Lazanija su baklažanais ir pievagrybiais
Produktai:
- Lazanijos lakštai: 200 g,
- Pievagrybiai: 200 g,
- Baklažanai: 3 vnt.,
- Svogūnai: 2 vnt.,
- Česnakai: 4 skiltelės,
- Brandintas sūris: 300 g,
- Sviestas: 1 valg. š.
- Trinti savo sultyse konservuoti pomidorai be odelių: 1 stikl.
- Pesto padažas: 2 valg. š.
Padažui:
- Sviestas: 50 g,
- Miltai: 50 g,
- Kiaušinių tryniai: 2 vnt.,
- Muskatas: žiupsnelis
- Pienas: 500 ml,
- Druska: pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Į įkaitusią keptuvę su šlakeliu aliejaus suberkite smulkintus pievagrybius ir baklažanus, kepkite, kol suminkštės. Tada sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus, dar pakepkite. Supilkite pomidorų tyrę, įkrėskite pesto padažo, pagal skonį įberkite druskos. Kelias minutes maišydama patroškinkite.
2. Paruoškite padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus. Intensyviai maišydama, pakepinkite, kol miltai gražiai pagels. Nuolat maišydama, iš lėto supilkite šaltą pieną ir kaitinkite, kol masė sutirštės.
3. Keptuvę su padažu nukelkite nuo ugnies ir įmuškite kiaušinių trynius, pagardinkite druska ir muskatais. Gerai suplakite.
4. Lazanijos lakštus nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpam įmeskite į verdantį vandenį.
5. Stačiakampę kepimo formą ištepkite sviestu. Ant dugno klokite lazanijos lakštus, kad šie padengtų visą kepimo formos dugną, paskui užtepkite baltojo padažo, paruoštos daržovių masės, apibarstykite tarkuotu sūriu. Tokia pat tvarka dėkite dar 3–4 sluoksnius. Paskutinis sluoksnis turi būti lazanijos lakštų. Jį aptepkite baltuoju padažu ir užberkite tarkuoto sūrio.
6. Lazaniją kepkite 200 °C orkaitėje apie 40 minučių.
TAIP PAT SIŪLOME IŠBANDYTI!
1. Sviestą sutarkuokite stambia trintuve, miltus sumaišykite su druska, suberkite į sviestą ir maišykite kombainu lėtu režimu, kol gausite stambius trupinius. Tada sukrėskite grietinę ir užminkykite tešlą.
2. Tešlą padalykite į dvi dalis, suvyniokite į maistinę plėvelę ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve.
3. Paruoškime įdarą. Morkas ir svogūnus nulupkite. Morkas sutarkuokite, svogūnus smulkiai sukapokite. Daržoves, iki pagels, pakepinkite šaukšte sviesto, tada suverskite į puodą.
4. Ten pat berkite smulkintus kopūstus, prieskonius, pilkite citrinų sultis. Tada įpilkite šlakelį baltojo sauso vyno ir patroškinkite, iki suminkštės. Galiausiai įmaišykite sausoje keptuvėje skrudintus graikinius riešutus.
5. Atvėsusį įdarą krėskite ant iškočioto tešlos lakšto, jį užklokite kitu ir dailiai užlankstykite kraštelius.
6. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio ir pieno plakiniu ir kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min., iki viršus dailiai apskrus.
1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite svieste, iki dailiai apskrus, tada suberkite žiedeliais pjaustytus porus, labai gerai nuvarvintus, nusausintus ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, dar 8 min. patroškinkite – porai turi suminkštėti.
2. Į atvėsusį svogūnų ir porų mišinį suberkite per sietelį pertrintą varškę, alyvuoges, žalumynus, džiovintus bazilikus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
3. Kopūsto kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro ir gražiai susukite.
4. Kopūstus dėkite į puodą su sultiniu, supilkite grietinėlę ir apie 20 min. patroškinkite.
5. Tiekite apibarsčiusi likusiomis alyvuogėmis.
1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite ir iškepkite orkaitėje, iki odelė ims raukšlėtis, tada labai trumpai pamerkite jas į šaltą vandenį, nulupkite odelę ir dar kartą perpjaukite per pusę.
2. Paruoškite marinatą. Česnaką nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, nutarkuotomis citrinos žievelėmis bei sultimis, klevų sirupu, prieskoniais ir kepant paprikas išsiskyrusiu skysčiu.
3. Paprikas sudėkite į plokščią indą, užpilkite marinatu ir per naktį palikite, kad pasimarinuotų.
4. Fetą išmaišykite su grietine ir bazilikais, jei reikia, pagal skonį pasūdykite.
5. Į lėkšteles krėskite po kelis šaukštus fetos masės ir suformuokite bokštelius, ant viršaus dailiai išdėliokite paprikų griežinėlius.
6. Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Bulves nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
2. Ožkų pieno sūrį susmulkinkite, elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite su grietine ir smulkintu česnaku.
3. Kepimo skardą ištepkite riebalais, pabarstykite džiūvėsėliais.
4. Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
5. Į paruoštą kepimo skardą eilėmis išdėliokite bulves, jas pasūdykite, pagardinkite žalumynais ir pipirais, tada dėkite svogūnus, pilkite po truputį sūrio ir grietinės plakinio, vėl dėliokite bulves, berkite prieskonius ir pilkite sūrio plakinį.
6. Paruošusios viršutinį sluoksnį, ant viršaus išdėliokite sviesto gabalėlius.
7. Indą su apkepu uždenkite folija ir kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Kulinaro patarimas: jeigu apkepą norite kepti trumpiau, bulves prieš tai galite apvirti arba apkepti keptuvėje.
1. Grikius perrinkite, nuplaukite, kelis kartus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad gerai apsemtų ir per naktį pamirkykite.
2. Nusunktus gerai išbrinkusius grikius ir smulkintas virtas bulves sukrėskite į gilų indą.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste. Sumeskite smulkintus miško grybus, tarkuotą morką, viską kiek pakepinkite, masę atvėsinkite ir sukrėskite į tą patį indą.
4. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, prieskonius, sudėkite grietinę ir viską išplakite elektriniu plakikliu – turite gauti lipnią tešlą. Jeigu ji per skysta, dar įberkite miltų.
5. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus ir kepkite karštame aliejuje keptuvėje arbe be jokių riebalų orkaitėje.
6. Tiekite papuošusi petražolių lapeliais ir citrinos skiltele.
Kulinaro patarimas: jeigu mėgstate apskrudusius kotletukus, prieš kepdamos juos apvoliokite džiūvėsėliuose.