Džiovinti vaisiai – ne tik desertams: 7 patiekalai, kur jie puikiai dera su mėsa

Džiovinti vaisiai – puikus savarankiškas užkandis, dar juos mėgstame ruošdami desertus, beriame ant košių ar į salotas, tačiau ne visi yra išbandę jų derinius su rimtesniais, pavyzdžiui, mėsos patiekalais. Ir visai be reikalo, nes derinys gali būti puikus. Metas įsitikinti!
Vištiena su džiovintais abrikosais
Vištiena su džiovintais abrikosais / Vida Press nuotr.
Mėsos ir moliūgų troškinys
Receptas: Kalakutienos troškinys su džiovintomis slyvomis ir moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 47
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 700.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Moliūgai: 500.00 g (nulupto)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (arba 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Aitrioji paprika: 0.25 arbat. š. (miltelių; nebūtinai)
Medus: 1.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Vanduo: 250.00 ml (arba daržovių sultinio iš ekologiško kubelio)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą ir moliūgą supjaustykite stambiais kubeliais – kraštinė turi būti apie 3–4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustykite kuo smulkiau.

2. Storadugniame puode įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir trumpai apkepinkite mėsą. Išimkite ją ir atidėkite.

3. Sumažinkite ugnį ir sudėkite svogūną, kepkite, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišykite, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinkite, nes paprika taps karti!

4. Sudėkite mėsą, moliūgą, slyvas, medų ir užpilkite vandeniu. Atsargiai išmaišykite, padidinkite ugnį ir palaukite, kol užvirs. Paragaukite, ar užtenka prieskonių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies apie 1 val., kol mėsa taps visai minkšta (kartkartėmis patikrinkite, ar netrūksta vandens).

5. Dar geriau šį patiekalą troškinti orkaitėje, tokiu atveju moliūgą galima sudėlioti ant viršaus – jo gabalėliai mažiau suteš ir bus skanesni.

6. Valgykite su bulvių koše ar kuskusu.

Suskleisti
Kalakutienos vyniotinis su džiovintais vaisiais ir vyšniniu mango padažu
Receptas: Kalakutienos vyniotinis su džiovintais vaisiais ir vyšniniu mango padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 700.00 g (didelės krūtinėlės)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (sausų)
Paprikos: 20.00 g (1 valg. š. - rūkytos)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovintos)
Sezamų druska Gomasio:(0,5) 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja (įdarui)
Spanguolės: 1.00 st. (sauja džiovintų arba vyšnių - įdarui)
Džiovintos slyvos: 1.00 st. (sauja - įdarui)
Raugeršknės: (džiovintų - įdarui) 1.00 valg. š.
Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt. (2 valg. š. - įdarui)
Maskarponės sūris: 150.00 g (įdarui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Vyšnios: 300.00 g (be kauliukų - padažui)
Mangas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Actas: 1.00 valg. š. (ryžių - padažui)
Brendis: 30.00 ml (padažui)
Apelsinai: 2.00 vnt. (70 ml - sulčių - padažui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

Sezamų druska „Gomasio“ – tai japoniški prieskoniai, susidedantys vos iš 2 ingredientų – sezamų ir druskos. Maišoma santykiu 20:3 (recepto autorė maišė 100 g sezamų su 15 g druskos). Sezamai pakepinami ir sugrūdami su druska (geriausia – jūros).

Gaminimas:

  1. Mėsą įpjaukite, šiek tiek pamuškite, kad ji būtų gana plona ir būtų lengva susukti.
  2. Prieskonius sumaišykite su aliejumi ir jais įtrinkite mėsą.
  3. Palikite bent valandai marinuotis.
  4. Vaisius ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir maskarpone, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gauta mase įdarykite mėsą, susukite ir apsukite virvele, kad kepant neišsiskleistų.
  6. Mėsą kepkite ~1 valandą, 200 laipsnių orkaitėje.
  7. Mangą supjaustykite, apkepkite su cukrumi, tada įdėkite medaus, jam išsilydžius sudėkite vyšnias ir gerai įkaitinus supilkite brendį.
  8. Viską pavirkite porą minučių ir sutrinkite trintuvu.
  9. Apelsinų sultis sumaišykite su krakmolu ir atsargiai, nuolat maišydami supilkite į padažą, viską pavirkite dar porą minučių.
  10. Padažas, pagal skonį, pagardinamas druska ir šviežiai maltais pipirais.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Vištienos kepsnys su džiovintais vaisiais
Receptas: Vištienos kepsnys su džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Faršas: 800.00 g (vištienos filė)
Razinos: 1.00 sauja
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja
Lazdynų riešutai: 1.00 st. (saujelė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (0,3)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu ir grietinėle. Česnaką susmulkinkite ir su vištienos prieskoniais, pipirais ir druska sudėkite į paruoštą faršą, gerai išmaišykite. Razinas ir džiovintus abrikosus išmirkykite šaltame vandenyje. Džiovintus abrikosus, riešutus susmulkinkite ir su razinomis sudėkite į faršą, išmaišykite.

2. Masę sukrėskite į aliejumi apšlakstytą kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Kepsnys skanus tiek karštas, tiek šaltas.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Vištienos kotletai su džiovintomis slyvomis ir sezamų sėklomis
Receptas: Vištienos kotletai su džiovintomis slyvomis ir sezamų sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 29
Receptas
Ingredientai
Faršas: 600.00 g (600 - 700 vištienos filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 4.00 valg. š. (riebios arba grietinės)
Džiovintos slyvos: 10.00 vnt. (10 - 12)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Miltai: 5.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Džiūvėsėlius užpilkite grietinėle ar sumaišykite su grietine ir leiskite išbrinkti. Tuomet šią masę sumaišykite su vištiena ir pagardinkite pipirais, druska bei vištienos prieskoniais.

2. Džiovintas slyvas užpilkite šiltu vandeniu ir mirkykite, kol suminkštės, nuvarvinkite. Iš vištienos faršo formuokite pailgus kotletus, į vidų įdėkite po kelias slyvas.

3. Kotletus apvoliokite miltuose, paskui kiaušinio plakinyje ir sezamų sėklose. Sudėkite į aliejumi apšlakstytą skardą ir kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Kiaulienos suktinukai su sūriu ir džiovintais vaisiais
Receptas: Kiaulienos suktinukai su sūriu ir džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 700.00 g (nugarinė)
Sūris: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Džiūvėsiai: 100.00 g (malti)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite kepsniais, išmuškite ir įtrinkite prieskoniais.

2. Kiekvieną mėsos gabaliuką įdarykite sūrio gabalėliu ir džiovintomis slyvomis bei abrikosais, susukite, susmeikite smeigtuku, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje ant aliejaus.

Skanaus! 

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Veršienos kepsnys
Receptas: Džiovintomis slyvomis įdarytas veršienos kepsnys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 800.00 g (vientisas gabalas kokybiškos mėsos gabalas)
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, pusės nykščio dydžio gabalėlis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Obuolių sultys: 125.00 ml
Daržovių sultinys: 150.00 ml (tinka ir gamintas iš ekologiško sultinio kubelio)
Kaip gaminti

1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.

3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.

4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.

6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.

7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.

Suskleisti
Jautienos tadžinas su obuoliais ir razinomis
Receptas: Jautienos tadžinas su obuoliais ir razinomis (Maroko virtuvė)
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
2.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (minkštos)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 20.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (žiedeliais supjautytas)
Šafranas: 1.00 arbat. š. (truputis)
Imbieras: 5.00 g (maltų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (ir pusė šaukštelio obuoliams)
Kalendros: 50.00 g (pluoštelis surištų į ryšulėlį)
Razinos: 125.00 g
Medus: 3.00 valg. š.
Obuoliai: 3.00 vnt. (rūgštūs)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (kepintų)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir sutvarkytą jautieną supjaustykite 2,5 cm dydžio kubeliais.

2. Sunkioje keptuvėje įkaitinkite pusę aliejaus su puse sviesto ir porcijomis apkepkite mėsą, kol pasidengs rusva plutele. Kai visa mėsa apkeps, išimkite ją ir sudėkite į lėkštę.

3. Supilkite į keptuvę likusį aliejų, sumažinkite liepsną ir 5 minutes kepkite svogūnus - kol suminkštės. Įberkite šafraną, imbierą, cinamoną ir dar 1 min. pakepti.

4. Įpilkite 400 ml vandens, įberkite 1,5 arbat. š. druskos ir pagal skonį maltų juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite, į keptuvę vėl sudėkite apkeptąją jautieną, įmeskite kalendras (nesmulkintas). Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 1,5 val.

5. Suberkite razinas, įkrėskite 1 valg. š. medaus ir troškinkite dar 30 min., arba tol, kol mėsa bus minkšta.

6. Kol mėsa troškinsis, obuolius supjaustykite skiltelėmis ir išimkite sėklides (lupti nereikia).

7. Keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą ir 10 min. kepkite obuolius dažnai pavartydama. Apliekite likusiu medumi (jei kietas - pašildykite), pabarstykite cinamonu ir kepkite dar 5 minutes, kol obuoliai karamelizuosis ir suminkštės.

8. Mėsą sudėkite į serviravimo indą, užpilkite padažu iš puodo. Patiekite karštą, su obuolių skiltelėmis bei apibarstytą sezamo sėklomis.

Tinklaraštis „Kulinarijos laboratorija“

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis