Egzotinių vaisių gidas: į kokius patiekalus dėti rambutanus ir garcinijas?

Ant tautiečių stalo vis dažniau pasirodo egzotiniai vaisiai – nuo daugeliui jau puikiai pažįstamų datulių ir kokosų iki rečiau sutinkamų karambolų ir garcinijų.
Egzotinių vaisių gidas
Egzotinių vaisių gidas / Pranešimo aut. ir Shutterstock nuotr. / 15min koliažas

Prekybos tinklas „Maxima“ pranešime žiniasklaidai dalijasi šių tropinių vaisių gidu ir patarimais, kaip tinkamai juos išsirinkti ir su kuo geriausiai dera juos skanauti.

Pasifloros

Pasifloros, kaip pastebi prekybos tinklo Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė Julija Butkevič, daugeliui yra pažįstamos kaip unikalaus skonio desertų ir kokteilių ingredientas.

„Viduje esantis minkštimas su daug smulkių sėklyčių skanaujamas vienas arba naudojamas gaminant saldumynus, kokteilius, salotas. Ar pasifloros vaisius tinkamas valgyti ir gerai prinokęs, išduos jo luobelė – ji turi būti tamsi ir grublėta, o prinokusios persikinės pasifloros (granadilla) odelė turi būti gelsva arba oranžinė, su nedideliais įtrūkimais“, – aiškina J. Butkevič.

Shutterstock nuotr./Pasifloros
Shutterstock nuotr./Pasifloros

Šie vaisiai gali būti ir puikus nekaloringas užkandis – jie puikai dera su sūriais, minkštimu galima pagardinti jogurtą arba ledus, jie suteiks gaivumo žaliesiems kokteiliams su bananais ar avokadais.

„Be to, nesuklysite jų įmaišę į padažą žuvies patiekalams“, – priduria J. Butkevič.

Rambutanai, longanai ir ličiai

Aromatingu, skaidriu ir sultingu minkštimu pasižyminčius, jūros ežius primenančius gauruotus rambutanus, grublėtą kankorėžio odelę turinčius ličius ir „drakono akimi“ įvardijamus neišvaizdžią luobelę turinčius mažučius vaisius – longanus galima vadinti giminaičiais. Vis tik, pasak J. Butkevič, juos skiria tam tikros skonio subtilybės.

„Longanai yra švelnesnio, gėliško skonio, tuo tarpu ličiai – saldesni ir intensyvesni, o saldus rambutanų minkštimas primena vynuoges. Šie vaisiai praturtina desertus ir kokteilius – jų skonį ypač pabrėžia šokoladas bei mėtų lapeliai, puikai tinka įvairiose lengvose salotose, taip pat su jūros gėrybėmis ar prie žuvies patiekalų, arba tiesiog kaip visavertis sveikas užkandis.

Pranešimo aut. nuotr./Rambutanas
Pranešimo aut. nuotr./Rambutanas

Norint išsirinkti prinokusius rambutanus, longanus ir ličius, svarbu atkreipti dėmesį į jų luobelę. Prinokę rambutanai turi ryškiai raudoną arba geltoną odelę su standžiais, lanksčiais spygliukais, longanai turėtų būti šviesiai rudos ar gelsvos spalvos su švelnia odele, o prinokę ličiai pasižymi ryškia, rudai raudona odele“, – paaiškina ji.

Kertuočiai

Vis labiau pirkėjai atranda ir raudonąjį kertuotį, kitaip žinomą „drakono vaisiaus“ pavadinimu. Jis ryškėja įspūdinga išvaizda ir švelniu, šiek tiek saldžiu skoniu, primenančiu kivius ar arbūzą. Šio vaisiaus minkštimas – ryškiai rožinis arba baltas, su mažomis juodomis sėklytėmis.

„Kitaip nei raudonasis, geltonasis kertuotis yra retesnis ir intensyvesnio skonio. Norėdami išsirinkti prinokusį vaisių atkreipkite dėmesį į jo odelę – ji turi būti lygi, be dėmių ir elastinga. Šiuos vaisius galima valgyti vienus arba derinti su kitais vaisiais desertuose, gardinti kokteilius ar ledus, patiekti su sūriais“, – rekomenduoja J. Butkevič.

Pranešimo aut. nuotr./Kertuočiai
Pranešimo aut. nuotr./Kertuočiai

Dumplūnės

Šie mažyčiai, apvalūs vaisiai, apgaubti šviesiai rusvos, tarsi popierinės luobelės, o jų skonis – subtiliai saldžiarūgštis, šiek tiek primenantis ananasą su vyšnių natomis.

„Dumplūnės ne tik puikiai papildo vaisių salotas, bet laisvai gali būti valgomos vienos kaip lengvas užkandis. Prinokę vaisiai turėtų būti ryškiai geltoni ar švelniai oranžiniai, o jų luobelė – lengvai pažeista, tačiau vaisius viduje turi išlikti kietas. Jos puikiai dera su minkštais sūriais kaip feta, taip pat tinka kaip padažų ar salotų ingredientas, suteikiantis patiekalams gaivumo“, – dalinasi prekybos tinklo atstovė.

Pranešimo aut. nuotr./Dumplūnės
Pranešimo aut. nuotr./Dumplūnės

Garcinijos

Anot J. Butkevič, garcinijos – nedideli vaisiai, pasižymintys kieta violetine luobele ir saldžiarūgščiu, gaiviu minkštimu. Šio prinokusio vaisiaus minkštimas dažnai būna lengvai dalijamas skiltelėmis.

„Saldus ir švelniai citrusinis garcinijos skonis primena persikus ir braškes. Šis vaisius dažnai derinamas su šviežiomis žolelėmis salotose, naudojamas desertuose – gerai dera su šokolado desertais ar vaniliniais ledais, maskarponės sūrio kremu“, – priduria ji.

Shutterstock nuotr./Garcinijos
Shutterstock nuotr./Garcinijos

Karambolos

Panašiai kaip ir garcinijos, taip ir karambolos vaisiaus skonis pasižymi gaivuma, o be to, ir obuolį bei citrusus primenančiomis savybėmis. Prinokusios karambolos dažniausiai būna ryškiai geltonos su švelniomis rudos spalvos briaunomis.

„Iš pažiūros neišvaizdi karambola, supjausčius ją griežinėliais, tampa tikra patiekalų žvaigžde tiesiogine prasme, mat griežinėliai yra žvaigždės formos ir dažnai naudojami desertų ar kokteilių dekoravimui.

Vis tik karambolą tikrai verta naudoti ne vien papuošimams – šį vaisių kuo puikiausiai galima valgyti vieną, gardinti jogurtus, griežinėlius naudoti salotose prie žuvies ar paukštienos patiekalų“, – rekomenduoja išbandyti dar vieną egzotinį vaisių J. Butkevič.

123rf.com nuotr./Karambola
123rf.com nuotr./Karambola

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas