Egzotinis vaisius, kuris būtinas pasitinkant Naujuosius: kaip jį išsirinkti ir valgyti?

Jei dar nesugalvojote, kuo nustebinti draugus ir artimuosius ruošiant naujametinį stalą, pasitelkite egzotišką akcentą – gyvatės vaisių.
Gyvatės vaisius
Gyvatės vaisius / Pranešimo aut. nuotr.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, forma ir dydžiu šie vaisiai panašūs į figas, o rudai oranžinė luobelė, padengta glotniais žvynais, išties primena gyvatės odą.

Iš Indonezijos kilę gyvatės vaisiai, dar vadinami salak arba salakpalmių vaisiais, yra įprasta gamtos gėrybė Pietryčių Azijos šalyse, kur tropiniame klimate klesti salakpalmių plantacijos.

„Indonezija yra pagrindinė valgomosios salakpalmės vaisių tiekėja – ten šie vaisiai laikomi nacionaliniu lobiu, naudojami ir ritualiniuose patiekaluose per šventes, ir kaip vaistas, ir kaip turistams siūlomas gatvės užkandis“, – sako Julija Butkevič, prekybos tinklo Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė.

Ji pasakoja, kad gerai prinokę vaisiai būna raudonai rudos arba ryškiai oranžinės spalvos – tokie subrendę gyvatės vaisiai yra intensyvaus saldaus skonio, o šviesesni salakai būna rūgštesni bei kietesnės tekstūros.

„Gyvatės vaisių skonis dažnai apibūdinamas kaip obuolio, ananaso ir banano skonių derinys su riešutų ir medaus natomis. Vieni labiau jaučia rūgščias natas ir sako, kad salakpalmių vaisiai primena rabarbarus, kitiems labiau įstringa riešutų, medaus ar bananų skonių natos. Tačiau visi ragavusieji sutinka, kad šių vaisių skonis – unikalus. Juokaujama, kad gyvatės vaisių ragauti pavojinga, nes pradėjus jį valgyti – sustoti bus sunku“, – kalba J. Butkevič.

Kaip valgomi gyvatės vaisiai?

Salakpalmių vaisių žievelė – kieta, padengta blizgančiais žvyneliais. Tai tarsi natūralus vaisiaus šarvas, išlaikantis jo sultingumą bei apsaugantis nuo kenkėjų. Po šiuo kiautu slypi vaisiaus minkštimas – tai 3–5 gelsvos spalvos skiltelės, išvaizda primenančios mums pažįstamų česnakų skilteles. Kiekviena skiltelė turi kietą, nevalgomą kauliuką.

„Populiariausias būdas valgyti gyvatės vaisių – tiesiog išlukštenti ir valgyti kaip natūralų užkandį. Vaisius įpjaunamas skersai, tarsi norėtumėte jį padalinti pusiau, tačiau įpjauti reikia tik žievelę ir atsargiai nuimti. Tuomet minkštimas dalinamas skiltelėmis ir skanaujama – tik prisiminkite, kad viduje yra kietas kauliukas. Gyvatės vaisiai yra labai dekoratyvūs, tad toks užkandis įspūdingai atrodys ant stalo ir padovanos gurmaniškų įspūdžių“, – patarimais dalijasi prekybos tinklo atstovė.

Salakpalmių vaisiai jų gimtinėje taip pat naudojami salotoms bei dažnai derinami su mangais, aštriais pipirais. Taip pat jie valgomi saldinti ir sūdyti, juos galima gruzdinti ir marinuoti. O Naujųjų metų sutikimui kulinarijos meistrai siūlo išbandyti ir kelis nesudėtingus receptus su šiais unikaliais vaisias.

Gyvatės vaisių ir kokosų desertas

Ingredientai

  • 10 gyvatės vaisių (salakų) (nuluptų ir supjaustytų gabalėliais);
  • 200 ml kokosų pieno;
  • 3 šaukštai cukraus (arba pagal skonį) – galima naudoti ir datulių sirupą;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 1 šaukštelis kukurūzų krakmolo (ištirpinto 2 šaukštuose vandens).

Kaip gaminti

  1. Į puodą supilkite kokosų pieną, vanilės ekstraktą ir cukrų arba sirupą, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps.
  2. Sudėkite supjaustytus salakpalmės gabalėlius ir virkite kelias minutes, kol vaisiai suminkštės.
  3. Įmaišykite ir kukurūzų krakmolą, kad padažas sutirštėtų.
  4. Patiekite šį desertą šiltą arba atvėsintą, dekoruodami šviežiais kokosų drožlėmis ir mėtų lapeliais arba citrusų žievelėmis.

Salakų vaisių ir avokadų salotos

Ingredientai

  • 6 gyvatės vaisiai (nulupti ir supjaustyti griežinėliais);
  • prinokęs avokadas (supjaustytas gabalėliais);
  • sauja špinatų ar rukolos lapų;
  • pusės granato sėklos;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštas citrinos sulčių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • jeigu mėgstate – žiupsnelis čili pipirų drožlių.

Kaip gaminti

  1. Salotų dubenyje sumaišykite salakpalmės griežinėlius, avokado gabalėlius, špinatus ir granato sėklas.
  2. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus, kad gautųsi padažas.
  3. Užpilkite padažą ant salotų ir švelniai išmaišykite bei patiekite kaip lengvą užkandį arba garnyrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų