„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Duonos ir žaidimų“ receptas: Velykoms – prancūziškas plikytos tešlos pyragas „Paris-Brest“

„Paris-Brest“ – dieviško skonio plikytos tešlos karūna su burnoje tirpstančiu riešutiniu kremu. Mėgstate eklerus? Tuomet neatsispirsite ir šiam desertui.
Tinklaraštininkė Jurgita ir jos keptas pyragas „Paris-Brest“
Tinklaraštininkė Jurgita ir jos keptas pyragas „Paris-Brest“ / Tinklaraštininkės, asmeninio albumo nuotr.

Sakoma, kad pyrago istorijos kūrėjas – konditeris Louis Durand᾽as. Esą 1910 m. Paryžiaus pakraštyje, Maisons-Laffitte, buvo iškeptas pirmasis „Paris-Brest“, kurio apvali forma simbolizavusi ratą, mat pyragas buvo skirtas atminti istorines Paryžius–Brestas–Paryžius dviračių lenktynes. Senoji šeimos kepykla vis dar gyvuoja, saugodama originaliojo pyrago recepto paslaptį.

Kita istorija pasakoja, kad pyragas buvo skirtas lenktynių nugalėtojui ir simbolizavo laurų lapų vainiką. Kaip būta iš tiesų – nesutaria ir patys prancūzai. Aišku viena – dabar „Paris-Brest“ galima paragauti visoje Prancūzijoje. Arba išsikepti namuose – kad ir Velykų desertui.

Riestę iškepti ir kremą pagaminti galima iš vakaro, kad spėtų atvėsti. Kitą dieną teliks ją pertepti kremu ir atvėsinti.

Jei baiminatės sudėtingai skambančio „Paris-Brest“ pagaminimo būdo, skubu nuraminti – jis visai paprastas. Atminkite, kad visos sudedamosios dalys turi būti kambario temperatūros. Riestę iškepti ir kremą pagaminti galima iš vakaro, kad spėtų atvėsti. Kitą dieną teliks ją pertepti kremu ir atvėsinti.

„Paris-Brest“

Ingredientai (20 cm skersmens riestei):
(gaminimo laikas – 1 val. + laikas rietei ir kremui atvėsti)

plikytai tešlai:

  • 250 ml pieno;
  • 60 g sviesto;
  • 120 g miltų;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 3 vidutinio dydžio kiaušiniai;
  • 1 kiaušinis pyragui aptepti;
  • 2 šaukštai migdolų plokštelių.

riešutų masei:

  • 20 g cukraus;
  • 60 ml vandens;
  • 90 g migdolų be odelių;
  • 60 g lazdynų riešutų be odelių.

kremui:

  • 5 kiaušinių tryniai;
  • 80 g cukraus;
  • 40 g miltų;
  • 60 g riešutų masės;
  • 350 ml pieno;
  • 1 1/2 šaukštelio tirpios kavos miltelių;
  • 150 g minkšto sviesto.

Gaminimas:

Plikyta tešla:

1. Pieną supilkite į prikaistuvį. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir kaitinkite, kol sviestas ištirps, o pienas bus beveik užviręs – į paviršių ims kilti pavieniai burbuliukai. Prikaistuvį nukelkite nuo ugnies, suberkite ir įmaišykite miltus ir cukrų. Grąžinkite prikaistuvį ant ugnies ir mediniu šaukštu sukite tešlą, kol ji atkibs nuo prikaistuvio kraštų. Svarbu tešlą kuo labiau išdžiovinti. Maišykite apie 4–5 minutes.

2. Prikaistuvį nukelkite nuo ugnies ir palikite tešlą atvėsti 5 minutes.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi. Ant jo nubrėžkite 20 cm skersmens apskritimą.

4. Į atvėsusią tešlą įmuškite po vieną kiaušinį ir elektriniu plaktuvu plakite, kol kiaušinis visiškai įsimaišys į tešlą. Iš viso plakite apie 8 minutes. Tešla turi būti glotni ir gana tiršta. Konditeriniu švirkštu į skardą aplink apskritimą išspauskite vieną tešlos sluoksnį. Iš vidinės apskritimo pusės išspauskite dar 2 sluoksnius. Tuomet virš jų išspauskite 3 sluoksnius arba tiek, kol sunaudosite visą tešlą. Apskritimą patepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite migdolų plokštelėmis.

5. Kepkite 15 minučių, tuomet karštį sumažinkite iki 160 °C laipsnių ir kepkite dar maždaug 40–45 min.

Riešutų masė:

1. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi ir suberkite riešutus. Vandenį ir cukrų supilkite į metalinį dubenėlį ir ant lėtos ugnies kaitinkite, kol skystis įgaus karamelės spalvą. Nedelsdami užpilkite karamele riešutus ir palikite visiškai atvėsti.

2. Atvėsusius riešutus su karamele sumalkite į trupinius. Riešutų masės pavyks pagaminti šiek tiek daugiau, nei prireiks receptui.

Kremas:

1. Puode pašildykite pieną, kol užvirs, suberkite kavos miltelius ir ištirpinkite. Nukelkite nuo ugnies.

2. Kremui trynius išplakite su cukrumi iki purumo. Suberkite ir kruopščiai įplakite miltus. Lėtai, nuolat maišydami, supilkite pieną. Puodą statykite ant lėtos ugnies ir nuolat maišydami kaitinkite, kol kremas sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti. Tuomet plaktuvu įmaišykite minkštą sviestą ir riešutų masę.

Formavimas:

1. Riestę perpjaukite išilgai į dvi lygias dalis. Kremą sudėkite į konditerinį švirkštą ir kremu padenkite apatinę riestės dalį. Uždėkite viršutinę ir švelniai paspauskite.

2. „Paris-Brest“ atvėsinkite šaldytuve. Pabarstykite cukraus pudra.

Tinklaraštininkės nuotr. /Prancūziškas plikytos tešlos pyragas „Paris-Brest“
Tinklaraštininkės nuotr. /Prancūziškas plikytos tešlos pyragas „Paris-Brest“

Valgau ir gaminu viską. Nesu pamišusi veganė, žirnio dydžio porcijų valgytoja, tobulai subalansuotos mitybos šalininkė. Tikiu, kad maistas yra meilė, ir tik saiko jausmo nepažįstantieji ima kurti naujas maisto religijas. Šiame draudimų pasaulyje aš ištikima sau, miltams, cukrui, sviestui, vynui, didkepsniui, bulvių košei, pelėsiniam sūriui, makaronams, daržovėms (bet nebūtinai penkioms per dieną), lęšių troškiniui ir rytais kruasanų pritrupintai lovai – maisto šventei, nes maistas yra ir gyvenimas.

Instagram: @duonos.ir.zaidimu

Tinklaraštis: www.duonosirzaidimu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“