Abbey Sharp, registruota dietologė, teigia, kad valgydami kivių žieveles, žmonės suvartojamą skaidulų kiekį gali padidinti net 50 proc.
Maisto tinklaraštininkė skatina savo sekėjus nešvaistyti odelių bei jų naudos sveikatai, kalbėdama ir apie kitus vaisius, pavyzdžiui, persikus ir abrikosus, rašo „Women‘s Health“.
Reaguodami į dietologės pareiškimus, „TikTok“ vartotojai teigė, kad valgyti kivius su žievele jiems nemalonu, mat ji yra „pūkuota“. Kai kurie komentatoriai nerimavo dėl pesticidų, o dauguma skundėsi burnos niežėjimu ir karčiu skoniu.
Kokia yra kivio žievelės maistinė vertė?
Kiviai yra žinomi kaip daug skaidulų turintys vaisiai, padedantys virškinti ir sumažinti pilvo pūtimą. Tačiau kas žinoma apie jų žievelės? Remiantis 2018 m. atliktu tyrimu, nuluptame vaisiuje yra apie 2 gramai skaidulų, o visame, įskaitant odelę, – 3–3,5 gramo skaidulų. Be to, palikus žievelę, vitamino E kiekis kivyje padidėja 32 proc., o folio rūgšties – 34 proc. O tai puikiai tinka palaikyti sveiką odą ir akis.
Ar saugu valgyti kivį su žievele?
Nors ir duoda daug naudos sveikatai, kivio pūkuota išorė daugeliui nėra patraukli. Taigi, jei planuojate valgyti kivį, geriau būtų pirmiausia jį nuplauti. Virtuviniu rankšluosčiu arba šepetėliu su šeriais lengvai pašalinkite kai kuriuos stambesnius plaukelius.
Be kita ko, galite pasirinkti mažiau žinomą žaliojo kivio pusbrolį: geltonąjį kivį. Jo žievelė yra gerokai švelnesnė ir malonesnė.