Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykų stalui – džiovintomis slyvomis įdaryta veršiena ir dar 7 kepsnių receptai

Ant šventinio Velykų stalo paprastai telpa daug ir įvairių patiekalų, tačiau vienas jų tampa centriniu. Jei ir jūs laikotės šios tradicijos, tokia gardžia, akį traukiančia stalo puošmena gali tapti mėsos kepsnys. Įsigykite kokybiškos šviežios mėsos, pasirinkite mėgstamus prieskonius, garnyrą ir pradžiuginkite namiškius bei svečius.
Veršienos kepsnys
Veršienos kepsnys / „Scanpix“ nuotr.

Ingredientai:

  • 800 g kokybiškos veršienos (vientisas gabalas);
  • 200 g džiovintų slyvų;
  • pusės nykščio dydžio gabalėlis imbiero šaknies;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 svogūnai;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 125 ml obuolių sulčių (naminių ar pirktų iš ūkininkų);
  • 150 ml daržovių sultinio (tinka ekologiškas, gamintas iš kubelio).
„Scanpix“ nuotr./Džiovintos slyvos
„Scanpix“ nuotr./Džiovintos slyvos

Gaminimas:

1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.

3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.

4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.

6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.

7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.

Štai dar keli kepsnių receptai, puikiai tiksiantys Velykų stalui:

Šventinis paukštienos kepsnys
Receptas: Šventinis paukštienos kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 62
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 800.00 g (arba kalakutiena)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Džiūvėsiai: 5.00 valg. š. (pusė stiklinės maltų)
Pomidorai: 6.00 vnt. (6-8 džiovinti saulėje)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 3.00 valg. š.
Fetos sūris: 100.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai pakepinkite smulkintus svogūnus.

2. Maltus džiūvėsėlius užpilkite pienu ir palikite, kad išbrinktų.

3. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustykite stambiais kubeliais arba šiaudeliais.

4. Dubenyje suplakite kiaušinius su druska, išspauskite česnakus, sukrėskite išbrinkusius džiūvėsėlius, įtrupinkite sūrį, sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, maltą paukštieną ir apkeptus svogūnus.Pagardinusi pipirais, išmaišykite.

5. Paruoštą mėsą sukrėskite į gilią stačiakampę skardą ir pašaukite į 190–200 °C temperatūros orkaitę. Kepkite maždaug valandą.

6. Kai kepsnys iškeps, uždenkite ir palikite 10 min. pastovėti. Apverskite ant lentelės, supjaustykite vienodo storio griežinėliais ir patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Suskleisti
Purus vištienos kepsnys
Receptas: Purus vištienos kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (500 - 600 vištienos filė)
Šaldytos daržovės: (morkų ir žirnelių mišinys) 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 1.00 st. (0,5)
Vištienos prieskoniai: 1.00 g (žiupsnelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Filė supjaustykite siauromis juostelėmis ir pabarstykite vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Į maltą filė įmuškite kiaušinį, supilkite grietinėlę, pagardinkite vištienos prieskoniais, pipirais, druska ir labai gerai išmaišykite. Morkų ir žirnelių mišinį atšildykite, nuvarvinkite ir suberkite į paruoštą faršą.

2. Kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Iš faršo formuokite pailgą kepsnį ir dėkite į skardą. Ant viršaus išdėliokite vištienos juosteles.

3. Kepsnį uždenkite folija ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir dar kepkite 170 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Kiaulienos nugarinės kepsnys
Receptas: Kiaulienos nugarinės kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 44
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (nugarinė)
Obuoliai: 3.00 vnt. (rūgštūs)
Pievagrybiai: 200.00 g
Sultinys: 1.00 st. (tirpaus)
Taukai: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (sauja - šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Šaldytą tešlą pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų.

2. Mėsą įtrinkite druskos ir pipirų mišiniu. Keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus taukų ir iš visų pusių apkepkite mėsą. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir 10 min. patroškinkite.

3. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir tuoj pat apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Pievagrybius nuvalykite, supjaustykite plonais griežinėliais ir kartu su obuolių skiltelėmis pakepinkite su likusiais taukais.

4. Į džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą įtieskite tešlos lakštą, ant jos dėkite mėsą, patepkite kiaušinio baltymu, sudėkite obuolių ir pievagrybių mišinį. Tešlos kraštais uždenkite visą kepsnį ir gerai užspaudykite, kad neliktų tarpų. Viršų patepkite kiaušinio tryniu.

5. Kepkite kepsnį  200`C karštumo orkaitėje apie 50 min. Beje, kepsnys skanus ir karštas, ir šaltas. Prie jo labai tinka krienų padažas.

 

Suskleisti
Kiaulienos kepsnys su grietinėlės padažu
Receptas: Kiaulienos kepsnys su grietinėlės padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (sprandinės - kepsniams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsniams ir padažui)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (kepsniams ir padažui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (kepsniams ir skiltelė - padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (kepsniams)
Vynas: 1.00 st. (0,5 sauso raudono - kepsniams)
Svogūnai: 2.00 vnt. (kepsniams)
Grietinėlė: 400.00 ml (riebios - padažui)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti
  1. Mėsą pabarstykite druska, pipirais, ant kiekvieno gabaliuko išspauskite šiek tiek česnako.
  2. Visus kepsnius sudėkite į dubenį, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, apipilkite vynu ir marinuokite bent parą šaldytuve.
  3. Užmarinuotus kepsnius suvyniokite į foliją, prieš tai juos gausiai apibarstykite pjaustytais svogūnais (kepant svogūnai išleis savo sultis ir mėsa taps minkšta ir sultinga) ir kepkite ~45 min 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Po to foliją nuvyniokite, svogūnus nuimkite ir mėsa dar keletą minučių paskrudinkite.
  5. Padažui: Grietinėlę supilkite į puodą ir šiek tiek pakaitinkite, į ją įmaišykite pomidorų padažo, druskos, pipirų, išspauskite česnako.
  6. Į padažą įmaišykite porą šaukštų miltų, kad jis įgautų tinkamą konsistenciją, dar minutėlę pavirkite padažą nukelkite nuo ugnies ir jau galite tiekti (padažas būtinai tiekiamas karštas).

Pagaminsite per 1 val. 30 min neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

 

Suskleisti
Traškus kiaulienos kepsnys, marinuotas su „ancho“ aitriosiomis paprikomis
Receptas: Traškus kiaulienos kepsnys, marinuotas su „ancho“ aitriosiomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 37
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (su odele)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (SANTA MARIA grūstų)
Druska: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA akmens druskos iš malūnėlio)
Apelsinai: 2.00 vnt. (sulčių – šviežiai spaustų)
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių – šviežiai spaustų)
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (1–2 SANTA MARIA ANCHO STYLE)
Kaip gaminti
  1. Aštriu peiliu kas 5 mm negiliai įpjaukite mėsos paviršių.
  2. Sumaišykite visus prieskonius ir įtrinkite jais kiaulieną. Apverskite mėsą ir apipilkite citrinų bei apelsinų sultimis.
  3. Apsukite mėsą vyniojamąja plėvele ir marinuokite pernakt.
  4. Kitą dieną padėkite kiaulieną ant folija išklotos kepimo skardos ir, uždengę mėsą folija, apie 30 min. kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
  5. Nuimkite foliją ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 °C, kepkite dar apie 1,5 valandos. Jei kepimo skarda išdžiūva, įpilkite šiek tiek vandens.
  6. Jei norite kepsnio su traškia plutele, padidinkite orkaitės temperatūrą iki 225 °C ir apie 10 min. paskrudinkite, kol kepsnys paruduos. Truputį palaukite ir supjaustykite griežinėliais.
  7. Patiekite su keptomis daržovėmis ir persikų čatniu. Skanaus!
  8. Patarimas! Išbandykite ir su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE!
Suskleisti
Veršienos didkepsnis
Receptas: Veršienos kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 600.00 g (filė arba nugarinės)
Penkių rūšių pipirų mišinys 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Vynas: 400.00 ml (raudonojo sauso)
Bruknės (šviežios) 100.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.

2. Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.

3. Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.

4. Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).

5. Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.

Suskleisti
Jautienos kepsnys su rozmarinais
Receptas: Jautienos kepsnys su rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 2.00 valg. š.
Jautiena: 1500.00 g (1,5–1,8 kg jautienos sprandinės)
Druska: 2.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Morkos: 2.00 vnt. (didelių)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 60.00 g
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (kelios šakelės šviežių rozmarinų arba šaukštelis džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
  2. Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
  4. Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
  5. Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
  6. Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
  7. Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
  8. Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs