„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

DIENOS RECEPTAS

Pievagrybiai – nebrangus ir lengvai paruošiamas produktas. Kviečiame paragauti gardžios ir sočios jų sriubos. Nenusivilsite!
Trinta pievagrybių sriuba
Trinta pievagrybių sriuba / Shutterstock nuotr.

Trinta pievagrybių sriuba

Reikės:

• 250 g pievagrybių,

• 100 ml grietinėlės (norimo riebumo),

• 180 lydyto sūrelio,

• svogūno (vidutinio dydžio),

• 2 česnako skiltelių,

• 1 l daržovių nuoviro (gali būti ir paukštienos sultinys arba vanduo),

• 1 valg. š. sviesto,

• druska ir juodieji pipirai (pagal skonį),

• žiupsnelio tarkuoto muskato (nebūtinai),

• 2 riekių baltos duonos.

Kaip gaminti:

1. Karštame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Kai šie dailiai pagels, sumeskite nuvalytus supjaustytus pievagrybius. Viską kepkite apie 8 min., sukrėskite troškinį į puodą su verdančiu daržovių nuoviru (sultiniu ar vandeniu) ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių. Įmaišykite lydytą sūrelį ir grietinėlę.

2. Sriubą suplakite plakikliu iki vientisos masės, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir muskatais.

3. Tiekite su baltos duonos trapučiais.  

TAIP PAT SIŪLOME IŠBANDYTI:

Bulvių apkepas su vištiena
Receptas: Bulvių apkepas su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.8 / 64
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Bulvės: 500.00 g (košė)
Sūris: 200.00 g (brandintas)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Žirniai: 200.00 g (švieži arba šaldyti)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grietinėlė: 100.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių lapelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištienos filė išvirkite ir smulkiai suplėšykite šakute. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite kubeliais.

2. Vištieną su smulkintomis daržovėmis apkepkite aliejuje. Įberkite miltų, žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir pakepinkite 2–3 min. Supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Jei pasidarys pernelyg tirštas, galite įpilti šiek tiek vandens.

3. Į keptuvėje kunkuliuojantį padažą berkite žirnelius, smulkintus bazilikų lapelius (vietoj jų galite naudoti pesto padažą – reikės 1 šaukšto) ir dar kelias minutes pakaitinkite.

4. Bulves nulupkite ir išvirkite. Nukošusi įmeskite gabalėlį sviesto ir kruopščiai sutrinkite. Sutrintą masę pasūdykite, užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite, kad būtų puri, bet jokiu būdu neskysta.

5. Paruoštą vištienos ir daržovių troškinį supilkite į kepimo indą. Ant viršaus paskleiskite bulvių košę, užberkite tarkuoto sūrio.

6. Kepkite 220 °C orkaitėje 25–30 min., kol bulvių košė ir sūris apskrus.

Suskleisti
Lęšių troškinys
Receptas: Lęšių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 81
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Lęšiai: 400.00 g
Baklažanai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 200.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Lęšius išvirkite arba ištroškinkite garuose.

2. Svogūną, baklažaną ir pievagrybius supjaustykite, nuskustas morkas sutarkuokite smulkiais šiaudeliais. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir pakaitinusi suberkite smulkintas morkas, pievagrybius ir baklažanus. Kai apkeps, suberkite smulkintą svogūną ir dar patroškinkite. Galiausiai suberkite virtus lęšius, pagardinkite druska ir žolelių mišiniu, išmaišykite ir kelias minutes patroškinkite.

3. Tiekdama galite pagardinti šaukštu neriebios grietinės ar natūralaus jogurto.

Suskleisti
Rytietiški ritinėliai su žalumynais
Receptas: Rytietiški ritinėliai su žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 50.00 g (švieži)
Raudonėliai: 50.00 g (švieži)
Salierai: 50.00 g (stiebai)
Špinatai: 100.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui 4 valg. š. šviežiai spaustų sulčių)
Medus: 4.00 valg. š. (padažui)
Sezamų aliejus: 6.00 valg. š. (padažui)
Sezamo sėklos: 4.00 valg. š. (padažui)
Sojų padažas: 4.00 valg. š. (padažui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (padažui žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Prieskonines žoleles, salierų stiebus ir špinatus gerai susmulkinkite, česnako skilteles sutrinkite, papriką susmulkinkite mažais gabalėliais. Brandintą sūrį sutarkuokite. Viską suberkite į indą ir gerai išmaišykite.

2. Lavašą per visą plotį supjaustykite kelių centimetrų pločio juostelėmis. Kiekvieną juostelę dar padalykite į 3–4 dalis (priklausomai nuo ilgio). Ant kiekvieno lavašo gabaliuko (jis turi būti pailgas) uždėkite paruošto žalumynų ir sūrio įdaro, užlenkite abu lavašo kraštus (kad įdaras neišbyrėtų) ir susukite į ritinėlį. Ritinėlius dėkite į gilioje keptuvėje įkaitintą aliejų ir iš abiejų pusių apskrudinkite.

3. Ritinėlius galite tiekti su pirktu saldžiarūgščiu padažu arba pasigaminti jo pati. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir truputį pakaitinkite. Suberkite sezamų sėklas, apkepinkite. Supilkite sojų padažą, sukrėskite medų, intensyviai maišydama pakaitinkite, kol medus išsilydys. Galiausiai supilkite citrinų sultis ir įberkite aitriosios paprikos. Dar truputį pamaišykite. Jei sojos padažas nesūrus, pagal skonį galite pasūdyti. Padažą galite tiekti atskirame dubenėlyje arba apšlakstyti juo į lėkštę sudėtus ritinėlius.

Suskleisti
Avinžirnių maltinukai
Receptas: Avinžirnių maltinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 176
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 400.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (pusė)
Burnočiai: 4.00 valg. š. (galima keisti linų sėmenimis)
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Miltai: 125.00 g
Krapai: 2.00 valg. š.
Karis: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius iš vakaro pamerkite.

2. Išmirkusius išvirkite ir sutrinkite trintuve kartu su vandeniu, kuriame virė. Suberkite smulkintą svogūną, kapotus krapus, tarkuotą sūrį, burnočių sėklas, miltus, karį, pagal skonį pasūdykite. Masę gerai išmaišykite. Ji turi būti tokia, kad suformuoti maltinukai nebyrėtų. Jei prastai limpa, įpilkite šiek tiek vandens, įberkite miltų. Sudrėkinkite delnus ir suformuokite maltinukus. Kepkite įkaitusiame aliejuje, kol gražiai apskrus. Iškeptus gerai nusausinkite.

3. Tiekite su mėgstamu padažu.

Suskleisti
Cukinijų ir porų salotos
Receptas: Cukinijų ir porų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 54
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt. (rūgštūs)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsinų sultys)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir marinatui 1 valg. š. sulčių)
Bazilikai: 2.00 arbat. š. (lapeliai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (marinatui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (marinatui džiovintų)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (marinatui pusė ankšties)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (ir marinatui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukinijas labai plonai supjaustykite šiaudeliais.

2. Paruoškite marinatą: aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite. Česnakus nulupkite, sukapokite ir sumaišykite su citrinų sultimis, aliejumi ir išlydytu medumi. Marinatą pasūdykite, pagardinkite rozmarinais.

3. Cukinijų juosteles užpilkite marinatu ir per naktį palikite šaldytuve.

4. Porą nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais ir truputį pamaigykite rankomis, kad išsiskirtų sulčių.

5. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite šiaudeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir suberkite į indą su porais. 

6. Galiausiai sudėkite gerai nuvarvintas marinuotas cukinijas, suberkite druską, cukrų, apšlakstykite citrinos ir apelsino sultimis, suberkite rankomis (jie nepajuos) plėšytus bazilikų lapelius ir gerai išmaišykite.

7. Valgykite su baltos duonos skrebučiais.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs