek tiek miltų.
- Džiovintus vaisius bei riešutus susmulkinkite, berkite ant tešlos ir stenkitės tolygiai įmaišyti į tešlą.
- Kepimo indą ištepkite margarinu, dėkite tešlą. Indą su tešla palikite valandai pastovėti, pakilti.
- Velykų bobą kepkite apie 45–50 min. jau iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje.
- Kol boba kepa, pasiruoškite glajų. Citrinų sultis sumaišykite su milteliniu cukrumi, dėkite susmulkintus pasirinktus džiovintus vaisius.
- Kai boba iškepa, atvėsta, pyragą apliekite glajumi.
Receptą atsiuntė Rūta K., Palanga.
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite (išplakite) su cukrumi iki purumo.
2. Įmuškite kiaušinius ir viską gerai išplakite, kol masė taps puri ir balkšva (apie 10 min. plakimo).
3. Į gautą masę įtarkuokite citrinos ir apelsino žieveles. Įspauskite citrinos ir pusės apelsino sultis. Viską gerai išplakite.
4. Mentele/šaukštu dalimis įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą. Tešla gausis minkšta, tačiau neturi stipriai lipti prie rankų. Jei trūksta – įmaišykite daugiau miltų.
5. Iš gautos masės suformuokite/iškočiokite pailgas juosteles, paėmę už jų galų susukite tarpusavyje (į tokią formą, kaip sausainiai).
6. Paruoštus sausainius skardoje aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite sezamo sėklomis ir ruduoju cukrumi.
7. Sausainius kepkite 180 C orkaitėje apie 10 min., kol sausainiai gražiai pakils ir šiek tiek pagels.
8. Iškepusius atvėsinkite ir patiekite su kava ar pienu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros.
- Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską.
- Sutarkuokite smulkesne nei burokine trintuve morkas.
- Kitame dubenyje sumaišykite tarkuotas morkas, kapotus riešutus, kokoso drožles.
- Trečiame dubenyje aliejų gerai išplakite su cukrumi iki vientisos masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
- Į aliejaus plakinį įmaišykite miltų mišinį. Maišykite tol, kol nelieka sausų miltų.
- Vėliausiai į tešlą įmaišykite morkų, riešutų ir kokoso drožlių mišinį.
- Paruoštą biskvitų tešlą padalinkite lygiai į tris dalis ir kepkite apie 40 minučių.
- Jeigu turite tris kepimo formas, kepkite visus tris biskvitus iš karto.
- Kremui: varškę gerai pertrinkite tol, kol visiškai neliks gumuliukų.
- Pertrintą varškę išplakite su milteliniu cukrumi.
- Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų.
- Išplaktą grietinėlę atsargiai įmaišykite į varškės masę. Pagardinkite citrinų sultimis.
- Pertepkite tortą: ant lėkštės viršutine dalimi į apačią dėkite vieną biskvitą. Jį aptepkite trečdaliu varškės kremo.
- Ant kremo viršutine puse į apačią dėkite antrą biskvitą ir vėl sutepkite. Ant paskutinio biskvito tepkite likusį varškės kremą ir puoškite riešutais.
- Palaikykite tortą per naktį ar bent 4–5 valandom ir skanaukite.
Receptą atsiuntė Neringa L., Kaunas.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Keksiukų formą išklokite popierėliais.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir kokoso drožles.
- Atskirame dubenyje suplakite visus skystus ingridientus. Įmaišykite pieniško šokolado gabalėlius ir miltų mišinį.
- Tešla pripildykite keksiukų formeles beveik iki viršaus.
- Į tešlą įspauskite po „Raffaello“ saldainį.
- Kepkite 20–25 minutes, arba iki įkištas į vidurį medinis pagaliukas, ištraukus, liks neapsivėlęs žalia tešla.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Į du puodus įberkite po 400 g cukraus, įpilkite po 1,5 stiklinės vandens ir virkite, kol cukrus ištirps.
2. Migdolus nuplikykite, nulupkite ir sumalkite.
3. Migdolų miltus suberkite į puodą, sudėkite tarkuotą šokoladą, supilkite citrinų sultis ir maišydami virkite ant mažos ugnies 10–15 min.
4. Torto formos dugną išklokite biskvitu, ant jo sukrėskite migdolų masę. Paruoštą tortą porą valandų palaikykite šaldytuve.
5. Paruoškite glajų: baltymą išplakite, po truputį beriant cukraus miltelius, sumaišytus su kakavos milteliais. Baigiant plakti supilkite romą. Glajumi apliekite iš šaldytuvo išimtą tortą. Šonus aplipdykite migdolų trupiniais.