15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotiniai vaisiai ant jūsų stalo: jų valgymo subtilybės

Kivanas, pitaja, granadilja – daugeliui šie žodžiai skamba kaip rebusas, nors iš tiesų tai itin gurmanų mėgstami egzotiniai vaisiai. Šiuos ir kitus tropinius vaisius pamačiusiems prekybos centre, kyla begalė klausimų: kaip juos valgyti, su kuo derinti, kaip išsirinkti prinokusį vaisių, kur juos laikyti – šaldytuve ar kambario temperatūroje?
Drakono vaisius
Drakono vaisius / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Vaisiai Virtuvė

„Pasaulis turtingas įvairiausių egzotinių ir tropinių vaisių, kurių svečiose šalyse nepraleidžia paragauti dažnas keliautojas. Tačiau nebūtina keliauti tolimosiomis kryptimis, kad galėtum paskanauti lietuviams dar neįprastų, o dažnai net ir negirdėtų vaisių – papajų, drakono vaisiaus, kivanų, granadiljos ir kitų.

Vaisių asortimentas jau nebesusideda tik iš bananų ir apelsinų – galime išbandyti visiškai naujus ir neatrastus skonius, kuriais mėgaujasi vietiniai Ispanijoje, Puerto Rike ar Vietname. Lietuviai vis labiau linkę eksperimentuoti ir vietoj tradicinių vaisių renkasi egzotinius“, – sako egzotinių vaisių ekspertas, assorti.lt gurmanų linijos vadovas Gerardas Pugžlys.

Anot eksperto, sunkiausia išsirinkti, kuris vaisius yra geriausiai prinokęs. „Vaisiai atrenkami atsižvelgiant į jų subrendimą, spalvą ir skonį. Visa tai priklauso ir nuo to, kuriuo metu bus nuimamas vaisių derlius. Net kelios savaitės gali turėti didelę įtaką vaisiaus skoniui“, – tikina G. Pugžlys.

Ekspertas išskyrė keletą įdomių egzotinių vaisių ir jų vartojimo subtilybių.

Vaisių karalius – mangas

„Fotolia“ nuotr./Mangas
„Fotolia“ nuotr./Mangas

Saldumu pasižymintis vaisius – populiariausias pasaulyje ir pamažu kopia į lietuvių mėgstamiausių vaisių sąrašo viršūnę. Indijoje šis vaisius yra meilės simbolis, o dauguma vietinių tiki, jog mango medis gali išpildyti jų slapčiausius norus. Pasaulyje galima rasti daugiau nei 100 mango vaisiaus rūšių, o jį užauginti trunka net apie 140 dienų.

Renkantis mangą svarbu atkreipti dėmesį, kad jo svoris atitiktų dydį, o paėmus vaisių – užuosti  mango kvapą. Jei pavyksta mangą šiek tiek įspausti su nykščiu – jis prinokęs. Venkite per daug minkštų mangų ir tų, ant kurių žievelės pastebite rudų žymių. Mangų nereikėtų laikyti žemoje temperatūroje – šaltis gali pažeisti jų odelę ir minkštimą. Šaldytuve galima laikyti tik visiškai prinokusį ir saldų mangą.

Mango vaisių galima valgyti vieną ar derinti kartu su vištiena, krevetėmis ar kiauliena, naudoti gaminant desertus ar vaisių salotas. Taip pat tai puikus vaisius spaudžiant sultis ir gaminant glotnučius.

Vyniotinis su mangais
Receptas: Vyniotinis su mangais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (filė)
Mangas: 1.00 vnt. (didelis)
Abrikosai: 1.00 st. (džiovintų)
Sūris: 200.00 g (tarkuoto brandinto)
Džemas: 4.00 valg. š. (abrikosų)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Riešutai: 30.00 g (kapotų)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Abrikosus per naktį mirkykite vandenyje, tada nuspauskite ir susmulkinkite.

2. Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite, įpjaukite, išskleiskite, pamuškite, pagal skonį įtrinkite druska ir pipirais.

3. Per vištienos filė vidurį berkite smulkintų išmirkusių abrikosų, tarkuoto sūrio, žalumynų. Vištieną suvyniokite ir perriškite konditeriniu siūlu. Trumpai pakepinkite įkaitintame svieste, apvoliokite riešutuose ir 20 min. pašaukite į karštą orkaitę.

4. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite sojų padaže. Tada suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite iki svogūnai karamelizuosis.

5. Tiekite supjaustytą griežinėliais su mangų kubeliais, sumaišytais su abrikosų džemu.

Suskleisti
Salotos
Receptas: Salotos „Mango salsa“
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt. (prinokęs)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Raudonasis svogūnas: 15.00 g (pusė galvutės)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kalendros: 1.00 valg. š. (kapotos šviežios)
Sultys: 2.00 valg. š. (žaliųjų citrinų)
Padažas žuvims: arba druska 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 3.00 g (pusė arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Mangą, pomidorą, geltoną saldžiąją papriką, svogūną ir aitrųjį pipirą smulkiai supjaustykite. Jei nemėgstate aštriai, išimkite iš pipiro sėklas ir sėklalizdžius.

2. Suberkite į salotas cukrų, pipirus, įpilkite žuvų padažo ir žaliosios citrinos sulčių. Užberkite  smulkintų kalendrų.

Suskleisti
Egzotinis mangų su paprikomis ir imbieru čatnis
Receptas: Egzotinis mangų su paprikomis ir imbieru čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Mangas: 500.00 g
Paprikos: 300.00 g (raudonųjų)
Imbieras: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Rudasis cukrus: 150.00 g
Actas: 200.00 ml (baltojo vyno)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Mangus nuvalykite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais.
  2. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
  3. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Puode užvirinkite actą su cukrumi, suberkite svogūnus ir pavirkite 5–10 minučių. Sumeskite mangus ir paprikas, smulkintus česnakus.
  4. Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės. Galiausiai suberkite prieskonius, dar kartą užvirinkite ir nukaiskite.
  5. Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Pikantiškos salotos su mango ir feta
Receptas: Pikantiškos salotos su mangu ir feta
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (0,5 - pekino)
Pomidorai: 6.00 vnt. (sauja - vyšninių)
Mangas: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 70.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio čili)
Kumpis: 200.00 g (plonai supjaustyto kiaulienos)
Pesto padažas: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Pekino kopūsto lapelius suplėšykite, apšlakstykite aliejumi ir sumaišykite su pesto padažu.
  2. Pomidorus perpjaukite pusiau, mangą nuvalykite, supjaustykite kubeliais, aitriąją papriką supjaustykite nedideliais griežinėliais.
  3. Į lėkštės dugną dėkite salotų lapus, ant jų – pomidorus ir mangą, dėkite rankomis susmulkintą (sulaužytą) fetą ir kumpio griežinėlius.
  4. Viską apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 

Suskleisti

Avokadas

Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais

Europos jūreiviams keliaujant į neatrastąjį Naująjį pasaulį avokadai buvo naudojami kaip sviestas. Šiuo metu tai vienas populiariausių vaisių, puikiai žinomas kaip gvakamolės padažo pagrindinis ingredientas. Amerikoje galima išskirti net ir avokado dieną – „Didžiosios taurės“ sekmadienio rungtynių metu yra suvartojama daugiau kaip 150 mln. avokadų.

Išsirinkti prinokusį avokadą – tikras iššūkis. Visų pirma, svarbu žinoti, jog avokadai būna kelių rūšių – kriaušės formos „Fuerte“ avokadai pasižymi žalia odele, šviesiai žaliu minkštimu bei švelniu skoniu.

Taip pat skaitykite: Gurkšnis gaivos: spalvingiausi Ji24.lt kokteiliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais