Troškinta menkė su pomidorais
Ingredientai:
- 800 g šviežios menkės filė;
- 400 g konservuotos pomidorų tyrės;
- 200 g vyšninių pomidoriukų;
- 1 svogūnas;
- 2–3 juostelės ančiuvių filė;
- 100 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
- 3 valg. šaukšt. miltų;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- persilado prieskonių.
Gaminimas:
1. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Pomidoriukus perpjaukite per pusę.
2. Menkės filė supjaustykite 3 cm pločio juostelėmis ir apvoliokite miltų, druskos bei pipirų mišinyje.
3. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, dėkite ančiuvių filė, įjunkite kaitrą ir maišant pakepinkite, kol ančiuviai sutrupės. Tada dėkite supjaustytus pomidoriukus ir maišydami pakepinkite 2–3 minutes ant vidutinės kaitros. Sudėkite svogūno pusžiedžius ir dar maišydami pakepinkite 2–3 minutes, kol išgaruos skystis.
4. Sudėkite į keptuvę menkės juosteles, išmaišykite ir trumpai pakepinkite. Supilkite pomidorų tyrę, įberkite druskos, jei trūksta, ir persilado prieskonių. Išmaišykite ir patroškinkite 2–3 minutes.
5. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Trapios tešlos pyragas su marcipano ir obuolių įdaru
Ingredientai:
tešlai:
- 280 g šalto sviesto;
- 260 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 6 kiaušinių tryniai;
- 360 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
įdarui:
- 2–3 obuoliai;
- 130 g marcipano masės;
- 60 g kambario temperatūros sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 70 g grietinėlės;
- 2 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo.
Gaminimas:
1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite šaltą sviestą ir suberkite cukrų. Sumalkite iki vientisos masės. Įberkite druskos, sudėkite kiaušinių trynius ir vėl viską permalkite. Suberkite miltus ir kepimo miltelius. Permalkite iki vientisos masės.
2. Gautą tešlą dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia pasiruošti ją iš vakaro.
3. Obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
4. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite marcipaną, kukurūzų krakmolą, kambario temperatūros sviestą, įmuškite kiaušinius ir sumalkite iki vientisos kreminės masės. Iš lėto supilkite grietinėlę ir nuolat plakite iki vientisos masės.
5. Sustingusią tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite 5 mm storio apskritimus. Pirmuoju apskritimu išklokite kepimo formos dugną. Palikdami po 3 cm nuo krašto, ant apskritimo vidurio sudėkite marcipano kremą, ant jo viršaus – obuolius. Viršų uždenkite antruoju tešlos apskritimu ir sandariai užspauskite tešlos kraštus.
6. Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.