„Pagal savo populiarumą karpiai nė kiek nenusileidžia kiaulienai. Lietuviai tikrai mėgsta šią žuvį, o svarbiausia karpio savybė – šviežumas“, – tendencijas pranešime žiniasklaidai įvardina prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.
Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, primena, jog įsigijus parduotuvėje karpių, geriausia vartoti kuo šviežesnius. Kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, juos reikėtų suvalgyti per 2–5 dienas.
Aromatingą ir sultingą karpį pagaminti nesudėtinga, ypač jei kepsite visą žuvį.
Maisto ekspertę papildo Šalčininkų žuvininkystės ūkio direktorius Algimantas Gylys, teigiantis, jog karpis yra itin lengvai paruošiama žuvis. „Jai tereikia druskos, miltų ir aliejaus. Skaniausia karpio gabaliukus apibarstyti druska, apvolioti miltuose ir varant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga“, – lakonišku receptu dalinasi žuvininkystės specialistas
V.Juodkazienė pastebi, kad yra ir daug tradicinių nesudėtingai pagaminamų patiekalų, kai karpis ruošiamas su įvairiais įdarais ar garnyrais: „Aromatingą ir sultingą karpį pagaminti nesudėtinga, ypač jei kepsite visą žuvį. Tereikia paruošti įdarą, kuriam galima naudoti įvairias daržoves – morkas, burokėlius. Arba rinktis įdomesnį prieskonį suteikiančias paprikas ar pomidorus. Taip pat galima pasitelkti ir Azijos virtuvės prieskonius bei pagardinti žuvį, pavyzdžiui, imbieru – tai suteiks malonų poskonį.“
Maisto ekspertė V.Juodkazienė siūlo dar porą įdomesnių karpio receptus.
Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis
Ingredientai:
- 1 karpis;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų;
- citrinos;
- svogūno;
- šlakelis aliejaus;
- šviežios kalendros;
- paprikos.
Gaminimas:
1. Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti.
2. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio.
3. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
4. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.
Troškintas karpis
Ingredientai:
- 1 karpis;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų;
- šlakelis aliejaus;
- svogūno;
- aitriosios paprikos;
- kelios skiltelės česnako;
- keli pomidorai;
- keli lauro lapai;
- 2 šakelės čiobrelio;
- gabaliukas šviežios imbiero šaknies;
- kelios šakelės šviežios kalendros.
Gaminimas:
1. Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.
3. Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
4. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru.