Dietologas pasidalino „supermaistu“ vadinamų avokadų nauda: išbandykite šiuos receptus

Vidurio Amerikoje daugiau nei 8 tūkst. metų žinomi avokadai „supermaisto“ vardą užsitarnavę ne veltui. Anot ekspertų, avokadai yra vienas vertingiausių sveikųjų riebalų šaltinių, prisidedantis prie geresnės širdies veiklos, suteikiantis ilgalaikės energijos bei teigiamai veikiantis odos būklę.
Avokadų laiveliai su įdaru
Avokadų laiveliai su įdaru / Pranešimo aut. nuotr.

Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pranešime žiniasklaidai teigia, kad avokadai gali būti puikus mono-nesočiųjų riebalų šaltinis, galintis padėti palaikyti normalų cholesterolio lygį, sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką ar pagerinti smegenų veiklą.

„Be to, avokadai yra labai geras skaidulų šaltinis. Skaidulos sulėtina gliukozės įsisavinimą žarnyne, kas leidžia ilgiau išlikti sotesniems, tad tuo pačiu tai gali padėti ir sulieknėti. Taip pat avokaduose gausu vitaminų, pavyzdžiui, sportuojantiems žmonėms ypač vertingo kalio ir magnio. Visgi, net ir sveikiausią maistą reikia vartoti saikingai – optimalu per dieną suvalgyti apie pusę vidutinio dydžio avokado“, – įspėja E. Grišinas.

Jis taip pat dalinasi keturiais gardžiais receptais, padėsiančiais avokadus nebrangiai ir lengvai paversti savo kasdienės mitybos dalimi.

Bolivinės balandos ir avokadų salotos

Pranešimo aut. nuotr./Bolivinės balandos ir avokadų salotos
Bolivinės balandos ir avokadų salotos / Pranešimo aut. nuotr.

Baltymų kupinos salotos puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

Ingredientai

Salotoms reikės:

  • 1 puodelio bolivinės balandos;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 1,5 puodelio vandens;
  • 1 puodelio vyšninių pomidorų;
  • 2 vnt. agurkų;
  • 0,25 raudonojo svogūno;
  • 2 vnt. avokadų;
  • 0,25 puodelio kalendros.

Padažui reikės:

  • 0,25 puodelio alyvuogių aliejaus;
  • 2 v. š. raudonojo vyno acto;
  • šlakelio žaliųjų citrinų sulčių;
  • 2 a. š. Dižono garstyčių;
  • 0,5 a. š. raudonėlio;
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Kaip gaminti?

  1. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite bolivinę balandą ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol sėklos pradės spragsėti. Tada įberkite druską, supilkite vandenį ir užvirinkite.
  2. Sumažinkite kaitrą, uždenkite dangčiu ir virkite 15 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir palikite uždengtą dar 5 minutes. Išpurenkite šakute ir perkelkite į didelį dubenį atvėsti.
  3. Padažą paruoškite sumaišydami alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, žaliųjų citrinų sultis, Dižono garstyčias, raudonėlį, druską ir pipirus.
  4. Bolivinei balandai atvėsus, įmaišykite per pusę perpjautus pomidorus, susmulkintus agurkus, raudonuosius svogūnus, avokadus ir kalendrą. Supilkite padažą ir atsargiai išmaišykite. Patiekite kambario temperatūros arba atšaldykite.

Avokadų laiveliai su įdaru

Pranešimo aut. nuotr./Avokadų laiveliai su įdaru
Avokadų laiveliai su įdaru / Pranešimo aut. nuotr.

Reikės:

  • 340 g krabų mėsos;
  • 0,3 puodelio graikiško jogurto;
  • 0,5 raudonojo svogūno;
  • 2 v. š. smulkintų česnakinių laiškų;
  • 3 v. š. citrinos sulčių;
  • 0,5 a. š. kajeno pipirų;
  • 1 puodelio tarkuoto čederio sūrio;
  • 2 vnt. avokadų;
  • druskos (pagal skonį).

Kaip gaminti?

  1. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite krabų mėsą, graikišką jogurtą, raudonąjį svogūną, česnakinius laiškus, citrinos sultis ir kajeno pipirus. Pagardinkite druska pagal skonį.
  2. Išskobkite avokadus, suformuodami dubenėlius, palikdami nedidelį kraštelį. Išskobtą avokado minkštimą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į krabų mišinį.
  3. Įkaitinkite orkaitę ir įjunkite grilio funkciją. Į paruoštus avokadų dubenėlius sudėkite krabų įdarą, ant viršaus užbarstykite čederio sūrį. Kepkite iki tol, kol išsilydys sūris, apie 1 minutę. Patiekite iš karto.

Šokoladinis pudingas su avokadais

Pranešimo aut. nuotr./Šokoladinis pudingas su avokadais
Šokoladinis pudingas su avokadais / Pranešimo aut. nuotr.

Kreminis, sodraus skonio ir nepaprastai skanus šokoladinis avokadų pudingas, pagardintas lazdynų riešutais ir jūros druska.

Reikės:

  • 2 vnt. avokadų;
  • 0,5 puodelio riebesnio kokosų pieno;
  • 0,3 puodelio kakavos miltelių;
  • 0,3 puodelio klevų sirupo;
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto;
  • lazdyno riešutų arba jūros druskos (papuošimui).

Kaip gaminti?

  1. Perpjaukite avokadus pusiau, išimkite kauliukus ir išskobkite minkštimą.
  2. Išskobtą minkštimą ir visus kitus, ne papuošimui skirtus ingredientus, sudėkite į virtuvinį kombainą. Plakite iki kol gausite glotnią ir kreminę konsistenciją.
  3. Išpilstykite viską į dubenėlius, papuoškite lazdynų riešutais arba jūros druska ir patiekite – skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?