Daugelis mano, kad Benedikto kiaušinius pagaminti sunku. Nieko sudėtingo ten nėra, tiesiog reikia susidėlioti darbelių schemą ir viskam užtruksite tikrai ne daugiau nei 10-15 min. Tiesa, po to virtuvėje bus šiek tiek netvarkos ir krūvelė indų... Bet patikėkite, jie tikrai to verti!
Paprastai baiminamasi virti kiaušinius be lukšto. Bet, jei juos virsite taip, kaip rekomendavau sumuštinio su pashot kiaušiniu recepte, tikrai nebus nesėkmių. Olandiškas padažas gan greitai tirštėja, tad jį rekomenduoju pradėti gaminti kiaušiniams bebaigiant virti.
Taigi, kad suprastumėte darbų eigą, pateikiu savo schemą: pagaminame avokado trintinį, paruošiame kiaušinius virimui, užkaičiame du puodus su vandeniu (vienas – kiaušiniams pashot; kitas – smidrams); verdame kiaušinius ir smidrus, gaminame olandišką padažą. Pirmą kartą gali pasirodyti kiek painoka ir darbų daugoka, bet įgijus įgūdžių suprasite, kad viskas paprasčiau, nei atrodo.
Benedikto kiaušinio pagrindui galite išsikepti bandelių patys. Puikiai tiks kruasanai ar mėgstamos duonelės riekelė. Man itin patinka su grūdų duona.
Ingredientai (2 porcijoms):
- 4 kiaušiniai (pashot);
- 8 smidrai;
- 4 riekelės duonos arba 2 sviestiniai rageliai (kruasanai);
- 1 sunokęs avokadas;
- griežinėlis citrinos;
- druskos;
- citrinos sulčių;
- maltų juodųjų pipirų.
olandiškam padažui:
- 2 tryniai;
- 80 g sviesto;
- šlakelis citrinos sulčių;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. avokado trintinys:
Išskobtą avokadą sutrinkite šakute. Pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių.
Avokado trintinio užtepkite ant kiekvienos duonos riekelės.
2. Smidrai:
Smidrų kotų kiečiausias dalis nulaužiame, kotus nuskutame. jei naudosite baltuosius smidrus, nuskuskite kotus dukart.
Sudėkite smidrus į verdantį pasūdytą vandenį su griežinėliu citrinos ir pavirkite 2-3 min.
Išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu – taip jie nepraras žalios spalvos.
3. Kiaušiniai:
Kiaušinius paruoškite, kaip nurodyta aukščiau pateiktame recepte (kiekvieną atskirai supakuokite maistinėje plėvelėje).
Sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3-4 min., priklausomai nuo kiaušinio dydžio.
Išvirtus išgriebkite ir padėkite ant medinės lentutės minutėlei.
4. Olandiškas padažas:
Padažą galite pradėti gaminti bebaigiant virti kiaušiniams.
Sviestą susipjaustykite nedideliais kubeliais.
Kiaušinių trynius sudėkite į dubenį, kurį dėsite ant puodo virš karšto vandens. Puikiai tiks tas, kuriame verda/virė kiaušiniai.
Įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Pastatykite dubenį virš karšto vandens ir šluotele sukite trynius.
Kai tryniai šiek tiek pakais (maždaug po 40s-1 min.), dėkite po gabalėlį sviesto nuolat sukdami šluotele. Sviestas turi ištirpti, o padažas šiek tiek sutirštėti. Tačiau neperkaitinkite, kitaip gausite kiaušinienės konsistencijos padažą.
Į pagamintą padažą įlašinkite citrinos sulčių pagal skonį. Voila!
5. Paskutiniai štrichai
Ant avokado trintinio patupdykite kiaušinį, apliekite olandišku padažu, o šalia paguldykite kelis smidrus.
Šis receptas – iš tinklaraščio „Du mėnuliai“, kuris tapo kulinarinės studijos „Du Mėnuliai“ pradžia. Ši studija – tai šeimos verslas, gimęs tada, kai mintys, idėjos ir norai nebetilpo namų aplinkoje ir buvo nutarta veiklą išplėsti ir perkelti už namų ribų. Neringa Glebovė puoselėja studiją kartu su vyru, vyno žinovu Julijumi bei kviečia ir vyresnius maisto gerbėjus, kad jie čia atrastų smagių užsiėmimų, ir mažuosius kulinarus, kurie čia galėtų pamiklinti rankeles.
Tinklaraščio ir studijos paskyros socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram