Kūčiukai
Ingredientai:
- 1 kg miltų;
- 600 ml vandens;
- 20 g šviežių mielių;
- 4 šaukštai cukraus;
- 4 kiaušinių tryniai;
- 2 stiklinės aguonų;
- 4 šaukštai aliejaus;
- 1 šaukštelis druskos.
Gaminimas:
1. Paruošti tešlos įmaišą: vandenį pašildyti, suberti pusę kiekio miltų ir su cukrumi ištrintas mieles. Gerai išmaišyti, paviršių pabarstyti miltais ir palikti 20 minučių, kad pakiltų.
2. Kiaušinių trynius lengvai suplakti.
3. Pakilus tešlos įmaišui, suberti likusius miltus, aguonas, supilti trynių plakinį, aliejų, pasūdyti ir minkyti tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlos paviršių sulyginti ir uždengus palikti šiltai, kad pakiltų.
4. Pakilus tešlai iš jos suformuoti 1,5 cm storio volelius, supjaustyti 1,5 cm gabaliukais, dėti į miltais pabarstytą skardą ir kepti iki 220 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol gražiai pagels.
5. Kūčiukus valgyti su aguonų pienu ar kisieliumi.
Aguonpienis
Ingredientai:
- 1 stiklinė aguonų;
- 500 ml virinto vandens;
- cukraus ar medaus pagal skonį.
Gaminimas:
1. Aguonas nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikti brinkti apie valandą. Vandenį nupilti, aguonas sumalti ar gerai sugrūsti, užpilti virinto šilto vandens ir palikti valandai.
2. Gautą aguonpienį galima pasaldinti arba šalia patiekti medaus.
Šiuos ir dar daug kitų lietuviškų patiekalų receptų rasite knygoje „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“ (leidykla „Terra Publica“).