Tam puikiai tinka įvairūs kruopų patiekalai. Nebrangu, sotu, maistinga. Tuo pačiu įvairios kruopos suteikia taip mums reikiamos energijos.
Norime paneigti mitą, kad iš kruopų paruošti patiekalai dažnai būna nuobodūs. Tikrai ne. Idėjų, kaip puikiai galima paruošti įvairias kruopas (ryžius, grikius, manų kruopas, kuskusą ar kitas) – begalės! Pristatome jums keletą iš jų, tiksliau – tas, kurias išmėginome savo virtuvėse, tas, kurias aukščiausiais balais įvertinome ir pačios, ir mūsų šeimos nariai.
► PUSRYČIAMS – šokoladinė granola
Granola, arba traškūs dribsniai su medumi, – tai puiki alternatyva pirktiniams sausiems pusryčiams. Naminė granola sveikesnė, maistingesnė. Be to, ruošdamos ją namuose, kiekvieną kartą galite koreguoti sudėtį pagal savo skonį ar norus: daugiau riešutų ar kokosų drožlių, su moliūgų sėklomis ar saulėgrąžų branduoliais, su cinamonu ar be jo... Erdvė interpretacijoms čia išties didelė, o bandymai visiškai nepavojingi – bet kuriuo atveju tikrai pavyks, tikrai bus trašku ir gardu.
Nors populiariausiame tradiciniame granolos recepte nėra nei kakavos, nei šokolado gabalėlių, šįkart siūlome išmėginti kiek saldesnį variantą. Paruoštus traškius dribsnius su medumi pagardinkite jogurtu, uogomis ar vaisių gabalėliais. Skanių sveikuoliškų pusryčių!
Ingredientai
Vanilė:
1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
- Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, kokosų drožles, migdolų plokšteles, sezamų ir moliūgų sėklas, saulėgrąžas, rudąjį cukrų, druską ir cinamoną.
- Nedideliame prikaistuvyje ištirpinkite medų. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, kakava ir vanilės ekstraktu. Supilkite į dubenį su sumaišytais sausais ingredientais ir sumaišykite. Maišykite kuo kruopščiau. Svarbu, kad neliktų sausų produktų, visi apsiveltų medaus ir aliejaus mase.
- Kepimo popieriumi išklokite didelę kepimo skardą. Į ją plonu sluoksniu paskleiskite paruoštus produktus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kas 10 min. praverdamos orkaitės dureles ir išmaišydamos. Stenkitės, kad produktai būtų paskleisti kuo tolygiau.
- Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Jei norite, į atvėsusius traškius dribsnius įmaišykite smulkinto juodojo šokolado gabalėlius. Laikykite sandariame inde iki dviejų savaičių.
- Patiekite su jogurtu, uogiene ar kitais mėgstamais priedais. Skanaus!
Suskleisti
► UŽKANDŽIUI – žalios salotos su kuskusu
Alkio „kirminui“ prieš pietus nugalėti siūlome rinktis gaivias, lengvas ir sveikas žalių daržovių salotas su kuskusu. Salotų pasiruoškite daugiau – laikyti jas sandariame indelyje šaldytuve galite ir kelias dienas. Nuo to jų skonis tikrai nenukentės. Nors salotos lengvos, sotumo joms suteikia kuskusas – tam, kad vėl būtumėte energingi, žvalūs ir netektų laukti pietų urzgiančiu pilvu!
Ingredientai
Mėtos:
1.00 sauja (švieži lapeliai)
Kaip gaminti
- Į nedidelį puodą supilkite vandenį ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite kuskusą ir žiupsnelį druskos. Išmaišykite. Iš karto išjunkite ugnį, uždenkite prikaistuvį dangčiu ir palikite pastovėti 10–12 min., kol kuskuso kruopos bus paruoštos. Tuomet nuimkite dangtį, sumaišykite šakute ir palikite atvėsti.
- Brokolinį kopūstą išskaidykite žiedynėliais ir taip pat išvirkite žiupsneliu druskos pagardintame vandenyje. Atvėsinkite.
- Agurką supjaustykite plonais šiaudeliais, slyvinius pomidoriukus – skiltelėmis. Mėtų lapelius sukapokite.
- Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite atvėsusius ir nusausintus brokolinių kopūstų žiedynėlius, agurkų šiaudelius, pomidorų skilteles ir kapotas mėtas. Apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus, išspauskite citrinų sultis, pagardinkite žiupsniu druskos, pipirų ir suberkite trupintą fetą. Gerai sumaišykite.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 1–2 val. prieš tiekdamos į stalą. Skanaus!
Suskleisti
► PIETUMS – ryžių, vištienos ir žirnelių apkepas (casserole)
Įvairūs apkepai turi ne vieną pliusą. Pavyzdžiui, dažnai jie greitai ir paprastai paruošiami; vėliau tereikia šiek tiek kantrybės, kol galėsite jį, kvepiantį, skaniai apskrudusį, ištraukti iš orkaitės. Angliškai tokį maistą drąsiai vadintume comfort food – tai neabejotinai labai patogus patiekalas. Be to, apkepus galite ruošti iš visko, ką tik randate šaldytuve: įvairių mėsos, daržovių, sūrio ir kitų produktų likučių. O rezultatas – visada geresnis nei galėjote tikėtis!
Šįkart siūlome išmėginti apkepą su ryžiais. Jis tvirtas, sotus, skanus. Idealus pietų patiekalas šaltoms rudens dienoms, kai norisi jaukumo ir šilumos. Pirmyn! Išmėginkite, pagaminkite ir kvieskite prie stalo šeimos narius.
Ingredientai
Moliūgai:
1.00 vnt. (mažas moliūgas, supjaustytas kubeliais (apie 550 g paruoštų kubelių))
Sūris:
200.00 g (fermentinis)
Žirniai:
1.00 puodelis (žalieji žirneliai)
Kaip gaminti
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, kartais pamaišydami, kol vištiena taps gražiai auksinės spalvos. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą svogūną, riekelėmis supjaustytą porą ir tarkuotą morką. Pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Suberkite smulkiai sukapotą česnaką, išmaišykite ir dar minutę pakepinkite. Suberkite mažais kubeliais supjaustytą moliūgą ir dar kelias minutes pakepinkite. Suberkite ryžius ir supilkite sultinį. Kartais pamaišydami, kaitinkite apie 15-20 minučių, kol ryžiai bus beveik išvirę. Jei trūksta, galite įpilti daugiau sultinio ar virinto vandens.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite ar aliejumi ištepkite 20x30 cm dydžio kepimo indą.
- Nedideliame dubenėlyje miltus išplakite su pienu ir fermentiniu sūriu (100 g). Supilkite į keptuvę su daržovėmis ir sultiniu. Maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.
- Masei pradėjus tirštėti, išjunkite ugnį. Suberkite žirnelius ir prieskonius. Gerai išmaišykite. Perkelkite visą produktų masę į paruoštą kepimo indą. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol sūris gražiai apskrus, o ryžiai bus pilnai paruošti. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti
► DESERTUI – citrininis manų kruopų pyragas
Iš manų kruopų galima ne tik manų košę virti ar varškės apkepus kepti. Citrininis manų kruopų pyragas, tik ištrauktas iš orkaitės, gali pasirodyti niekuo neypatingas ar net kiek sausokas. Bet viską akimirksniu pakeičia citrinų sultimis pagardintas sirupas! Susigėręs į pyragą, jis suteikia jam drėgnumo, o skonis tampa dar sodresnis: maloniai citrininis ir saldžiarūgštis.
Ingredientai
Cukrus:
400.00 g (100 g tešlai ir 300 g sirupui)
Citrinos:
2.00 vnt. (1 citrinos sultys ir ½ citrinos tarkuota žievelė tešlai ir 1 citrinos sultys sirupui)
Kaip gaminti
PARUOŠKITE SIRUPĄ:
- Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
- Išspauskite citrinų sultis ir virkite dar kelias minutes.
- Tuomet išjunkite ugnį. Visiškai atvėsinkite.
PARUOŠKITE PYRAGĄ:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Sudėkite jogurtą, supilkite aliejų ir sumaišykite. Supilkite citrinos sultis, suberkite nutarkuotas žieveles ir dar kartą viską išplakite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, manų kruopas ir vanilinį cukrų. Suberkite mišinį į kiaušinių plakinį ir lengvai išmaišykite.
- Kepimo popieriumi ištieskite ar aliejumi ištepkite 20 x 30 cm dydžio kepimo indą. Supilkite į jį paruoštą pyrago tešlą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., kol pyrago paviršius gražiai pagels ir bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą užpilkite anksčiau paruoštu ir visiškai atvėsintu sirupu. Pyragą laikykite šaldytuve, kol šis sugers visą sirupą. Tuomet supjaustykite gabalėliais ir tiekite. Skanaus!
Idėja: honeyandbutter.com
Suskleisti
► VAKARIENEI – grikių kruopų ir varškės blyneliai
Tai, kad blynus galime kepti iš įvairių rūšių miltų (kvietinių, ruginių, ryžių, grikių ar kitokių) – jokia paslaptis. Tačiau lygiai taip pat blynus galime kepti ir iš pačių kruopų. Jie bus maistingesni ir sveikesni.
Grikių blyneliai su varške – labai skanūs. Tvirti, lengvai išlaikantys formą, bet dėl sudėtyje esančios varškės išlieka minkšti, purūs. Jei grikių blynelius kepate vakarienei ir norite lengvesnio patiekalo, patiekite juos su žaliomis salotomis. Norėdamos kažko sotesnio, galite paruošti vištienos ar grybų padažą su grietinėle. Nors blyneliai skanūs ir šalti, vakarienei rekomenduojame patiekti juos nedelsiant, dar karštus. Skanaus!
Kaip gaminti
- Grikių kruopas išvirkite žiupsneliu druskos pasūdytame vandenyje.
- Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, morką sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.
- Išvirtus grikius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Įmaišykite šiek tiek pertrintą varškę. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus, kario miltelius, maltus juoduosius pipirus ir pagardinkite druską pagal skonį. Išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu semkite masę ir dėkite į keptuvę, formuodami nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
- Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis, salotomis ar mėgstamu padažu. Skanaus!
Suskleisti
Tekstas ir receptai Astos Černės