„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Duonos ir žaidimų“ receptas: apverstas obuolių pyragas

Obuolių pyragų metas sutampa su rudens pradžia, bet juk tai aksioma ir konstanta, jiedu susiję neatskiriamai, visada ir per amžius. Karamelėje kepantys obuoliai pakerta kojas, jų kvapas užsuka į visus kambarius ir pro vis dar pravirus langus iškeliauja ten, iš kur jį ir prisikvietėme, – į obuolių sodus, drėgnas pievas ir gaivius rytus. Toks ir šis pyragas – kvapnus, drėgnas, nes dalį miltų pakeičia malti migdolai, skaniausias dar šiltas su plakta grietinėle ar ledais.
Tinklaraštininkė Jurgita ir jos keptas pyragas
Tinklaraštininkė Jurgita ir jos keptas pyragas / Tinklaraštininkės ir asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai (8-10 gabalėlių):
(gaminimo laikas - 1,5 val.)

  • 30 g sviesto;
  • 2 šaukštai medaus;
  • 3 šaukštai cukraus;
  • 3 šaukštai grietinėlės;
  • 3 nedideli obuoliai;
  • 110 g maltų migdolų;
  • 1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1/2 šaukštelio maistinės sodos;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 200 g miltų;
  • 4 kiaušiniai;
  • 5 šaukštai cukraus;
  • 250 ml alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros. 18-20 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną patepkite riebalais ir įtieskite kepimo popieriaus.

2. Sviestą drauge su medumi, cukrumi ir grietinėle kaitinkite ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Sudėkite nuluptus ir perpus perpjautus obuolius nupjautosiomis dalimis į viršų. Patroškinkite 4 min., apverskite ir patroškinkie dar 4 min.

3. Obuolius nupjautosiomis pusėmis į apačią sudėkite į formą, supilkite karamelę. Formą statykite į šaldytuvą.

4. Miltus, migdolus, cinamoną, kepimo miltelius, sodą sumaišykite atskirame dubenyje.

5. Kiaušinius su cukrumi plakite kelias minutes, kol padvigubės. Pamažu drauge su aliejumi įmaišykite miltų mišinį.

6. Į formą ant obuolių sukrėskite tešlą. Kepkite pyragą apie 1 val. Iškepusį ištraukite iš orkaitės ir palikite 10 min. Tada išverskite į lėkštę. Gali būti, kad ant pyrago viršaus iškils kalnelis, todėl jį, prieš išversdami pyragą, nupjaukite.

Tinklaraštininkės nuotr. /Apverstas obuolių pyragas
Tinklaraštininkės nuotr. /Apverstas obuolių pyragas

Valgau ir gaminu viską. Nesu pamišusi veganė, žirnio dydžio porcijų valgytoja, tobulai subalansuotos mitybos šalininkė. Tikiu, kad maistas yra meilė, ir tik saiko jausmo nepažįstantieji ima kurti naujas maisto religijas. Šiame draudimų pasaulyje aš ištikima sau, miltams, cukrui, sviestui, vynui, didkepsniui, bulvių košei, pelėsiniam sūriui, makaronams, daržovėms (bet nebūtinai penkioms per dieną), lęšių troškiniui ir rytais kruasanų pritrupintai lovai – maisto šventei, nes maistas yra ir gyvenimas.

Instagram: @duonos.ir.zaidimu

Tinklaraštis: www.duonosirzaidimu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“