Kiaulienos išpjovos medalionai su karamelizuotais šalotiniais svogūnais
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos išpjovos (vieno didesnio gabalo);
- keletas riekelių plonai pjaustyto vytinto kumpio arba rūkytos šoninės;
- 6 šalotiniai svogūnai;
- 2 šakelės šviežio šalavijo;
- 1 šakelė šviežio rozmarino;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnelis džiovinto česnako granulių;
- 4-6 grūdeliai juodųjų pipirų;
- 25 g sviesto;
- 20 ml balto sauso vyno;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus, kepimui;
- keli šlakeliai juodojo balzaminio acto.
Gaminimas:
1. Svogūnus nulupti ir perpjauti išilgai per pusę. Išdėlioti perpjauta puse į apačią ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir apšlakstyti kiekvieną puselę juoduoju balzaminiu actu. Tada užberti šviežio rosmarino lapelių, džiovinto česnako granulių, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su garais (arba pastačius apačioje keramikinį indelį su vandeniu) 15 minučių.
2. Išpjovą supjaustyti 2-3 cm storio riekelėmis – medalionais. Medalionų kraštus apsukti vytinto kumpio arba rūkytos šoninės juostelėmis, uždėti po 2 lapelius šalavijo ir sutvirtinti kulinariniu siūlu.
3. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, suberti pipirų grūdelius, įdėti sviestą ir likusius šalavijo lapelius. Tada sudėti kiaulienos medalionus ir gražiai apskrudinti iš abiejų pusių. Užpilti baltu vynu. Iš orkaitės išimti iškepusius svogūnus ir įdėti į ją penkioms minutėms mėsą.
4. Iškepusią mėsą patiekti su karamelizuotais svogūnais ir mėgstamu garnyru.
„Rocher“ šokoladiniai saldainiai
Ingredientai:
- 250 g migdolų lazdelių;
- 200 g džiovintų slyvų;
- 100 g cukraus;
- 50 ml vandens;
- 400 g pieniško šokolado.
Gaminimas:
1. Į keptuvę suberti migdolų lazdeles, cukrų ir įpilti vandens. Nuolat maišyti ir kepti, kol vanduo išgaruos. Tada sumažinti kaitrą ir nuolat maišyti. Kai riešutai gražiai apskrunda ir įgauna rusvai auksinę spalvą, paskleisti juos ant skardos, kad atvėstų.
2. 2/3 dalis šokolado nuolat maišant išlydyti dubenyje ant garų. Kai šokoladas visiškai išsilydo, dėti dubenį ant stalo ir suberti likusį šokoladą. Maišyti, kol visas šokoladas ištirps iki vientisos masės.
3. Slyvas supjaustyti juostelėmis ir suberti kartu su riešutais į šokolado masę. Gerai išmaišyti ir naudojant šaukštą suformuoti ant kepimo popieriumi išklotos skardos „kupstelius“. Palikti, kad atvėstų ir šokoladas sustingtų.