Dietistė teigia, kad obuoliai ant valgomojo stalo dažnai atsiduria ne veltui – šie nebrangiai kainuojantys vaisiai idealiai tinka ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalo akcentas, o juose esančios naudingos medžiagos gali padėti pagerinti sveikatą.
„Tyrimai rodo, kad vienas obuolys per dieną gali padėti penktadaliu sumažinti riziką susirgti storosios žarnos ar krūties vėžiu. Šie vaisiai taip pat turi priešuždegiminį ir antidepresinį poveikį, žievelėje esanti ursolo rūgštis gali padėti apsaugoti nuo raumenų atrofijos“, – sako V.Kurpienė.
Dietistė priduria, kad obuoliuose esantys antioksidantai taip pat gali padėti sustiprinti imunitetą ir pagerinti smegenų veiklą, o skaidulos sumažinti cholesterolio kiekį ir tapti maistu žarnyno gerosioms bakterijoms.
„Priešpiečiams ar iš karto po sporto suvalgytas obuolys suteikia energijos ir sotumo, tad mažiau valgome saldumynų ir lengvai sulaukiame vėlesnių pietų. Tai leidžia išvengti išalkimo vakare ir pernelyg didelių maisto porcijų“, – pataria V.Kurpienė.
Dietistė Vaida Kurpienė / Asmeninė nuotr.
Kurias obuolių rūšis geriausia rinktis kepti, o kurias – valgyti kaip užkandį
Išmėginti kuo daugiau skirtingų obuolių rūšių skatina ne tik įvairus jų skonis, bet ir panaudojimas – vieni jų geriau tinka kaip pigus užkandis ar padažams gaminti, kiti – ruošti pagrindiniams patiekalams, pavyzdžiui kepti su vištiena ar troškinti su mėsa. Dar kiti, pavyzdžiui, „Granny Smith“ obuoliai puikiai tinka kepiniams, o „Royal Gala“ – idealus pasirinkimas derinant su sūriais ir riešutais, gaminant salotas. V.Kurpienė atskleidžia, kad jai, kaip ir labai didelei daliai kitų, mėgstamiausi yra „Champion“ obuoliai, kuriuos dietistė renkasi dėl jų vidutinio minkštumo ir sultingumo.
„Kepimui geriausiai tinka žieminių veislių obuoliai, kadangi jie yra stipresnės struktūros, turi daugiau skaidulų ir mažiau cukrų. Jei valgote neluptus obuolius, rinkitės įvairesnes šių vaisių rūšis dėl skirtingų jose esančių medžiagų. Raudoną spalvą luobelei suteikia ir žmogaus ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio padeda apsaugoti likopenas ir antocianinai, o žaliai obuolius nudažo žarnyno veiklą skatinantis chlorofilas. Kuo tamsesnė vaisiaus spalva, tuo minėtų medžiagų yra daugiau, o norint jaustis geriau ir būti sveikesniems reikėtų vartoti kuo įvairesnes jų rūšis“, – akcentuoja V.Kurpienė.
Obuoliai / Shutterstock nuotr.
Drėgnas obuolių pyragas be glitimo
Be to, dietistė dalinasi ir dviem itin gardžiais receptais, kurie padės į valgiaraštį obuolius įtraukti be jokio vargo. Ji taip pat primena ir kelis patarimus, kurie padeda sukantis virtuvėje – anot V. Kurpienės, šviežiai pagarinti ar pakepti obuoliai tiks vietoje uogienės prie blynų ar varškės, o nuskusti ir sutarkuoti vaisiai pravers „surišti“ kepinių ir blynų tešlą nenaudojant kiaušinių. Pirmiausia ji kviečia išbandyti drėgną obuolių pyragą, kuris yra kupinas baltymų ir neturi glitimo. Jam paruošti reikės:
- 4 vnt. didelių rūgščių obuolių;
- 6 vnt. kiaušinių;
- 200 g avižinių miltų ar avižų dribsnių;
- 200 g varškės;
- 80 g cukraus (pagal skonį galima dėti ir mažiau);
- 30 g grietinės arba graikiško jogurto;
- 1 v. š. cinamono;
- 1 a. š. druskos;
- 0,5 a. š. vanilės;
- 0,5 a. š. kokosų miltų.
Gaminimas. Kiaušinius išplakite su grietine ar graikišku jogurtu, cukrumi ir prieskoniais. Kitame inde pertrinkite varškę, supilkite miltus ir viską sumaišykite iki vientisos masės. Nulupkite ir pasiruoškite obuolius: 3 iš jų supjaustykite skiltelėmis, o 1 obuolį – riekelėmis. Į skardą pilkite vieną sluoksnį tešlos ir ant jos kampu grūsdami sudėkite skiltelėmis supjaustytus obuolius. Tada pilkite antrą sluoksnį tešlos ir ant viršaus sudėkite riekelėmis supjaustytą obuolį. Šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–45 minutes.
Blyneliai su rikotos sūriu ir obuoliais / Shutterstock nuotr.
Blyneliai su rikotos sūriu ir obuoliais
Rikotos sūryje yra nedaug riebalų ir kalorijų, tačiau gausu vitaminų, mineralų ir aktyviųjų medžiagų, todėl jis yra puikus pasirinkimas gaminant mažo kaloringumo desertus. Šiam gardžiam patiekalui reikės:
- 250 g rikotos sūrio;
- 2 vnt. obuolių;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 100 ml vandens;
- 4 v. š. avižų miltų;
- 1 v. š. rudojo cukraus;
- sviesto (kepimui).
Gaminimas. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynio ir išplakite iki standžių putų. Kitame inde išsukite kiaušinių trynius su cukrumi iki purumo ir sumaišykite su rikotos sūriu. Į gautą mišinį supilkite vandenį, suberkite miltus, gerai išmaišykite ir palikite bent 10 minučių pastovėti, kad gautųsi tirštos grietinės konsistencija. Nuplautus ir nuluptus obuolius sutarkuokite tarka ir įmaišykite į tešlą. Į gautą mišinį atsargiai įmaišykite išplaktą kiaušinių baltymus. Keptuvėje išlydykite sviestą, ant silpnos kaitros kepkite blynus ir dar garuojančius tiekite ant stalo, o tada – mėgaukitės!
Ingredientai
Miltai:
142.00 g (1 stiklinė; labiausiai tinka "Extra")
Cukrus:
133.00 g (2/3 puodelio)
Obuoliai:
1.00 kg (supjaustytų plonais griežinėliais)
Kaip gaminti
- Šio pyrago tešlą galima išmaišyti su mentele dubenėlyje. Nereikia elektrinio maišytuvo ar specialių prietaisų.
- Šio pyrago kepimo procese nėra jokių rizikos faktorių – oringų biskvitų, kurie gali neiškilti, arba sviestinės tešlos, kuri gali „išsilydyti“.
- Ingredientų sąrašas trumpas ir paprastas – tik tai, ką daugelis turi savo virtuvėse.
„Šiam pyragui labiausiai tinka kieti, saldūs ir šiek tiek rūgštūs obuoliai. Taip pat svarbu miltai – rinkitės aukščiausios rūšies kvietinius miltus (tipas 550D). Taip pat galite rinktis pyragams skirtus miltus – jie sugeria daugiau skysčio ir cukraus, o tai garantuoja itin drėgną pyragą“, – sako „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.
Vienintelis iššūkis – neskubėti valgyti karšto pyrago tiesiai iš orkaitės. Šiam receptui svarbus ingredientas – kantrybė, nes iškeptą pyragą rekomenduojama atvėsinti bent porą valandų.
1. Kepimo skardą ištepkite aliejumi ar sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Išmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Kitame dubenyje išmaišykite sviestą su pienu.
3. Vidutiniu greičiu išplakite kiaušinius ir cukrų iki lengvo blizgumo. Įmaišykite pusę miltų mišinio, pieno ir sviesto mišinį, po to likusį miltų mišinį, kol neliks gumulėlių.
4. Naudodami didelę guminę mentelę arba medinį šaukštą, į tešlą įmaišykite obuolius, kol tolygiai pasidengs.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.
6. Rankomis sudėkite obuolių griežinėlius į paruoštą kepimo skardą, įsitikinkite, kad plokščios obuolių pusės sutampa su skardos kraštais. Spustelėkite obuolius žemyn, kad tolygiai pasiskirstytų. Supilkite likusią tešlą į kepimo skardą, nepamirškite palikti šiek tiek vietos nuo viršaus.
7. Įdėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite nuo 65 iki 75 min. – kol viršus paruduos iki aukso spalvos. Kepimo viduryje vieną kartą apsukite kepimo skardą.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
115.00 g (tešlai ir dar šaukštelis įdarui)
Cukrus:
175.00 g (150 g labai smulkaus morengui ir 25 g konditerinio tešlai)
Druska:
2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir morengui)
Vanduo:
1.00 valg. š. (šalto; tešlai)
Kaip gaminti
Keletas patarimų:
- Planuodami kepti šį pyragą, nusimatykite pakankamai laiko tešlos pašaldymui. Labai svarbu, kad sviestas sukietėtų.
- Nulupę ir supjaustę obuolius, užpilkite cukrų ir šią masę atidėkite, kad išsiskirtų sultys, kurias galėsite nupilti. Šis veiksmas pašalina skysčio perteklių, kuris apsaugo nuo permirkusios tešlos.
- Prieš kepant galite aptepti tešlą kiaušinio baltymo plakiniu. Taip išvengsite sudrėkusio pyrago dugno.
1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Miltus išmaišykite su cukrumi ir druska. Sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir kiaušinių trynius. Pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltų mišinį, kol susidarys trupiniai. Įpilkite šalto vandens, greitai minkykite, kol iš tešlos susidarys vientisas rutuliukas. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 1 val.
2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite skiltelėmis.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą, įpilkite cukraus, citrinos sulčių, vanilės ekstrakto ir cinamono. Virkite minutę (skystis turėtų šiek tiek nugaruoti). Suberkite supjaustytus obuolius ir kepkite pamaišydami, kol suminkštės. Svarbu, kad obuoliai nebūtų vandeningi. Leiskite atvėsti.
4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padėkite ją ant kepimo popieriaus ir iškočiokite apskritimą, didesnį už pyrago skardos skersmenį. Iškočiotą tešlą kartu su kepimo popieriumi perkelkite į skardą. Tešlą gausiai apibarstykite miltais. Kelis kartus šakute pabadykite tešlos dugną.
5. Ant tešlos pilkite atvėsusių obuolių masę. Įdėkite kepimo formą į šaldytuvą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių (funkcija su ventiliatoriumi).
6. Į kiaušinių baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir plakite dideliu greičiu, kol susidarys purus morengas. Lėtai pilkite cukrų ir toliau maišykite, kol masė taps tanki ir blizgi.
7. Ant obuolių paskleiskite šią masę, išlyginkite paviršių. Įdėkite obuolių pyragą į orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Morengas turi būti traškus iš viršaus ir minkštas iš vidaus, tešlos padas visiškai iškepęs. Jei morengas nėra traškus, galite kepti dar 10 minučių. Prieš pjaustant palaukite, kol atvės.
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
140.00 g (galite dėti mažiau, jei obuoliai nerūgštūs)
Obuoliai:
4.00 vnt. (nulupti ir supjaustyti stambesniais gabalėliais)
Rozmarinai:
1.00 vnt. (šakelė (reikės tik spygliukų, susmulkintų))
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 temperatūros. Nedidelę kepimo formą (20 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Išsukite sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną muškite kiaušinius ir visąlaik plakite masę, kad ji išliktų puri.
3. Migdolų miltus, miltus, druską ir kepimo miltelius sumaišykite ir suberkite į sviesto, cukraus ir kiaušinių mišinį. Švelniai išmaišykite, jokiais būdais neplakite, reikia, kad tik susijungtų ingredientai. Pabaigoje sudėkite obuolius, suberkite rozmarinus ir švelniai sumaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į kepimo formą ir išlyginkite paviršių. Kepkite apie 30 minučių (arba kol viršus apskrus, o įkišus medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą).
Suskleisti