Didysis Velykų valgiaraštis: nuo užkandžių iki gardžiausių pyragų

Šventinis stalas mūsuose būna nukrautas kaip karalių puotose. Juk lietuviai iš tiesų vaišingi žmonės! Per Velykas dažna šeimininkė suka galvą, kuo nustebinus artimuosius, todėl skubame į pagalbą. Šiame valgiaraštyje rasite visko – nuo užkandžių iki skaniausių, burnoje tirpstančių tortų.
Velykų stalas
Velykų stalas / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Patiekalai Receptai

Taigi, išsirinkite ir gaminkite! 

Užkandžiai

Feta su daržovėmis
Receptas: Feta su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 400.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogės: 2.00 sauja (po saujelę juodų ir žalių, be kauliukų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (tyro)
Raudonėliai: 1.00 valg. š.
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (kelios šakelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (marinuotų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Kaip gaminti
  1. Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite žiupsnelį druskos ir pamaigykite rankomis, kad suminkštėtų.
  2. Raudonėlius sumaišykite su rozmarinais ir aliejumi, įspauskite česnako skiltelę.
  3. Sūrį padalykite į dvi dalis ir sudėkite ant dviejų folijos arba kepimo popieriaus.
  4. Juos pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite ir apliekite paruoštu užpilu.
  5. Ant viršaus išdėliokite gerai nuvarvintas ir popieriniu rankšluosčiu nusausintas alyvuoges.
  6. Iš marinato išgriebtą aitriosios paprikos ankštį perpjaukite per pusę, gerai nusausinkite ir uždėkite ant sūrio.
  7. Folijos galus kruopščiai užlankstykite, dėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  8. Skanu valgyti su pita.
Suskleisti
Ryžių salotų kąsneliai
Receptas: Ryžių salotų kąsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 16
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Kukurūzai: 100.00 g (konservuotų)
Ananasai: 100.00 g (konservuotų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Krabų lazdelės: 100.00 g
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Česnakai: 1.00 skiltelės (nebūtina)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Ryžius išvirkite taip, kad būtų visiškai minkšti. Atvėsinkite.
  2. Ananasus supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Graikinius riešutus truputį paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sugrūskite grūstuve ar supjaustykite peiliu į smulkius gabalėlius.
  4. Ryžius, konservuotus kukurūzus, parmezano sūrį, graikinius riešutus, smulkintą česnaką suberkite į dubenį. Pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite majonezą ir gerai išmaišykite.
  5. Krabų lazdeles susmulkinkite į labai mažus gabalėlius.
  6. Drėgnomis rankomis  ir šaukštu iš ryžių salotų atsargiai suformuokite nedidelius rutulius, šiek tiek paspauskite, kad būtų tvirtesni, apvoliokite smulkintose krabų lazdelėse. Gražiai išdėliokite lėkštėje.
  7. Šį patiekalą galite patiekti ir ne rutuliukų forma, o kaip paprastas salotas. Tada krabų lazdeles pjaustykite stambesniais gabalėliais ir įmaišykite į salotas kartu su visais kitais produktais.

 

Suskleisti
Užkandukai su kiaušiniais ir žalumynais
Receptas: Užkandukai su kiaušiniais ir žalumynais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.3 / 35
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Duona: 4.00 riekės (baltos)
Ridikėliai: 2.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt.
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Daigintos pipirnės: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Baltą duoną paskrudinkite.
  2. Kiaušinius kietai išvirkite. Atvėsinkite ir susmulkinkite.
  3. Jogurtą pagardinkite pipirais, pasūdykite ir sumaišykite su garstyčiomis.
  4. Ant skrudintos baltos duonos dėkite smulkintų kiaušinių, apšlakstykite jogurto ir garstyčių padažu.
  5.  Ant užkandukų viršaus dėkite po kelias riekeles agurko ir ridikėlių. Apibarstykite šviežiais pipirnių daigeliais.
Suskleisti
Lavašo suktinukai su avokadų sviestu ir saliamiu
Receptas: Lavašo suktinukai su avokadų sviestu ir saliamiu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 53
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Salotos: 1.00 sauja (mėgstamų)
Agurkai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Saliamis: 200.00 g (arba kitos mėgstamos rūkytos dešros)
Kaip gaminti
  1. Avokadą nulupkite, padalinkite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį smulkintuvą. Taip pat suberkite smulkintą česnaką, supilkite citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išplakite iki vientisos masės.  
  2. Avokadų sviestu ištepkite lavašą. Ant viršaus dėkite sluoksnį salotų, tada plonais šiaudeliais supjaustyto saliamio (gali būti ir kitokia mėgstama rūkyta dešra), galiausiai šiaudeliais supjaustytų paprikų ir agurko.
  3. Susukite lavašą į ritinėlį ir suraikykite vienodo dydžio gabalėliais.
Suskleisti
Kiaušiniai drebučiuose
Receptas: Kiaušiniai drebučiuose
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.6 / 10
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (kietai virti)
Želatina: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Actas: 3.00 valg. š. (obuolių)
Vynas: 1.00 st. (sauso balto)
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (keli lašai)
Pomidorai: 200.00 g (nedidelių)
Petražolės: 20.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Želatiną išbrinkinkite stiklinėje šalto virinto vandens ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Vyną sumaišykite su actu, sojų padažu, pagardinkite keliais lašais “Vorčesterio” padažo ir maišydami supilkite šiltą želatinos tirpalą. Viską gerokai pasūdykite, antraip sustingę drebučiai bus prėsko skonio.

2. Į norimos formos indą įpilkite maždaug 1 cm storio drebučių sluoksnį ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Sustingusį sluoksnį apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais, išdėliokite perpus perpjautus pomidorus (pusę nurodyto kiekio), ant jų sudėkite nuluptus, bet nepjaustytus kiaušinius, įpilkite želatinos tirpalo, kad vos apsemtų, ir vėl dėkite į šaldytuvą.

3. Ant sustingusio sluoksnio išdėliokite likusius pomidorus, apibarstykite žalumynais, supilkite likusį želatinos tirpalą ir laikykite šaldytuve, kol viskas gerai sustings.

Suskleisti
Rikotos ir špinatų „Flans'ai“ su staigmena viduje
Receptas: Rikotos ir špinatų „Flans'ai“ su staigmena viduje
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 11.00 vnt. (8 mažesni, kietai virti kiaušiniai ir 3 vidutinio dydžio rikotos/špinatų masei)
Varškė: 6.00 vnt. (suformuoti varškės rutuliukai, 9% riebumo)
Špinatai: 450.00 g (šaldyti, smulkinti)
Rikotos sūris: 250.00 g (tinka ir naminis)
Pienas: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Porai: 10.00 g (gabaliukas smulkinto poro arba svogūno)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180-200 °C. Kietai išvirkite kiaušinius, juos atvėsinkite ir nulupkite lukštus.

2. Iš varškės rankomis suformuokite 6 rutuliukus (mažesnius nei graikiško riešuto dydžio).

3. Visiškai atšildykite špinatus, nusunkite susidariusį vandenį. Jei reikia, dar kartą sutrinkite į tyrę. Rikotos sūrį išplakite su kiaušiniais, pienu, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite špinatus bei smulkintą porą. Viską gerai išmaišykite.

4. Į keksiukų kepimo formą (aš naudojau keksiukų ir Cannelés kepimo formeles) įdėkite šiek tiek paruoštos rikotos/špinatų masės, į vidurį įstatykite po virtą kiaušinį (8 vnt.), į likusias formeles – po 1 varškės rutuliuką. Paviršių uždenkite likusia flans'ų mase.

5. Kepkite 30 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Patiekite su majonezu ir šviežiomis daržovių salotomis.

Receptas iš tinklaraščio „Irri Style“

Suskleisti

Salotos

Panzannela salotos su paprika
Receptas: „Panzannela“ salotos su paprika
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 16
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (prancūziškas)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonos saldžiosios)
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite batoną riekelėmis ir 5 minutėms pašaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po to įtrinkite riekutes keliomis skiltelėmis česnako, supjaustykite kubeliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dar kartelį paskudrinkite orkaitėje iki kol skrebučiai taps traškūs.
  2. Supjaustykite agurkus, paprikas, svogūną, pomidorus, susmulkinkite česnakus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Nepamirškite pagardinti salotų druska ir pipirais.
  3. Patiekite su česnakiniais skrebučiais. Skanaus!

P. S. Šių salotų variacijų daugybė, tad galite įtraukti ir kaparėlius, mėgstamas salotos, bazilikus, alyvuoges, mocarelos sūrį, ančiuvius, padažui naudojamas vyno actas, alyvuogių aliejus, Dižono garstyčios ir pan.

Suskleisti
Aštriosios vištienos salotos
Receptas: Aštriosios vištienos salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 450.00 g (virtos arba keptos)
Morkos: 1.00 vnt.
Papaja: (0,5) 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Mėtos: 3.00 valg. š. (susmulkintų)
Petražolės: 3.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (užpilui)
Sultys: 150.00 ml (citrinų - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto - užpilui)
Kaip gaminti

1. Morką, papają, salierus supjaustykite panašaus ilgio šiaudeliais, mėsą – plonais griežinėliais, svogūnų laiškus susmulkinkite, riešutus paskrudinkite, nutrinkite luobeles ir sutrupinkite.

2. Visus salotoms skirtus produktus išmaišykite dubenyje.

3. Kitame inde sumaišykite visus užpilui skirtus produktus (prieš tai česnakus sugrūskite, aitriąją papriką supjaustykite).

4. Supilkite į dubenį su salotomis ir dar kartą gerai išmaišykite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Sūrio ir kiaušinių salotos
Receptas: Sūrio ir kiaušinių salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Salotos: 300.00 g (įvairios)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (griežinėlis - užpilui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
  2. Mėlynųjų pelėsių sūrį supjaustykite kubeliais, berkite ant salotų.
  3. Kiekvieną kiaušinį atsargiai, kad baltymas nesusimaišytų su tryniu, išleiskite į puodelius. Po vieną supilkite į verdantį ir šlakeliu acto parūgštintą vandenį ir virkite ne ilgiau nei 4 min., kad sutrauktų baltymą, o trynys liktų poskystis. Išgriebtus kiaušinius atvėsinkite, po vieną sudėkite ant salotų, gausiai užberkite šviežiai maltų pipirų.
  4. Elektriniu plakikliu iki vientisos masės suplakite smulkinto česnako skilteles, griežinėlį citrinos su žievele, garstyčias ir aliejų. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų.
Suskleisti
Pikantiškos vynuogių salotos
Receptas: Pikantiškos vynuogių salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 51
Receptas
Ingredientai
Salotos: 250.00 g (įvairios)
Vynuogės: 300.00 g
Sūris: 250.00 g (švelnus fermentinis)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Vynas: 2.00 valg. š. (sausas baltas)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba kiti mėgstami prieskoniai)
Kaip gaminti
  1. Salotų lapus nuplaukite ir suplėšykite gabalėliais.
  2. Vynuoges perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
  3. Fermentinį sūrį supjaustykite maždaug centimetro kubeliais, sūrį sutrupinkite.
  4. Viską suberkite į dubenį ir išmaišykite.
  5. Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nušluosčiusios nutarkuokite žievelę. Išspaustas jo sultis sumaišykite su vynu, aliejumi ir žiupsneliu druskos bei prieskonių.
  6. Apšlakstykite salotas. Apibarstykite tarkuota apelsino žievele bei graikiniais riešutais. 
  7. 20 minučių palikite pastovėti. Patiekite su bandele.
Suskleisti
Vokiškos bulvių salotos
Receptas: Vokiškos bulvių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 131
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (virtos, didelės)
Šoninė: 4.00 riekės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos petražolės arba krapai)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Actas: 40.00 ml
Vanduo: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūsti)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Virtas bulves  ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
  2. Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
  3. Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
Suskleisti
Mišrainė „Putpelių lizdelis“
Receptas: Mišrainė „Putpelių lizdelis“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (baltymai)
Skrudintos bulvytės: 300.00 g
Agurkai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salotos: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 100.00 g
Putpelių kiaušiniai 10.00 vnt.
Sūris: 200.00 g (fermentinis – papuošti)
Kaip gaminti

1. Pasūdytame vandenyje išvirkite vištienos filė, atvėsinkite ir supjaustykite ją šiaudeliais.

2. Smulkiai supjaustykite svogūną, apkepinkite jį. Iškepkite gruzdintas bulvytes (naudojau šaldytas). Agurkus supjaustykite šiaudeliais. Išvirtus kiaušinių baltymus sutarkuokite stambiau.

3. Visus turimus ingredientus sumaišykite su majonezu, įberkite mėgstamų prieskonių. Ant lėkštės dėkite salotų lapų, ant jų – mišrainę ir tada tarkuotą sūrį. Viduryje šaukštu ar stikline padarykite duobutę ir sudėkite virtus putpelių kiaušinius. Skanaus!

Receptą atsiuntė Tatjana Afanasjeva

 

Suskleisti

Karštieji patiekalai

Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Suskleisti
Jautienos suktinukai
Receptas: Jautienos suktinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 29
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 800.00 g (minkšta šviežia)
Agurkai: 4.00 vnt. (kieti marinuoti agurkėliai)
Garstyčios: 4.00 arbat. š.
Šoninės juostelės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Druska: 1.00 valg. š. (pagal skonį mėsai ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, šviežiai malti, mėsai ir padažui)
Porai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 st. (aptepti ir kepti)
Morkos: 1.00 vnt. (padažui)
Salierai: 1.00 vnt. (padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Jautienos sultinys: 300.00 ml (padažui)
Vynas: 100.00 ml (raudonas - padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (padažui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (padažui)
Čiobreliai: 10.00 g (pagal skonį, padažui)
Kaip gaminti

1. Jautieną nuplaukite, labai gerai nusausinkite. Mėsą supjaustykite maždaug 200 g gabalėliais. Juos šiek tiek padaužykite ranka ir, uždengusi kepimo popieriumi, švelniai pamuškite, kad mėsa suminkštėtų.

2. Kiekvieną jautienos gabalėlį pagal skonį iš abiejų pusių įtrinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais, aptepkite garstyčiomis (rinkitės grūdėtąsias arba paprastas). Ant viršaus dėkite po šoninės juostelę, agurkėlių skiltelių, berkite griežinėliais supjaustytų, citrinų sultimis pagardintų ir rankomis pamaigytų minkštų svogūnų.

Jautienos paruošimas
Fotolia nuotr. / Jautienos paruošimas

3. Paruoštus mėsos suktinukus keliose vietose persmeikite mediniais smeigtukais ir konditeriniu šepetėliu aptepkite aliejumi. Dėkite į didelėje keptuvėje gerai įkaitintus riebalus.

Jautienos suktinukai
Fotolia nuotr. / Jautienos suktinukai

4. Mėsos suktinukus iš pradžių apkepkite ant didelės kaitros – užsidarys mėsos poros ir neišbėgs sultys. Tada liepsną sumažinkite ir mėsą dar 10 min. troškinkite. Suktinukus ištraukite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Galiausiai juos sudėkite į lėkštes ir užberkite smulkintų porų.

Fotolia nuotr. / Jautienos suktinukai
Fotolia nuotr. / Jautienos suktinukai

5. Padažui visas daržoves nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite nuo mėsos likusiuose rialuose. Supilkite sultinį, vyną,  sumeskite čiobrelių šakeles. Viską šiek tiek pakaitinkite. Tada supilkite vandenyje ištirpintą krakmolą, išmaišykite, išgriebkite čiobrelių šakeles, įberkite druskos ir pipirų. Padažą sutrinkite elektriniu plakikliu ir patiekite puodelyje – kiekvienas užsipils, kiek norės.  

Padažas
Shutterstock nuotr. / Padažas

 

Suskleisti
Jautienos didkepsnis su prieskoniniu sviestu
Receptas: Jautienos didkepsnis su prieskoniniu sviestu
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 300.00 g (išpjova)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Sviestas: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės ir sultys)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

Kepsnys turi būti 2,5–3 cm storio ir sverti apie 300 g, kad kepdamas neišsausėtų.

1. Mėsą iš abiejų pusių įtrinkite pipirais, aptepkite aliejumi ir palikite 6 val. pasimarinuoti.

2. Į smulkintuvą sudėkite sviestą, citrinos žievelę ir sultis, česnakus, prieskonines žoleles, pasūdykite ir įberkite pipirų, viską susmulkinkite.

3. Sviestą susukite į maistinę plėvelę ir apie valandą pašaldykite. Marinuotą mėsą kepkite labai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po tris minutes. Be reikalo nevartykite, nebadykite. Iki norimo iškepimo laipsnio kepsnį baikite kepti 160 C karštumo orkaitėje.

4. Paruoštą patiekalą pasūdykite ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlį. Prie didkepsnio tinka paduoti sojų padažo, gruzdintų bulvyčių ir grilyje keptų daržovių.

Suskleisti
Įdaryta višta
Receptas: Įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 90
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (višta)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 150.00 ml (sauso baltojo)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų, kvapiųjų)
Paprikos: 4.00 vnt. (įdarui: 2 raudonosios ir 2 geltonosios)
Pankolis: 1.00 vnt. (įdarui; gumbas)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (įdarui)
Bulvės: 450.00 g (įdarui)
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite išilgai skiltelėmis.

2. Į druskos, kvapiųjų pipirų ir prieskoninių žalumynų mišiniu įtrintą vištą suberkite nuluptas česnakų skilteles, perpus perpjautą citriną, supjaustytas daržoves.

3. Įdarytą vištą įdėkite į keptuvą, aplink išdėliokite nuskustas bulves, likusias daržoves, supilkite vyną, o vištos viršų aptepkite aliejumi.

4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).

Suskleisti
Įdaryti mėsos kukuliai
Receptas: Kiaušiniais įdaryti mėsos kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (maltos, gali būti maišyta su jautiena)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (4 virti)
Kukurūzai: 5.00 valg. š. (konservuotų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Batonas 1.00 riekės
Pienas: 50.00 ml (batonui pamirkyti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Kaip gaminti

1. Į dubenį sudėkite maltą mėsą, įmuškite kiaušinį, suberkite konservuotus kukurūzus, sudėkite susmulkintus svogūną ir česnakus, piene pamirkytą batono riekelę, prieskonius.

2. Faršo masę padalinkite į keturias dalis, suplokite, dėkite nuluptą virtą kiaušinį ir formuokite kukulius.

3. Dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite 45 min.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Velykinis zuikis
Receptas: Velykinis zuikis
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 125
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 700.00 g (malta)
Miltai: 2.00 valg. š.
Manai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (malti)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (3)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (maža, saldžioji)
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Putpelių kiaušiniai (virti): 10.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į dubenį sudėkite maltą vištieną, pasūdykite, suberkite prieskonius, miltus, manų kruopas, įmuškite kiaušinį, supjaustytą svogūną ir išmaišykite.

2. Likusias daržoves įmeskite į karštą vandenį, apvirkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Kepkite apie 50 min orkaitėje.

3. Į kepimo formą įdėkite dalį paruoštos vištienos, tada sudėkite daržoves ir nuluptus putpelių kiaušinius ir uždenkite viską likusiu vištienos faršu.

4. Pašaukite viską į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 min.

Receptą atsiuntė Evelina Daukševič

Suskleisti

Desertai

Šokoladinis kiaušinis „Tinginiams“
Receptas: Šokoladinis kiaušinis „Tinginiams“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 400.00 g („Gaidelis“ ar kitokių mėgstamų sausainių trupiniai)
Sviestas: 180.00 g
Sutirštintas pienas: 390.00 g (saldintas)
Kakava: 4.00 valg. š. (4-6)
Dekoravimo dažai 50.00 g
Kaip gaminti

1. Sviestą ištrinkite, sumaišykite su kondensuotu pienu, kakava, sausainių trupiniais (geriausia sausainius tiesiog sutrupinti ar sumalti) ir viską gerai išmaišius, bent pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad tešla sukietėtų.

2. Tuomet rankomis formuokite kiaušinį. Kiaušinio išorę galite dekoruoti pasitelkusios fantaziją: gėlytėmis, lapeliais ir t.t.

3. Papuošusios kiaušinį, jį palaikykite šaldytuve 1 val.

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Citrininė boba
Receptas: Citrininė boba
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 100.00 g
Miltai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 8.00 g (1,5 arbat. š.)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Citrinos: 3.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir kepimo miltelius. Atskirai suplakite kiaušinius, supilkite į miltų mišinį, išmaišykite.

2. Citrinas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nušveiskite šepetėliu. Smulkia trintuve nutarkuokite citrinų žieveles. Iš vienos citrinos išspauskite sultis.

3. Ištirpinkite sviestą, atvėsinkite, sumaišykite su grietinėle, įpilkite 4 šaukštus citrinų sulčių, suberkite tarkuotas citrinų žieveles. Supilkite mišinį į tešlą, išmaišykite.

4. Sukrėskite tešlą į sviestu pateptą kekso formą, pašaukite į 180 °C temperatūros orkaitę, kepkite maždaug valandą. Išimkite pyragą iš orkaitės, leiskite atvėsti, apverskite ant didelės lėkštės, apibarstykite milteliniu cukrumi.

Kulinaro patarimas. Sumaišykite 100 g miltelinio cukraus su 2–3 šaukštais citrinų sulčių, aptepkite šiuo glajumi atvėsusį pyragą, palikite, kad sustingtų.

Suskleisti
Velykų duona „Paska“
Receptas: Velykų duona „Paska“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Pienas: 165.00 ml (duonai)
Cukrus: 60.00 g (1 valg. š. mielių kilimui ir 50 g - pačiai duonai)
Mielės: 7.00 g (sausų - duonai)
Miltai: 385.00 g (duonai)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 - didelių - duonai ir 1 - viršui)
Sviestas: 115.00 g (kambario temperatūros - duonai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (duonai)
Vanduo: 2.00 valg. š. (šilto - viršui)
Rudasis cukrus: 50.00 g (papuošimui)
Migdolai: 2.00 sauja (plokštelių - papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Pieną pašildykite iki maždaug 100 °C temperatūros – jis turi būti šiltas, bet ne karštas.
  2. Suberkite į pieną cukrų (1 valg. š.) ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir sausos mielės ištirps.
  3. Uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 10–15 min., kol suputos paviršius.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų (50 g) ir druską.
  5. Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Sumaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Minkykite apie 10 min., kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
  6. Dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
  7. Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
  8. Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių suformuokite į ilgą volelį (maždaug 40 cm ilgio).
  9. Visų trijų volelių galus sujunkite ir supinkite kasą. Kasos pabaigą taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami. Iš supintos kasos suformuokite pilnavidurį apskritimą. Taip suformuotą duoną galite kepti tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba atsargiai įdėti pyragą į apvalų kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti jame.
  10. Uždenkite suformuotą duoną švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 40 min., kol tešlos tūris padvigubės.
  11. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  12. Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šiltu vandeniu. Aptepkite visą pakilusios duonos paviršių.
  13. Apibarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.
  14. Kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol gražiai apskrus ir bus iškepusi.
  15. Atvėsinkite ant grotelių.

Patiekite ir raikykite. Skanaus!

 

Suskleisti
Sausainiais dekoruoti keksiukai
Receptas: Citrininiai keksiukai su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (1,5 puodelio)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st. (puodelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir pusės citrinos sultys)
Jogurtas: 100.00 g (pusė puodelio vanilinio)
Sviestas: 110.00 g
Aguonos: 2.00 sauja
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Paruoškite keksiukų formeles: į naudojamą metalinę ar silikoninę keksiukų formą sudėkite keksiukų popierėlius.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį.

3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kiaušinius ir cukrų. Tuomet supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, supilkite vanilinį jogurtą ir tirpintą bei atvėsintą sviestą. Išplakite iki vientisos masės. Suberkite į šį dubenį miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Galiausiai suberkite kelias saujas aguonų ir jas įmaišykite į tešlą. Nepermaišykite keksiukų tešlos ir nebijokite, jei liks didesnių, ne visiškai išsimaišiusių tešlos gabalėlių. Permaišius keksiukų tešlą (ar ją išplakus plaktuvu), keksiukai gali ne taip gražiai iškilti ir būti ne tokie purūs.

4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų formeles, užpildydami du trečdalius jų tūrio. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių, kol keksiukai taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku – įkiškite į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jeigu pagaliukas švarus, neaplipęs tešla, reiškia, kad Jūsų keksiukai jau iškepė ir laikas juos ištraukti iš orkaitės.

5. Išėmę keksiukų formą iš orkaitės, išimkite keksiukus iš indo ir perdėkite ant grotelių. Leiskite visiškai atvėsti. Per šį laiką pasiruoškite priemones, kuriomis puošite keksiukus.

Keksiukus kepė Asta Černė

Plačiau skaitykite: 3 šventinės keksiukų dekoravimo idėjos

Suskleisti
Margučiai iš želė
Receptas: Margučiai iš želė
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Želė: 1.00 vnt. (pakelis aviečių skonio)
Mandarinai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Ištirpinkite pakelį aviečių skonio želė ir supilkite į formeles ar kiaušinių lukštų puseles.

2. Į kiekvieną įdėkite po mandarino skiltelę ir padėkite šaltai, kad sustingtų. Vėliau išimkite ir sulipdykite sustingusias puseles. Taip padaromi štai tokie „margučiai'“ iš želės :)

Receptą atsiuntė Rima Vaniarchina

Suskleisti
Tinginių tortas „Napoleonas“
Receptas: Tinginių tortas „Napoleonas“
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 336
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (200 - 300 g kambario temperatūros, 82 proc riebumo)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (naminis ekstraktas (gaminamas iš vanilės ankščių ir romo))
Sutirštintas pienas: 380.00 g (saldintas)
Kaip gaminti

Tešlos juostelių paruošimas:

  1. Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelius supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis išilgai, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200-220 laipsnių karščio iki dailiai apskrus. Atvėsinkite.
  2. Saujelę iškeptų juostelių atidėkite į šoną papuošimui.

Kremui:

  1. Inde išsukite iki purumo minkštą sviestą, supilkite sutirštintą pieną - vėl išsukite iki vientisos masės, įpilkite vanilės ekstrakto (arba konjako) - išmaišykite.

Vyniotinio lipdymas:

  1. Kremo šiek tiek paskleiskite ant maistinės plėvelės (plėvelės turi būti nemažai, kad būtų galima laisvai suglausti į vieną kupstą visas suteptas kremu tešlos juosteles), per juostelių ilgį ir plotį tiek kiek juostelių sudėsite.
  2. Tada sudėkite juosteles ant paskleisto kremo viršaus, vėl užtepkite kremą, ant viršaus dar vieną sluoksnį juostelių, vėl kremą, ir vėl juosteles – viską užbaikite kremo sluoksniu.
  3. Dabar belieka visą tą juostelių/kremo krūvą plėvelės pagalba susukti į ritinį. Būtinai tvirtai suspauskite, tik ne per stipriai, kad neliktų košė (jei reikia daugiau tvirtumo, galima papildomai apvynioti maistine plėvele).
  4. Palikite šaldytuve pernakt, o dar geriau dviem ar trims paroms - taip kremas spės geriau įsigerti į juosteles ir jas suminkštinti.
  5. Po nakties (ar kelių parų laikymo šaldytuve) išvyniokite iš maistinės plėvelės, ir aplipinkite likusių tešlos juostelių trupiniais vis prispausdamos delnu.  

Receptas iš tinklaraščio IRRI STYLE

Suskleisti

Dar daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų