Sausainius galite kepti ir iš kitos, pavyzdžiui, savo mėgstamos, tešlos, tik svarbu, kad kepant sausainiai neišsipūstų ir nepakiltų. Jei norite pikantiško skonio, rinkitės imbierinę tešlą – sausainiai bus ypač gardūs ir trapūs.
Šį kartą pasirinkome paprastai paruošiamą sviestinę tešlą. Pabaigus eksperimentą virtuvėje, gardžiavomės trapiomis ir skaniomis „sagutėmis“.
Reikės:
- 100 g sviesto,
- kiaušinio,
- 100 g cukraus,
- 1 valg. š. vanilinio cukraus,
- 120 g miltų,
- žiupsnelio druskos.
Žingsnis po žingsnio:
1. Pirmiausia susmulkinkite kambario temperatūros sviestą: peiliu supjaustykite jį kuo mažesniais gabalėliais arba (kiek įmanoma) sutarkuokite burokine tarka.
2. Suberkite į vieną indą visus birius produktus, sudėkite sviestą, įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite tešlą ir palaikykite ją valandą arba kelias šaldytuve.
3. Išėmus iš šaldytuvo formuokite iš tešlos kiek didesnius nei arbatinis šaukštelis rutuliukus. Tuomet suplokite juos miltais pabarstyta lopetėle arba kitu lygiu įrankiu. Dar mažesniu daiktu (pvz., vyno kamščiu) įspauskite į vidurį apskritimus ir galiausiai mediniu pagaliuku padarykite „sagutėms“ skylutes – dvi arba keturias.
Rūtos Plonytės nuotr. / Gaminant „sagutes“ |
4. Sausainius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir apie 20 min. kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol jie gražiai pagels.
Rūtos Plonytės nuotr. / Sausainiai „Sagutės“ |
P. S. Jei norite paįvairinti sausainius, į tešlą dėkite maisto dažų – gausite labai tikroviškas spalvingas „sagutes“. Taip pat jų viršų galite aplieti šokoladu – vaikams turėtų ypač patikti. Taigi neribokite savo vaizduotės ir skanaus!
Sausainius kepė, ragavo ir aprašė Rūta Plonytė