Eksperimentai su krevetėmis: takai, gardus troškinys ir derinys su kukurūzais

Nors šventinis laikotarpis baigėsi, tai nereiškia, kad turime baigti eksperimentus virtuvėje. Panorus pasilepinti skaniu maistu nebūtina laukti progos, tai galima daryti kasdien. Ypatingiems patiekalams kurti puikiai tinka ne tik mėsa, žuvis, bet ir jūros gėrybės, tokios kaip krevetės. Jos ne tik maistingos, bet ir greitai paruošiamos.
Harisa pagardintos krevetės su bulgur kruopomis
Harisa pagardintos krevetės su bulgur kruopomis / Vida Press nuotr.

„Krevetės puikiai tinka pagardinti salotas, makaronus ar įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, šis produktas pravers ir ruošiant šildantį, žiemišką maistą: įvairiausias sriubas bei troškinius ar apkepus, pavyzdžiui, iš Amerikos kilusį mėsos ir krevečių troškinį „Gumbo“. Jei norite įmantresnių patiekalų su krevetėmis, jas galite naudoti gamindami meksikietiškus takus. Krevetės taip pat puikiai tinka ir į įvairiausias azijietiškas sriubas, ryžių patiekalus, o jei norite paprastesnės vakarienės, galite pasigaminti paprasčiausią krevečių iešmelį arba jas tiesiog pakepti svieste“, – pranešime žiniasklaidai idėjomis dalijasi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Nors pasaulyje egzistuoja daugiau kaip 300 rūšių krevečių, išskiriamos kelios populiariausios. Pavyzdžiui, rudosios krevetės yra smulkesnės, jų mėsa yra gan tvirta. Be to, jos pasižymi ryškiu skoniu. Baltosios krevetės kiek švelnesnės ir minkštesnės. Dar viena populiari krevečių rūšis – tigrinės krevetės. Jos pasižymi įspūdingu dydžiu ir ryškiu skoniu.

123RF.com nuotr./Krevetės
123RF.com nuotr./Krevetės

Krevetės mėgstamos visame pasaulyje. Per metus šios jūros gėrybės suvalgoma daugiau nei 2 milijardai kilogramų. Kai kuriose šalyse krevetės net laikomos nacionaliniu patiekalu. Pavyzdžiui, Peru tokiu laikomas krevečių sevičė – žalių krevečių patiekalas, pagardintas raudonaisiais svogūnais ir žaliųjų citrinų sultimis. Tradicinis ispaniškas patiekalas paelija taip pat neįsivaizduojamas be krevečių. Japonijoje krevetės dažnai valgomos termiškai neapdorotos. Jų dedama į sušius arba sašimius. Kartais krevetėmis gardinami ir tradiciniai japoniški koldūnai gyoza.

Patarimai, kaip ruošti:

1. Neužtruksite. Krevetėms paruošti užtenka vos kelių minučių, o kad jos paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnę spalvą.

2. Kaip virti. Vienas sveikiausių ir paprasčiausių krevečių paruošimo būdų – jas išvirti. Geriausiai tai daryti lauro lapais, druska, pipirais pagardintame vandenyje. Krevetes reiktų virti apie 2–3 minutes, o jas ištraukus iš karšto vandens – netrukus panardinti į dubenį su lediniu vandeniu. Taip sustabdomas krevečių virimo procesas.

3. Kaip kepti kepsninėje. Jeigu krevetes gaminate kepsninėje, geriausias būdas jas paruošti yra kepti ant iešmo arba suvyniojus į foliją. Jeigu krevetes prieš dėdami ant grotelių planuojate pamarinuoti, būtinai išlukštenkite. Kepant išlukštentas krevetes kepsninėje jos dar ir įgaus dūminio skonio. Visgi, jeigu krevečių marinuoti nežadate – jas galite kepti ir su kiautu, šitaip ruoštos krevetės išliks sultingos. Krevetes ant grotelių geriausia kepti vartant apie 3–5 minutes (arba tol, kol jos įgaus rausvą atspalvį).

Grilyje keptos krevetės
Grilyje keptos krevetės

4. Kaip kepti keptuvėje. Jeigu krevetes kepate keptuvėje, geriausiai tai daryti svieste. Norint papildyti svieste keptų krevečių skonį į keptuvę galima įspausti česnako, citrinos sulčių. O baigus kepti – pabarstyti petražolėmis. Priklausomai nuo dydžio – krevetes keptuvėje iškepti užtenka vos 2–5 minučių.

Takai su krevetėmis ir mangų salsa

Ingredientai:

  • 400 g krevečių be kiauto;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 3 valg. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • 4 pilno grūdo tortilijos;
  • 300 g smulkinto raudonojo gūžinio kopūsto.

salsa padažui:

  • 300 g mangų;
  • 100 g raudonųjų paprikų;
  • 50 g žaliųjų paprikų;
  • 50 g raudonojo svogūno;
  • 1 Chalapos aitrioji paprika;
  • 5 valg. šaukšt. šviežių kalendrų;
  • 3 valg. šaukšt. žaliosios citrinos sulčių.

jogurto padažui:

  • 200 ml jogurto;
  • 1 skiltelė česnako;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Krevetes sudėkite į dubenį, apšlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus bei žaliosios citrinos sultimis, viską gerai išmaišykite ir palikite pasimarinuoti 30 minučių.

2. Grilio keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite marinuotas krevetes ir kepkite keletą minučių. Tuomet į keptuvę suberkite susmulkintą arba išspaustą česnaką, įberkite šiek tiek druskos bei pipirų, pamaišykite ir kepkite dar 5–7 minutes.

3. Kol krevetės kepa, paruoškite padažus. Į dubenį suberkite salsa padažo ingredientus: kubeliais supjaustytus mangą bei paprikas, susmulkintus svogūną, aitriąją papriką ir kalendras. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir gerai išmaišykite.

4. Į kitą dubenėlį supilkite jogurtą, įspauskite česnaką, įberkite žiupsnelį druskos ir taip pat išmaišykite.

5. Raudonąjį kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis ir gausiai jomis padenkite tortilijas. Ant kopūstų tolygiai paskirstykite salsa padažą ir krevetes. Tortilijas sulenkite pusiau ir patiekite su jogurto padažu.

Tinklaraštininkės nuotr. /Tortilijos su krevetėmis
Tinklaraštininkės nuotr. /Tortilijos su krevetėmis

Krevečių troškinys „Gumbo“

Ingredientai:

  • 30 ml aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 50 g miltų;
  • 100 g svogūnų;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 1 žalioji paprika;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 150 g salierų stiebų;
  • 100 g žirnių;
  • 200 g okros (valgomosios ybiškės);
  • 200 g slyvinių pomidorų be odelės;
  • 4 aštrios dešrelės;
  • 500 g iš anksto išvirtos ar iškeptos pasirinktos mėsos;
  • 2 valg. šaukšt. maltų Kajeno paprikų;
  • 1 l mėsos sultinio;
  • 500 g lukštentų krevečių;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 200 g ryžių;
  • 3 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite paprikas, salierus, svogūnus, okras bei česnakus.

2. Didelėje ir gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įberkite miltų ir maišydami kaitinkite, kol miltai įgaus auksinę spalvą bei paskleis riešutinį aromatą. Tuomet suberkite susmulkintas daržoves, išmaišykite ir kepkite kelias minutes.

3. Kai daržovės suminkštės, suberkite griežinėliais supjaustytas dešreles, iš anksto išvirtą arba iškeptą mėsą, slyvinius pomidorus, žirnius bei prieskonius. Viską kepkite apie 10 minučių, o tada supilkite į keptuvę sultinį. Kai skystis užvirs, sumažinkite kaitrą ir troškinkite keptuvės turinį apie 20 minučių. Tuomet suberkite krevetes ir troškinkite dar 10 minučių.

4. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite dar šiek tiek druskos.

5. Patiekalą papuoškite petražolėmis ir patiekite su virtais ryžiais.

123RF.com nuotr./Krevečių troškinys
123RF.com nuotr./Krevečių troškinys

Česnakinės krevetės su kukurūzų burbuolėmis

Ingredientai:

  • 500 g mažų saldžiųjų bulvių;
  • 2 kukurūzų burbuolės;
  • 200 g krevečių;
  • 2 arbat. šaukšt. ištirpinto sviesto;
  • 6 vyšniniai pomidorai;
  • 1 arbat. šaukšt aitriųjų paprikų;
  • 1 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Kol ji kais, supjaustykite saldžiąsias bulves, kukurūzų burbuoles ir vyšninius pomidorus.

2. Krevetes ir daržoves sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apliekite tirpintu sviestu bei apibarstykite prieskoniais: aitriosiomis paprikomis, pipirais, česnakų milteliais bei druska.

3. Skardą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis