- Bulvės: 6 vnt. (šviežios, vidutinio dydžio),
- Manai: 5 valg. š.,
- Bulvių krakmolas: 2 valg. š.,
- Pienas: 100 ml,
- Rikota: 250 g,
- Svogūnų laiškai: 1 sauja (šviežių),
- Kiaušiniai: 1 vnt.,
- Druska: žiupsnelis,
- Juodieji pipirai: 1 žiupsnelis (malti).
Kaip gaminti:
1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir sumalkite mėsmale. Manų kruopas užpilkite pienu ir palikite brinkti. Sukrėskite į bulvių košę ir išsukite. Supilkite krakmolą, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir suminkykite tešlą.
2. Rikotą sudėkite į dubenį. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos, suberkite pusę smulkintų svogūnų laiškų ir gerai ištrinkite. Iš bulvių ir manų kruopų masės suformuokite nedidelius rutuliukus, juos suplokite. Į paplotėlių vidurį dėkite šaukštą rikotos ir formuokite ritinėlius.
3. Puode užvirinkite 1 l vandens, pasūdykite. Sudėkite bulvinukus. Kai užvirs, virkite apie 7 minutes.
4. Išgriebusi iš vandens, gerai nuvarvinkite, dėkite į lėkštes. Apšlakstykite liesa grietine, gausiai apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
TAIP PAT SIŪLOME IŠBANDYTI:
1. Pomidorus nuplaukite, nupjaukite viršūnėles, vidų išskobkite.
2. Agurką padalykite į keturias dalis, žievelę dekoratyviai nupjaukite juostelėmis, vidų irgi išskobkite.
3. Česnaką nulupkite ir smulkiai sukapokite.
4. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute ir iki vientisos masės išsukite su išspaustomis česnako skiltelėmis, sausoje keptuvėje skrudintomis kedrinėmis pinijomis, grietinėle, tada padalykite masę pusiau.
5. Įdarą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
6. Į vieną dalį įmaišykite smulkintų išskobtų pomidorų masę, į kitą – agurkų.
7. Išskobtus pomidorus ir agurkus pripildykite įdaro (į pomidorus krėskite su pomidorais, į agurkus – su agurkais), ant viršaus dėkite dailiai susuktų vytinto kumpio griežinėlių, užvožkite pomidorų viršūnėles.
1. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais.
2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
3. Persikus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis.
4. Svogūnus, iki dailiai apkeps, patroškinkite svieste, tada sukrėskite persikus, obuolius ir kaitinkite, kol vaisiai suminkštės.
5. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite aviečių džemu, balzaminiu padažu, šlakeliu vermuto, rozmarinais, viską išmaišykite, dar kelias minutes pakaitinkite ir gerai atvėsinkite šaldytuve, iki masė taps standi.
6. Šiltas duonos riekeles gausiai aptepkite svogūnų mase.
7. Ant viršaus dėkite po keptuvėje skrudintą ir slyva įdarytą šoninės gabaliuką.
Puoškite rozmarinų šakelėmis.
1. Lazanijos lakštus trumpai apvirkite su šlakeliu aliejaus, kad nesuliptų.
2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir, kol dailiai apskrus, pakepinkite svieste.
3. Špinatus nuplaukite ir suplėšykite (arba atšildykite ir nuspauskite), tada sukrėskite į svogūnus ir kelias minutes pakepinkite, bet ne ilgiau. Įberkite druskos, pipirų.
4. Varškę išsukite, suberkite tarkuotą parmezaną, mocarelą, pasūdykite, pagardinkite bazilikais.
5. Paruoškite bešamelio padažą: nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, pamažu supilkite paskrudintus miltus, pieną, tada įberkite muskatų, padažą pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kaitinkite, kol sutirštės.
6. Truputį padažo įpilkite į sviestu išteptą kepimo formą, dėkite makaronų lakštus, vėl pilkite padažo, krėskite sluoksnį špinatų, dėkite kitus lakštus, ant jų – sluoksnį varškės ir t. t.
7. Viršų aptepkite trintais pomidorais, pilkite likusį bešamelio padažą, apibarstykite sūriu.
Kepkite karštoje orkaitėje apie 30 min.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės.
2. Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kvadratėliais, pagal skonį pasūdykite, pabarstykite citrininiais pipirais ir kelias minutes patroškinkite garuose, kad nebūtų žalia.
3. Porą supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste, tada sudėkite traiškytus česnakus, suberkite kapotą aitriąją papriką, supilkite vyną ir kaitinkite padažą, iki dalis skysčio nugaruos. Supilkite grietinėlę, sumeskite lašišų gabalėlius, pačioje pabaigoje – kaparėlius ir garuose troškintus šviežius arba gerai nuvarvintus konservuotus šparagų ūglius.
4. Padažą dar truputį pakaitinkite ir supilkite ant makaronų.
5. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu sūriu ir kapotais krapais.
1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite su lupenomis sūdytame vandenyje, bet nepervirkite, kad neištižtų.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje svieste, iki dailiai parus, sudėkite juostelėmis pjaustytą kumpį.
3. Atvėsintas bulves nulupkite, stambiai supjaustykite ir iki vientisos masės sutrinkite su pašildytu pienu bei lydytu sviestu.
4. Į košę sukrėskite svogūnų ir kumpio masę, supilkite iki putų išplaktus kiaušinius, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, čiobreliais.
5. Paruoštą masę krėskite į karščiui atsparią ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą, viršų apibarstykite likusiais džiūvėsėliais ir tarkuotu sūriu.
6. Plokštainį kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.